Alegeri locale și europarlamentare în România. Primele estimări privind rezultatele votului le vom avea din sondaje exit-poll. Iată cine le va face și cum funcționează acestea.
Exit-pollul este un sondaj electoral efectuat imediat ce alegătorii ies din cabinele de vot. Astfel, voturile pot fi evaluate și se pot face predicții înainte de comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor.
La alegerile din 9 iunie, BEC a acreditat 3 institute să realizeze sondaje de opinie la nivel național, la ieșirea de la urne. Este vorba de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS, Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde şi Sodiso Research SRL, potrivit hotărârilor BEC. Operatorii de sondaj au acces în zona de protecţie de 500 de metri a secţiilor de votare, fără a avea voie să intre în interiorul secţiilor, notează Euronews România.
De ce apar diferențe între rezultatele EXIT-POLL și cele oficiale?
După cum spuneam, exit-pollurile permit o prognoză a rezultatelor alegerilor. Sondajele nu reflectă, însă, întru totul cine vor fi câștigătorii și cine, pierzătorii. În societatea românească, marja de eroare a fost poate cel mai bine scoasă în relief acum 15 ani, în al doilea tur al prezidenţialelor din 2009. În noaptea alegerilor, exit-pollurile îl dădeau câştigător pe Mircea Geoană în faţa lui Traian Băsescu.
Citește AICI toate detaliile despre sondajele exit-poll