„Banca a realizat anul trecut un profit operaţional de 121 de milioane de lei, cu 50% mai mare faţă de cel din 2013, rezultatul final fiind afectat de un cost al riscului de 67 de milioane de lei, pe fondul operaţiunilor de scoatere în afara bilanţului a unor creanţe aferente în proporţie de 98% expunerilor acordate înainte de 2013”, se precizează în comunicatul băncii
În plus, preşedintele băncii, Traian Halalai, susţine că instituţia şi-a majorat, în 2014, expunerea totală la 4,7 miliarde de lei, faţă de 4,5 miliarde de lei în 2013, scrie Agerpres.
Pe parcursul anului trecut, EximBank a acordat credite noi în valoare de aproape 900 de milioane de lei, nivel în linie cu cifrele înregistrate anul anterior, se mai arată în comunicat. ‘Principalii beneficiari ai noilor facilităţi de finanţare au fost companiile mari, cu o pondere de 57% în totalul creditelor noi acordate, urmate de întreprinderile mici şi mijlocii (41%)’, se subliniază în comunicat.
Preşedintele băncii a mai menţionat şi faptul că banca a încheiat anul 2014 cu un nivel al creditelor neperformante de 3,1% faţă de o medie a sistemului bancar de circa 14%.
‘Faptul că autorităţile au decis ca EximBank să-şi extindă mandatul prin preluarea atribuţiilor specifice unei bănci de dezvoltare oferă o platformă solidă de susţinere a evoluţiei pozitive’, a mai spus Traian Halalai.
Autorităţile au decis recent ca activităţile specifice unei bănci de dezvoltare să fie gestionate de EximBank, modelul operaţional urmând să se concentreze pe finanţarea economiei reale şi creşterea eficienţei politicilor macroeconomice, cu accent pe facilitarea absorbţiei fondurilor europene în perioada 2015-2020 prin asigurarea co-finanţării proiectelor care reprezintă angajamente ale României faţă de UE. Cadrul integrat de funcţionare este în curs de elaborare, urmând să fie definitivat în cel mai scurt timp de grupul de lucru care reuneşte experţi ai EximBank, ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai Ministerului Fondurilor Europene, se mai arată în comunicat.