Într-un interviu acordat AGERPRES, cu prilejul Zilei Femeii, directorul Lucia Morariu vorbeşte despre compania pe care o conduce de două decenii, preferinţele românilor în petrecerea vacanţelor, staţiunile balneare din România, dar şi despre evaziunea fiscală din turism.
Compania Eximtur împlineşte, în acest an, două decenii de activitate şi este, în prezent, una dintre cele mai importante din România, cu o reţea de agenţii proprii în marile oraşe ale ţării. În 2011, cifra de afaceri a companiei a depăşit 31 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de anul 2010.
Lucia Morariu: Compania Eximtur se ocupă preponderent de călătoriile românilor. Din fericire pentru noi, turismul intern ne-a ajutat, încă din 1993, când am deschis prima noastră agenţie, la Cluj-Napoca. Românilor le place să călătorească, iar noi am profitat de această înclinaţie a lor pentru turism. Românii călătoresc în primul rând în ţara lor, şi este un avantaj competitiv faţă de alte ţări care doresc să îşi dezvolte turismul. Le place să viziteze şi locuri din străinătate şi le asigurăm călătorii pe destinaţii externe.
Compania noastră şi-a dezvoltat şi servicii specializate în „Business Travel”, în patru centre, unde se oferă atât bilete de avion, cât şi servicii de cazare, de rent a car, etc. Aceasta a devenit principalul segment de activitate al Eximtur, în acest moment, pentru că serviciile de „Business Travel” sunt foarte cerute. Pentru străinii care doresc să cunoască România turistică, noi am devenit cel mai important actor de pe piaţa autohtonă. Am reuşit să îmbinăm serviciile de călătorii de vacanţă cu cele de turism de afaceri şi am reuşit să trecem, mai uşor, peste primii ani ai crizei. După părerea mea, criza nu s-a terminat, se află la debutul celui de-al doilea val.
Ce opţiuni au românii pentru vacanţele lor sau pentru petrecerea unui sejur mai scurt?
Lucia Morariu: Cei mai mulţi dintre români petrec cel puţin o parte din vacanţe pe Litoralul românesc al Mării Negre, împreună cu familia. Este o tradiţie, cred eu, chiar dacă vacanţa la mare nu mai este cea principală şi nu mai durează două săptămâni, precum în urmă cu două decenii. Persistă dorinţa ca, o dată pe an, familia să meargă pe Litoral, pentru o cură de soare.
Pe Litoral se concentrează 40% din capacitatea de cazare hotelieră din România. Litoralul rămâne principala zonă turistică a ţării. Eximtur îi sfătuieşte pe clienţii săi să profite de o vacanţă pe malul Mării Negre. Compania are peste 100 de contracte pe Litoral cu unităţi hoteliere selectate, pentru toate buzunarele românilor. Oferim în fiecare an pachete de servicii de lungă sau mai scurtă durată, iar în ultima perioadă şi de sfârşit de săptămână. În ultimii cinci ani, în România încep să se vadă rezultatele accesării fondurilor europene pentru dezvoltarea pensiunilor turistice. Este un segment pe care avem, de asemenea, o ofertă bogată, alături de hotelurile de la
De mulţi ani, celebra pe vremuri Staţiune Herculane este un brand pierdut pentru turism. Băile Felix s-au modernizat, dar aspectul staţiunii este încă departe de nivelul european. Staţiunea Sovata a fost modernizată. Sunt atractive staţiunile balneare româneşti?
Lucia Morariu: Ele vor fi întotdeauna atractive în primul rând pentru tratamentele balneare, pentru curele medicale. Nu găsim în întreaga Europă staţiuni clasice precum sunt cele din România. Sovata este un exemplu de bune practici: privatizarea a dat bune rezultate, ceea ce nu s-a întâmplat la Herculane. Hotelul Sovata are o bază de tratament şi un Centru SPA performant la nivel european. Mari grupuri de turişti din Ungaria vin la Sovata pentru vacanţe şi tratament. În staţiune sunt organizate numeroase acţiuni culturale, ştiinţifice şi pe teme sociale. Pe lângă rezultatele pozitive ale acestei privatizări, care se percep de la prima vedere, în felul cum arată principalele hoteluri, este vorba şi de relaţiile pozitive dintre agenţiile de turism din staţiune şi Primărie. Au fost accesate fonduri europene pentru refacerea infrastructurii staţiunii, de la străzi, trotuare, alei, parcuri, şi ambient în general. Sovata arată aşa cum trebuie să arate o staţiune turistică cu pretenţii.
Herculane este la celălalt pol, din păcate. Acolo, privatizarea s-a făcut subiectiv, ca să mă exprim elegant, staţiunea fiind acordată exclusiv pe criterii politico-prieteneşti unei persoane care nu a fost în stare să lanseze un proiect pe măsura reputaţiei de care s-a bucurat Herculane timp de două secole. Persoana în discuţie nu avea nicio legătură cu managementul în turism. La Herculane toate s-au prăbuşit şi este un păcat imens, pentru că microclimatul din staţiune este unic. Toate staţiunile noastre balneare se confruntă cu lipsa de fonduri, sau cu incapacitatea autorităţilor locale de a gestiona performant. O staţiune se administrează altfel decât o unitate administrativ teritorială. Este nevoie de suport financiar suplimentar, pentru că din resursele locale nu se pot face mari investiţii. Cei mai mulţi dintre primarii de oraşe-staţiuni balneare nu au ştiut să facă proiecte cu finanţare europeană.
În staţiunea Băile Felix, de lângă Oradea, SIF Transilvania este acţionarul majoritar şi a făcut investiţii serioase în baza materială – peste 5 milioane de euro numai în Hotelul Internaţional. Între timp s-a renovat Hotelul „Nufărul”, acum se renovează Hotelul „Termal” şi s-au construit două mari ştranduri. Dar, din păcate, staţiunea arată jalnic, nu are deloc infrastructura corespunzătoare. În plus, s-au acordat, cu totul necontrolat, autorizaţii de construcţii, iar aspectul staţiunii nu este european. Primăria este depăşită de ceea ce ar trebui să fie managementul unei staţiuni turistice.
Eximtur dovedeşte, de două decenii, o foarte bună administrare a activităţilor sale, iar dumneavoastră aveţi renumele unui om de afaceri corect, punctual şi dedicat bunului mers al companiei.
Lucia Morariu: Până lucrurile merg bine, se consideră că managementul este performant. Dacă ceva nu mai este în ordine, este criticat managementul. Este greu să stabileşti în România reguli şi indicatori de administrare performantă. Din păcate, piaţa actuală nu ne ajută. Tendinţa populaţiei de a călători rămâne, oarecum, stabilă. În schimb, statul nu ne ajută. Statul este incapabil să scoată de pe piaţă operatorii neplătitori de taxe şi impozite. Evaziunea fiscală pe salarii ne înconjoară în toate industriile, nu doar în cea de turism.
Din nefericire, 90% dintre operatorii economici din turism plătesc oamenii la negru, sau în cel mai bun caz la gris. Este foarte, foarte, grav, pentru că taxele şi impozitele reprezintă circa 40-50% din cheltuielile unei companii de turism. Este greu să rezişti, ca plătitor corect de taxe şi impozite, când eşti înconjurat de operatori economici care nu îşi achită obligaţiile faţă de buget şi întorc în piaţă respectivele sume prin reduceri necontrolate, iar toamna dau faliment şi dispar cu banii clienţilor.
Eximtur a plătit, din 2008 până în 2012, la bugetul de stat, sub formă de taxe şi impozite, suma de 4 milioane de euro. Dacă eram „şmecheri de România” – cum spune presa – plăteam un milion de euro, iar cu trei milioane eram acum proprietarii unui mare hotel de lux. Eximtur nu are niciun fel de datorii, însă angajaţii săi au făcut, ca toată lumea, credite personale la bănci. Este o mare problemă a economiei româneşti „zona negru”, iar dacă statul nu va interveni concret, investitorii serioşi se vor lăsa de afaceri, vor pleca din România şi vor rămâne „şmecherii”. Probabil se doreşte acest lucru. Industria de călătorii este foarte afectată de „zona negru”.
Eximtur ştie să lucreze numai corect, nu altfel. Compania este coordonată de ardeleni şi bănăţeni. Noi aşa am fost crescuţi de părinţi şi bunici să fim cinstiţi. La Eximtur se lucrează nemţeşte, cu o disciplină deosebită, cu ordine şi reguli clare în toate cele 25 de agenţii de turism şi cu cei 140 de angajaţi. Dacă pentru ei nu eşti un model, nu poţi duce lucrurile mai departe. Este frustrant ca oamenii noştri din agenţiile din Bucureşti să fie tentaţi de către concurenţă să lucreze cu ea pentru 200-300 de lei în plus la salariul plătit la negru. Iată principala problemă cu care se confruntă Compania Eximtur de trei-patru ani.
Ca profesionist în turism, sunteţi mulţumită de serviciile oferite în unităţile de cazare şi masă din România?
Lucia Morariu: Înainte de toate, eu nu sunt niciodată mulţumită de propriile noastre servicii. Este mult loc de mai bine în compania Eximtur. Este adevărat că tot ceea ce facem noi este în dependenţă de serviciile acordate de personalul din hoteluri, din ţară şi din străinătate. Avem mai puţine reclamaţii pentru serviciile acordate în ţară decât pentru cele din străinătate. Noi gestionăm în fiecare an reclamaţiile pentru servicii acordate în ţară. Avem în vedere şi cât de mulţumiţi sunt turiştii de prestaţiile din unităţile de profil. Dacă apar reclamaţii la intern, ele se rezolvă. Cele venite din străinătate se referă, de regulă, la clasificarea hotelurilor, care este diferită de la o ţară la alta. Un hotel de trei stele din România poate fi mai bun decât unul de trei stele din Roma. În România s-au schimbat mult lucrurile, hotelierii au investit în bazele de cazare. Avem bune hoteluri de patru stele şi trei stele superior. Din punct de vedere al confortului nu stăm rău deloc şi avem multe, multe unităţi de cazare.
Pentru această primăvară şi minivacanţă dintre 1 şi 5 mai sunt programe deosebite la Eximtur?
Lucia Morariu: Avem un set de programe complexe şi pe turismul intern şi pe cel extern, în această perioadă. Le-am propus colegilor mei ca pentru minivacanţa din luna mai să promovăm programe puţin mai lungi decât cele pe care le gândisem. Eximtur are, în acest moment, o diversitate de oferte. Eu m-am retras, de mult, din partea de specialitate a companiei. Eu gestionez şi urmăresc contractele în derulare ale companiei noastre. Sunt omul cu cifrele şi indicatorii.
Cifrele, bilanţurile, evidenţele contabile marchează sau nu personalitatea feminină? Programul „nemţesc” pe care l-aţi asumat la conducerea companiei are sau nu o influenţă asupra structurii feminine?
Lucia Morariu: După primii trei ani de activitate la Eximtur m-am simţit dârză precum un bărbat. În general, lumea afacerilor este o lume a bărbaţilor. Şi trebuie să îi faci faţă. Iar fără cifre nu se poate trăi în afaceri.
Există sau nu lovituri pe la spate şi pentru o femeie care se străduieşte să se menţină în lumea afacerilor şi să facă faţă concurenţei ?
Lucia Morariu: Eu mă bucur de mult respect din partea colegilor şi nu vă ascund că nu a îndrăznit nimeni să mă atace în vreun fel. Am auzit de astfel de strategii în lumea afacerilor din turism. Sunt de 15 ani în conducerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România şi inevitabil am aflat despre situaţii de acest gen. Se mai ceartă colegii între ei şi avem o comisie care are menirea să îi împace sau să judece diferendele. Noi, Eximtur, ne-am văzut mereu de treburile noastre. Eu ţin la acest lucru în mod deosebit. Nu ne-am amestecat nici în dispute, nici în bârfe. Eu după o săptămână de Bucureşti am nevoie de trei zile ca să îmi revin şi să mă descarc negativ de câte informaţii primesc în Capitală.
Pentru o vacanţă pe placul inimii, pentru ce aţi opta?
Lucia Morariu: Aş opta pentru o vacanţă în Grecia. De şapte ani merg cu familia în vacanţă în Grecia continentală. Anul acesta mergem în Thassos, cu maşina. Ne vom opri pe drum. Acesta este genul de vacanţă pentru familia mea, la mare, cu apă caldă şi soare.
Ce vă doriţi pentru ziua de 8 Martie?
Lucia Morariu: Îmi doresc să termin de redactat un proiect foarte important pe care l-am început în urmă cu trei zile. Vineri, de 8 Martie, mă voi întâlni cu colegele mele de la Asociaţia Femeilor de Afaceri. Începe Târgul de Turism de la Expo Transilvania şi voi fi acolo, iar săptămâna viitoare, joi, la Târgul Naţional de Turism de la Bucureşti. Aşa că ziua de 8 Martie trecere repede, aproape neobservată.