În acest context, intrarea Exim Asig pe piața asigurărilor RCA, cum a propus deputatul Andreea Paul în repetate rânduri în acest an, ar echivala cu obligarea statului și a contribuabililor la plata falimentului Astra, intrării în rezoluție a Carpatica Asig și a deficiențelor provocate de intrarea în redresare financiară a City Insurance.
Cuantificat în cifre, la nivelul lui 2015, cele patru societăți menționate au deținut o cotă de piață de 32,29% din totalul asigurărilor generale. Este știut faptul că principala cauză care a generat probleme pentru aceste societăți a fost expunerea a peste 90% din activitate pe emiterea polițelor de asigurare auto obligatorie RCA. Acest fapt a dus ca în 2015, volumul daunelor înregistrate de cele patru societăți de asigurări să reprezinte 56,89% din piață.
Mai exact, totalul daunelor aferente polițelor RCA încheiate de cele patru societăți se ridică la 1,12 miliarde de lei, în condițiile în care daunele brute totale plătite de toţi asigurătorii s-au ridicat la circa 1,94 miliarde de lei. Piața totală de RCA a fost de 3,11 miliarde de lei și a fost împărțită între 11 societăți de asigurări.
Este principalul motiv pentru care spunem că o societate de stat ar fi efectiv înghițită în condițiile în care ar intra pe această piață. Ceilalți jucători participanți la sistem, care își aleg cu grijă asigurații, își vor păstra criteriile de siguranță și de risc în alegerea clienților. Surse din piață spuneau că majorarea capitalului social al Exim Asig ar trebui să fie de circa 300 de milioane de lei pentru a putea face față unei astfel de provocări.
O societate nou-intrată în piaţă va trebui să vină cu prețuri sub medie pentru a-și face cunoscută prezența și și-ar asuma din start pierderi. Pierderile vor trebui acoperite sistematic de către stat și implicit de contribuabili. Practic vorbim de ajutor de stat pentru a obține un RCA preferențial pentru câteva categorii de transportatori, categorie care ar urma să încheie RCA la Exim Asig.