Pe ansamblul anului 2015, investitorii vor fi retras de pe pieţele emergente 541 miliarde de dolari, estimează Institute of International Finance (IIF), cel mai mare grup de lobby al băncilor la nivel global. În 2014, se estimează că pieţele emergente au atras un influx net de capital de 32 miliarde de dolari.
Sunt cele mai mari retrageri de capital de pe pieţele emergente începând din 1988, iar trendul va continua, cel mai probabil, şi anul viitor, pe fondul perspectivei migrării Rezervei Federale a SUA către o politică monetară mai puţin acomodativă, cu ridicarea dobânzilor pe dolar, potrivit estimărilor IIF, citate de The Telegraph.
Prognoza sumbră a influentului lobby bancar vine pe fondul avertismentelor lansate în ultima vreme de economişti, care cred că pieţele emergente trebuie să se pregătească pentru o încetinire brutală a creşterii economice în următoarele 12 luni.
„Spre deosebire de criza din 2008, motivele din spatele retragerilor sunt predominant interne mai degrabă decât externe.Sunt legate de temerile tot mai prezente privind perspectivele economice şi politicile economice din China, cuplate cu incertitudini tot mai mari referitor la perspectivele de creştere economică ale pieţelor emergente”, comentează Charles Collyns, director executiv şi economist şef al IIF, citat de The Telegraph.
Agenţia de rating Fitch anticipează că economia Chinei va creşte anul viitor cu 6,3%, însă avertizează că dacă turbulenţele apărute în această vară vor continua, ar putea cauza prăbuşirea investiţiilor publice şi private, având drept consecinţă înjumătăţirea ratei de creştere economică.
„O contracţie în China ar intensifica riscurile de deflaţie, mai ales în zona euro, unde cererea internă slabă persistă, iar inflaţia este deja foarte scăzută”, avertizează Fitch într-un raport.
Impactul încetinirii creşterii economice a Chinei la doar 3% pe an ar afecta puternic SUA şi zona euro, ale căror economii ar frâna până la rate de creştere de 1,7%, respectiv 0,8% pe an, estimează Fitch. Criza din China s-ar putea rostogoli peste celelalte economii asiatice, puternic dependente de comerţul cu vecinul lor mai mare. Potrivit Fitch, cel mai mult ar avea de suferit Hong Kong, Coreea de Sud şi Japonia, alături de marii exportatori de materii prime, precum Rusia şi Brazilia.
ECONOMICA.NET a scris deja despre perspectivele economice sumbre ale zonei euro şi despre legăturile economice dintre România şi UE:
Solidaritatea europeană, în cifre. Cât am plătit şi cât am primit de la UE, din 2007 până acum
Şi FMI a avertizat, recent, că pieţele emergente ar trebui să se pregătească pentru un val de insolvenţe de companii odată ce Rezerva Federală a SUA va creşte dobânda de politică monetară. Una dintre marile probleme care determină presiunea cu care se confruntă în prezent pieţele emergente de capital este nivelul ridicat al datoriilor companiilor nefinanciare în raport cu PIB-ul. Vor apărea dificultăţi mai ales unde o mare parte din datorie este denominată în dolari.