Executivul vrea să spargă monopolul CNAS asupra banilor asiguraţilor; liberalizarea asigurărilor de sănătate revine în prim-plan după 8 ani
Economica.net a obţinut programul de guvernare al coaliţiei formate din PNL, alianţa USR – PLUS şi UDMR.
Iată care sunt planurile Executivului pentru sistemul sanitar până în 2024:
Creșterea finanțării publice pentru sănătate până la 6% din PIB şi implementarea bugetării multianuale, în direcția creșterii graduale a procentului din PIB alocat sănătății, cu scopul atingerii mediei europene privind ponderea cheltuielilor pentru sănătate în bugetul național.
Dezvoltarea asigurărilor complementare de sănătate cu creșterea ponderii fondurilor private care să cofinanţeze servicii medicale şi creşterea deductibilităţii fiscale pentru asigurările complementare de sănătate.
Deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate și asiguratori, pe modelul pilonului 2 și pilonului 3 de pensii; în acest context CNAS își va menține rolul de reglementator, finanțator și chiar ofertant de servicii de asigurare, se arată în programul de guvernare obţinut de Economica.net.
Iniţierea unei dezbateri publice despre oportunitatea introducerii concurenţei în administrarea asigurării obligatorii de sănătate;
Implementarea unui mecanism de tranziție de la plata per DRG, la plata per serviciu prin pilotarea mai multor unități sanitare concomitent cu actualizarea TCP; evaluarea și pilotarea finanțării în funcție de rezultat;
Guvernul are în plan şi extinderea pachetului minimal de servicii medicale în medicina primară pentru pacienții neasigurați, precum și finanțarea acestor servicii de la bugetul de stat.
Economica.net vă aminteşte că în 2012 Guvernul de la acea vreme a lansat o amplă dezbatere publică cu privire la o nouă lege a sănătăţii care schimba paradigma finanţării sistemului sanitar prin reorganizarea CNAS, redefinirea pachetului de servicii medicale de bază, introducerea asigurării facultative, gestionate de asigurătorii privaţi, pentru acoperirea serviciilor care urmau să fie scoase din pachetul de bază. Proiectul, puternic criticat de populaţie, a fost retras. Economica.net a scris pe larg, în 2012, despre acest subiect aici.
Ce planuri are noul Executiv pentru medicii de familie
Finanțarea corespunzătoare a medicinei de familie, cu un obiectiv de minimum 8% din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și creșterea progresivă a rolului său, astfel încât numărul internărilor evitabile să scadă prin monitorizarea și dispensarizarea adecvată a bolilor cronice și măsuri preventive eficiente.
Extinderea serviciilor medicale de asistenţă medicală primară şi ambulatorie, urmărindu-se creșterea graduală a ponderii medicinei primare în cadrul bugetului FNUASS, pentru a reduce presiunea asupra spitalelor, scrie în programul de guvernare 2020 – 2024.
Asigurarea accesului la medicina primară și de urgență în zonele greu accesibile și izolate prin realizarea unui program de acoperire a unor servicii de sănătate pentru populația defavorizată, indiferent de zona în care se află (medicamente, servicii stomatologice, servicii medicale auxiliare).
Guvernul vrea să acorde bonusul de rural izolat pentru medicii de familie care decid să își deschidă CMI în zone ‘deșertificate medical’.