Eximbank lucrează la modificarea statutului băncii pentru a putea cumpăra licenţa Băncii Româneşti
Pornită la drum ca agenție de export – instituție care finanțează comerțul realizat de companiile naționale implicate în activități internaționale -, EximBank și-a lărgit în timp obiectul de activitate astfel încât, în prezent, banca poate sprijini prin instrumentele sale financiare – axate pe trei direcții de acțiune: finanțare, garantare, asigurare – orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacții internaționale, ori se adresează numai pieței interne.
După ce două proiecte legislative au gândit transformarea Eximbank în bancă de dezvoltare, pretenţiile fostei agenţii de export au crescut. După cum ne-au declarat surse din mediul bancar, statutul Eximbank se va modifica tocmai pentru a permite băncii să cumpere licenţa Băncii Româneşti şi a transforma instituţia bancară într-una comercială cu abilităţi de a se adresa şi persoanelor fizice, nu doar celor juridice ca până acum, eventual chiar de a atrage depozite.
De proiectul de modificare a statutului băncii în sensul transformării Eximbank în bancă de investiţii care să deţină atribuţiile unei bănci comerciale se ocupă o echipă condusă de actualul vicepreşedinte al băncii, Paul Ichim. Eximbank nu a dorit să comenteze informaţiile din acest articol. Licenţa bancară sau capitalul social al unei bănci este de 10 de milioane de lei, dar pentru a-şi permite cheltuielile de operare şi a fi şi pe profit, o bancă trebuie să acopere licenţa cu circa 100 de milioane de euro.
Operaţiunea de cumpărare a licenţei şi a infrastructurii Băncii Româneşti face parte dintr-o tranzacţie de spin off a băncii, aflată încă în curs de negociere. Tranzacţiile de spin off permit desprinderea în două sau mai multe subunităţi ale societăţii supuse unei astfel de tranzacţii. Licenţa şi probabil infrastructura vor fi cumpărate de Eximbank, în timp ce portofoliul de clienţi ai băncii, cu credite şi depozite, fac obiectul unei negocieri separate a băncii cu acţionariat grecesc cu acţionarii Piraeus Bank, fondul de investiţii JC Flowers. Spin off-ul va reduce probabil şi din preţul de achiziţie pe care îl negociază JC Flowers.
Eximbank a este obiectul a două proiecte legislative care doresc transformarea băncii în Banca Română de Dezvoltare. Unul dintre ele îl are ca autor pe actualul ministru al Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici. Acesta argumenta atunci necesitatea diversificării activității Eximbank, prin promovarea politicilor guvernamentale de investiții în domenii prioritare, și în special în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii.
EximBank este o instituţie specializată care are ca acţionar majoritar statul şi se implică activ de peste 25 de ani în susţinerea şi promovarea mediului de afaceri românesc. Instrumentele sale financiare specifice sunt dedicate exclusiv segmentului corporate şi pot fi accesate în condiţii avantajoase de orice tip de societate comercială, fie că este IMM sau companie mare, derulează tranzacţii internaţionale, ori se adresează numai pieţei interne.
EximBank şi-a întărit poziţia pe piaţa bancară reuşind să urce în topul băncilor din 2017 până pe locul 15, cu active de 5,5 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 1,3% la sfârşitul anului 2017, conform Raportului Anual al BNR.