Noroc cu exercițiul NATO din mai 2025! Ce drumuri din România se repară pentru transportul tehnicii militare

12 01. 2025
baza militara cincu
Foto: newsbv.ro

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis două adrese Ministerului Dezvoltării, în iulie și decembrie anul trecut, prin care anunță că în perioada 5 -25 mai 2025, în România, vor avea loc exerciții militare la care vor participa trupe NATO și că o parte din drumurile de acces în/din locațiile unde vor avea loc exerciții au nevoie de lucrări de reabilitare/consolidare astfel încât să permită deplasarea tehnicii grele, potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ consultat de Economica.net. 

Proiectul de act normativ stabilește cadrul legal pentru finanțarea acestor lucrări, care se face din credite de angajament și credite bugetare aprobate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II.

Drumuri care trebuie reparate

  • drumul  de pământ ce face legătura între drumul județean DJ 104J și accesul la locația 997 Făgăraș;
  • drumul de exploatare/vecinătate de interes local care face legătura între DJ 104A și locația 2581 Bucium (pe care se află trei podețe), drum aflat în proprietatea Comunei Șinca (județul Brașov). Pe traseul acestuia sunt trei podețe dintre care două necesită să fie reabilitate;
  • drumul de exploatare identificat cu De 73, De 38, respectiv De 79, drum care face legătura între DJ 7C și locația 3063 Cârțișoara (drumul se află în proprietatea Comunei Cârțișoara, județul Sibiu și este identificat în tarlaua 108, parcela DE 3327/39);
  • în Municipiul Brașov, extinderea străzii 13 Decembrie (drum de categoria III), pe tronsonul de la intersecția cu strada Orizontului până la intersecția cu strada Vasile Goldiș.

Ministerul Apărării arată că structurile care dețin au solicitat autorităților locale să ia măsuri, însă acestea au răspuns că nu au bani pentru a repara drumurile.

În decembrie anul trecut, MApN a arătat că doar un singur obiectiv a fost realizat, și anume drumul de pământ ce face legătura între drumul județean DJ 104J și accesul la locația 997 Făgăraș. Ministerul solicită în continuare finanțare pentru drumurile menționate mai sus. Repararea lor este de „strictă necesitate pentru dislocarea în condiții de siguranță  a echipamentelor militare ale Grupului de luptă Francez CDBD la nivel de brigadă”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ, consultat de Economica.net.

De reparații are nevoie și podul peste podul peste râul Șaeș, aflat în stare avansată de degradare și care are restricții de gabarit și tonaj. Podul asigură legătura unităților și marilor unități situate la nord de localitatea Cincu și Centrul de Instruire Întrunită, se mai arată în documentul citat.

Chiar și ambasadorii Franțe, Belgiei și ambasadoarea Luxemburgului au semnalat existența unui obstacol care limitează buna funcționare a trupelor NATO, respectiv un pod care va asigura o legătură rutieră între gara Voila și tabăra “General Berthelot”. Mai multe despre podul peste Olt de lângă gara Voila puteți citi în materialul Europa Liberă România. 

„Importanța obiectivului menționat poate fi evidențiată și prin faptul că se află pe una dintre rutele de evacuare rapidă pentru structurile militare dislocate în Centrul de Instruire Întrunită din localitatea Cincu – ruta către nord, ruta către sud fiind Cincu-Voila. În plus, în anul 2025, în luna mai, vor avea loc pe teritoriul României exerciții de certificare a stării operaționale a structurilor militare aliate dislocate pe teritoriul național, exerciții care se vor desfășura în proximitatea poligonului Cincu. Aceste exerciții presupun deplasarea unui număr considerabil de militari și tehnică între diferite obiective militare și poligonul Cincu, utilizând rutele menționate anterior. Asigurarea unei stări corespunzătoare pentru infrastructura care va fi folosită de structurile militare în cadrul exercițiilor din anul 2025 este cu atât mai importantă cu cât conducerea militară va fi asigurată de partenerul francez, iar îndeplinirea defectuoasă a obiectivelor stabilite având drept cauză starea infrastructurii rutiere ar afecta dorința de a atrage forțe aliate pe teritoriul național. Pentru acest obiectiv de investiții s-a identificat posibilitatea finanțării prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, dar prin acesta nu pot fi finanțate toate obiectivele de investiții de importanță strategică”, se mai arată în document.