‘Facilităţile acordate de către EximBank companiei Grup Feroviar Român (care participă atât la procesul de privatizare a CFR Marfă, cât şi la privatizarea BDZ Freight Services EOOD – operatorul de stat de transport de marfă pe calea ferată din Bulgaria) vizează participarea grupului la procesul de privatizare al companiei naţionale de transport feroviar din Bulgaria. Acordarea oricăror facilităţi de către EximBank se face pentru o destinaţie precisă, fondurile neputând fi utilizate în alte scopuri’, se arată în punctul de vedere al băncii.
EximBank menţionează, totodată, că îşi desfăşoară activitatea ‘în conformitate şi cu respectarea reglementărilor legale în vigoare, sub supravegherea autorităţii din domeniu – Banca Naţională a României’.
‘Banca a reuşit să-şi construiască un portofoliu de credite care s-a dovedit echilibrat din punctul de vedere al riscurilor, rata creditelor neperformante situându-se sub media pe sistem bancar. În condiţiile în care sistemul bancar înregistrează pierderi în ultimii doi ani – în 2012 atingând un nivel record – considerăm relevant pentru activitatea EximBank faptul că banca a reuşit performanţa de a se menţine în Top 10 cele mai profitabile bănci de pe piaţa românească’, precizează sursa citată.
Grup Feroviar Român (GFR), membru al Grampet Group, a accesat o linie de credit de la EximBank, în valoare de 54 de milioane de euro, fonduri care vor fi folosite pentru investiţiile pe care compania le va efectua în cadrul privatizărilor în care este implicată în Bulgaria şi Croaţia, potrivit unui comunicat al Grampet Group, remis, marţi, AGERPRES.
GFR se află pe lista scurtă a investitorilor interesaţi de privatizarea operatorului de stat de transport de marfă pe calea ferată din Bulgaria, BDZ Cargo, iar oferta financiară irevocabilă pentru preluarea operatorului de stat din Bulgaria se va depune pe 25 iunie 2013.
Grupul este unul dintre cei doi investitori care au mai rămas în cursa pentru privatizarea CFR Marfă, alături de Asocierea Transferoviar Grup & Donau Finanz GMBH, după încheierea procedurii de verificare a documentelor depuse de companiile înscrise pe ‘Lista scurtă’ în etapa de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante.