Cursul ar putea ajunge la 4,40 lei/euro, în două săptămâni – analiză XTB România

Moneda naţională se va tranzacţiona între 4,42 şi 4,44 lei/euro în perioada următoare, dar există posibilitatea să vedem cursul şi la 4,40 lei/euro, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Claudiu Cazacu, analist şef al XTB România. Cursul nu a mai coborât sub 4,42 lei din 6 august 2013 când BNR a anunţat un curs de 4,4111 lei/euro.
Economica.net - vin, 16 mai 2014, 12:31
Cursul ar putea ajunge la 4,40 lei/euro, în două săptămâni -  analiză XTB România

‘Din punctul meu de vedere, cursul era într-o zonă de forţă a leului şi de aici surpriza pare că nu este foarte mare. Întărirea a fost una de dimensiuni modeste. Pentru o vreme, probabil că o să avem un curs care va levita între 4,42 şi 4,44 lei/euro şi există posibilitatea să îl vedem înspre 4,40 lei/euro’, a explicat Claudiu Cazacu impactul îmbunătăţirii ratingului atribuit României de către Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s.

Acesta a declarat că există senzaţia că datele macro din România încep să meargă spre mai bine, PIB reflectă un consum în creştere, industria merge destul de bine şi agricultura se menţine aproximativ la nivelul de anul trecut. La acestea se adaugă şi o inflaţie scăzută, ‘un pic de dezmorţire’ a creditării în lei şi sentimentul global faţă de România, care a început să fie mai bun. Nu în ultimul rând, investitorii sunt în căutarea unor randamente bune.

‘În următoarele două săptămâni nu ar fi exclus să vedem un curs de 4,40 lei/euro. Senzaţia mea este însă că acest curs nu este aliniat în totalitate cu fundamentele şi cu riscurile. Probabil că într-un orizont de 4-5 ani, până când ne vom integra în zona monetară europeană, cursul ar mai putea să se aprecieze, dar până atunci mai este nevoie de mai multă stimulare pe această parte şi cred că un curs care să coboare sub 4,40 lei/euro este pic suprapreciat’, a spus Claudiu Cazacu.

Analistul şef al XTB România susţine că nu este exclus ca peste una sau două luni cursul să vină la 4,45 şi chiar 4,5 lei.

‘În modelul pe care îl avem noi în vedere vom înregistra o volatilitate mai mare pe pieţe şi sentimentul favorabil riscului, care se vede acum destul de puternic, ar urma să facă nişte paşi înapoi. După ce se va fi dispersat efectul pozitiv al tăierii de dobândă în zona euro, pe măsură ce Federal Reserve va trece la o normalizare a politicii monetare, atunci mă aştept ca pe finalul verii să vedem lucrurile evoluând mai volatil şi cu o mai mare aversiune pentru risc, ceea ce ar afecta şi leul’, a declarat Claudiu Cazacu.

Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro, până la un curs de 4,4275 lei/euro, în scădere cu 0,74 bani (0,17%) faţă de cotaţia de joi, de 4,4349 lei/euro, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională a României.

Este cel mai bun curs pentru leu în raport cu euro din data de 2 septembrie 2013 (opt luni şi jumătate), când cursul anunţat de BNR a fost de 4,4221lei/euro.

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătăţit vineri ratingul atribuit României, la ‘BBB minus’ de la ‘BB plus’, pe fondul creşterii economice şi al menţinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului.

‘BBB minus’ este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii.

În urma deciziei de vineri, ratingul de ţară al României este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei şi Spaniei.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...