‘Potrivit Programului de Convergenţă pentru 2012-2015, pentru anul 2012 Guvernul prevede un deficit de 2,3% din PIB în termeni ESA (n.r. care include şi perderile companiilor de stat) şi de 1,9% în metodologia cash. Este un nivel sub ţinta prevăzută la Maastricht de trei procente şi primul pas către un buget cu un deficit structural de cel mult 0,7% din PIB în perspectiva anului 2013’, se arată în Program.
În ceea ce priveşte politica în domeniul administrării fiscale, Executivul are în vedere creşterea gradului de declarare electronică la distanţă de până la 98% din totalul declaraţiilor primite pentru persoanele juridice, pentru declaraţiile care se pot depune în acest sistem şi introducerea unui catalog de servicii pentru contribuabili şi a standardelor de calitate în asistenţa contribuabililor, precum şi stimularea creşterii ponderii plăţilor prin sistemul bancar.
De asemenea, în domeniul administrării fiscale două obiective ambiţioase sunt: creşterea nivelului conformării voluntare la declarare, de la 87,27% în 2011, la 92% în 2016 şi a nivelului conformării voluntare la plată de la 77,9% în 2011 la 85% în 2016, şi creşterea ponderii în PIB a veniturilor colectate de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ de la 28,75% în anul 2011, la peste 30,5% în 2016, bazată pe măsuri de îmbunătăţire a colectării în condiţiile unei politici fiscale neutre din punct de vedere al veniturilor.
În ceea ce priveşte datoria publică, finanţarea deficitului bugetar în perioada 2012 – 2015 se va realiza din surse interne şi externe, în mod echilibrat.
‘Strategia de finanţare din surse interne se va realiza, în principal, prin emisiuni de titluri de stat de pe piaţa internă, respectiv certificate de trezorerie şi obligaţiuni de tip benchmark cu scadenţe pe termen mediu şi lung (în 2012 lansându-se prima emisiune de obligaţiuni de tip benchmark cu scadenţa la 15 ani), denominate în lei şi în valută, şi chiar cu maturităţi mai lungi de 15 ani dacă va exista cerere în condiţii rezonabile de lichiditate şi cost’, se precizează în document.
Programul de Convergenţă mai prevede că, în scopul optimizării portofoliului de titluri de stat, se vor redeschide emisiunile de titluri de stat de tip benchmark emise în anii anteriori până la un volum la care să permită creşterea de lichidităţi pe piaţa secundară.
‘În ce priveşte sursele de finanţare externă, în anul 2012 se vor lansa emisiuni de euroobligaţiuni pe pieţele externe de capital în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat pentru 2012-2013, şi în completare se vor contracta împrumuturi de la instituţii financiare internaţionale (BIRD) pentru programe sectoriale, precum şi împrumutul de tip preventiv DDO în valoare de 1 miliard de euro’, se mai arată în Program.