Există diferențe între sistemele de operare pentru televizoarele smart?

27 07. 2023
kivi

Împreună cu KIVI, o marcă europeană de televizoare smart, vom încerca să determinăm dacă există vreo diferență între cele mai populare sisteme de operare create pentru televizoarele smart, precum și să înțelegem pe care să-l alegem.

Care sunt sistemele de operare pentru televizoare?

Există trei sisteme de operare comune pentru televizoare: Android TV, Tizen OS și WebOS. Deși acestea diferă în aspectul lor vizual și în anumite caracteristici funcționale, toate cele trei își îndeplinesc principalul scop de a controla funcționarea televizorului și de a transforma televizorul smart într-un dispozitiv multifuncțional.

Fiecare sistem de operare are propriul său magazin de aplicații, de unde utilizatorii pot descărca aplicațiile de care au nevoie. Lista principală de aplicații este similară în toate cele trei sisteme, aceasta incluzând cele mai populare playere media și aplicații oferite de producători de conținut (precum Netflix, Megogo, Youtube etc.). Android TV utilizează magazinul de aplicații Google Play, în timp ce Tizen OS, bazat pe Linux, și WebOS au propriile lor biblioteci de aplicații.

Controlul vocal este disponibil în toate sistemele de operare pentru televizoare smart de pe piață, iar această funcționalitate facilitează accesul la software și aplicații pe televizor.

De asemenea, există opțiunea de a conecta un smartphone la televizor și de a reda imagini în format 4K pe un ecran mai mare, prin intermediul aplicațiilor respective. De exemplu, pe Android TV, acest lucru poate fi realizat utilizând Chromecast. Celelalte sisteme de operare dispun și ele de propriile lor soluții similare.

Firmware-ul oficial este cel mai important.

Este crucial ca orice televizor smart să ruleze un sistem de operare oficial. Dacă se instalează firmware neoficial, televizorul poate întâmpina probleme și poate ajunge în service. Chiar dacă acest firmware neoficial pare similar cu Android TV-ul oficial, acesta este extrem de instabil, afectând experiența de utilizare în mod negativ.

Există o părere pe piață conform căreia unele televizoare sunt protejate împotriva schimbării firmware-ului și instalării unui sistem de operare neoficial. Sistemele de operare oficiale beneficiază de sprijinul dezvoltatorilor, iar funcționalitatea acestora este îmbunătățită prin fiecare actualizare.

Firmware-ul oficial al Android TV-ului este actualizat și susținut de dezvoltator pe întreaga viață a dispozitivului. Aceste actualizări aduc, în mod obișnuit, descărcări suplimentare pentru securitate și îmbunătățirea performanței și vitezei televizorului. Prin urmare, vă recomandăm să actualizați sistemul de operare oficial al televizorului smart KIVI imediat ce sunt disponibile actualizări.

Printre aplicațiile populare în rândul utilizatorilor televizoarelor smart KIVI cu Android TV se numără Netflix, YouTube, Amazon Prime Video, HBO MAX și Disney Plus. De asemenea, există și aplicația specială Kivi Media 2.0, care permite vizionarea televiziunii, filmelor, exercițiilor fizice și jocurilor, imediat după conectarea televizorului la internet – fără a necesita descărcări, înregistrări sau setări suplimentare. Kivi Media este deja instalată pe toate televizoarele din marca KIVI.

Deci, ce sistem de operare ar trebui ales?

Dacă doriți să aveți acces la cea mai mare cantitate de conținut și la firmware-ul oficial, actualizat constant și susținut de Google Corporation, atunci ar trebui să optați pentru cel mai nou sistem de operare Android TV 11 disponibil pe piață. Acesta este deja instalat pe cea mai recentă serie de televizoare inteligente KIVI, un brand certificat de Google. Cu Android TV, veți putea reda rapid și eficient orice fel de conținut.