După apariţia OUG 114/2018, First Bank s-a văzut nevoită să-şi refacă toate calculele pentru a păstra foarte buni idicatorii de lichiditate şi pentru a nu fi nevoită să aibă noi aporturi de capital. În plus, americanii doresc să se ţină de cuvânt şi să intre în top 10 bănci care activează pe piaţa din România, motiv pentru care creşterea organică a băncii va fi dublată şi de achiziţii. În acest context, achiziţia Băncii Româneşti s-a dovedit a fi prea costisitoare, iar ochii americanilor s-au îndreptat către Leumi Bank, sucursala din România a celei mai mari bănci din Israel, cu o cotă de piaţă de 0,32% în 2017 şi un profit net de 3,8 milioane de euro.
Taxa pe activele bancare ar fi pus ceva probleme şi Eximbank pentru achiziţia Băncii Româneşti. Statul însă a înţeles destul de repede că nu mai încasează impozit pe profit, ci doar taxă pe active de la instituţia de credit aflată în proprietate. În plus, viitoarea bancă, mai mare şi cu activitate pe zona de retail s-ar putea să nu aibă nevoie de capital social suplimentar, ci s-ar putea baza pe capitalul actual, plus cel al Băncii Româneşti, iar preţul mic şi chiar o renegociere a liniei de credit de circa 400 de milioane de euro fac din banca grecrească o ţintă atractivă poentru statul român.
În aceste condiţii, sfârşitul lunii martie ar putea veni cu un anunţ de confirmare a tranzacţiei, urmând ca semnarea contractului să aibă loc ulterior, conform surselor citate. La sfârşitul lunii octombrie 2018, s-ar fi decis înfiinţarea Băncii de Dezvoltare a României pe o structură de sine stătătoare (conform proiectului susţinut de Darius Vâlcov) şi nu pe scheletul Eximbank cum era vorba la un moment dat.
EximBank este o instituţie specializată care are ca acţionar majoritar statul şi se implică activ de peste 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate şi pot fi accesate în condiţii avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.
EximBank şi-a întărit poziţia pe piaţa bancară reuşind să urce în topul băncilor din 2017 până pe locul 15, cu active de 5,5 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 1,3% la sfârşitul anului 2017, conform Raportului Anual al BNR. Banca Românească se situa la finalul anului 2017 pe locul 14 în sistem, cu active de 6,2 mld. lei (1,3 mld. euro) şi cu o cotă de piaţă de 1,46%.
Banca Românească avea active de 6,2 miliarde lei (1,3 miliarde euro) la finalul lui 2017, cu o cotă de piaţă de 1,4%. Banca Românească a mai fost subiectul unei tranzacţii (OTP Bank a dorit să cumopere instituţia de la NBG) respinse de BNR