Cum va arăta harta comerțului alimentar modern în 2023. Marii retaileri se pregătesc să apese din nou pedala de accelerație
Cu 346 de magazine la nivel local, după un an 2022 cu 38 de inaugurări, dintre care 10 relocări, Lidl, liderul pieței comerțului alimentar din România, se abține să-și anunțe, pentru moment, planurile de expansiune pentru 2023.
Întrebați de Economica despre planurile de investiții, reprezentanții companiei au preferat să vorbească exclusiv despre trecut.
„Suntem prezenți în toate județele, iar în acest an, am reușit să ne extindem rețeaua atât în centrele urbane mari precum București, Oradea sau Timișoara, cât și în localitățile mai mici precum Pucioasa (județul Dâmbovița), Apahida (județul Cluj), Săcălaz (județul Timiș), Ștefăneștii de Jos (județul Ilfov) sau Șimleul Silvaniei (județul Sălaj). Odată cu deschiderea unor unități noi, am continuat investițiile în procesul de modernizare a magazinelor noastre, astfel că în 2022 am avut și înlocuiri ale unor unități mai vechi, pe care le-am optimizat pentru a corespunde standardelor noastre în ceea ce privește sustenabilitatea și experiența pentru clienți”, ne-a declarat compania.
10 noi magazine Kaufland
După 13 inaugurări de noi magazine și șapte modernizări în 2022, Kaufland România, al doilea cel mai mare retailer alimentar după cifra de afaceri, anunță că va continua expansiunea, conform variantei optimiste a planului pe care și l-a creionat pe termen lung.
Anul acesta compania și-a bugetat să pună pe hartă alte 10 hipermarketuri.
„Expansiunea joacă un rol important în dinamica companiei și este o prioritate în modelul nostru de business. Drept dovadă, în ciuda instabilității economice din ultimii trei ani, noi am continuat planurile de investiții în România și am păstrat un ritm constant pentru deschiderile de magazine. În 2023, vom continua planurile de extindere în România, conform strategiei deja existente și în perspectivă optimistă, cu cel puțin 10 magazine noi”, a declarat pentru Economica Valer Hancaș, director de Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România.
„Vom menține acest ritm de expansiune și în următorii ani, plănuind să deschidem cel puțin câte 10 noi magazine în fiecare an, atât în orașele mari, cât și în cele mici”, mai adaugă oficialul Kaufland.
Carrefour continuă expansiunea și remodelează magazine vechi. Vor un nou centru logistic
Creștere prin expansiune este, de asemenea, obiectivul Carrefour și anul acesta. Fără a da date exacte, retailerul anunță că se va concentra pe toate formatele sale. În plus, va remodela magazinele Carrefour mai vechi și investește într-un nou centru logistic.
„Anul acesta vom continua să ne consolidăm rețeaua națională de magazine cu unități noi pentru toate formatele, concentrându-ne atenția și pe remodelarea magazinelor Carrefour. Pentru a sprijini această expansiune accelerată, plănuim deschiderea unui nou depozit logistic în partea de est a României”, a declarat pentru Economica Jagoda Gwardys-Zientara, Chief Operating Officer (COO), Carrefour România.
„Nevoile clienților reprezintă o prioritate pentru Carrefour, iar adaptarea într-o piață dinamică presupune analiza constantă a planului de expansiune și a rețelei de magazine. Decizia de a renunța la anumite magazinele sau schimbarea unei locații se impun uneori, în vederea explorării de noi opțiuni, mai potrivite cerințelor actuale. Scopul nostru final este de a le oferi clienților o experiență optimă atunci când aleg să facă cumpărături în rețeaua Carrefour”, mai adaugă aceasta.
În 2022, Carrefour România a avut 36 de deschideri la nivel național și a depășit astfel pragul de 400 de magazine în toate formatele: hipermarket, supermarket, express și discount.
Retailerul oprează acum 43 de hipermarketuri, 188 de magazine Carrefour Market și peste 45 de magazine remodelate, 117 magazine Carrefour Express integrate, 25 de magazine în regim de franciză și 29 de unități Supeco.
În zona online, compania și-a reconfirmat poziția pe piața de e-commerce și livrează în acest moment din peste 170 de magazine prin Bringo, în timp ce Glovo livrează din 40 de magazine. „Varietatea în universul Carrefour înseamnă diferite formate de magazine, inclusiv online, toate contribuind la același obiectiv comun: satisfacția clienților. (…) Anul precedent am lansat serviciul de livrare B2B prin Bringo de la Carrefour și Supeco și vom continua planurile de consolidare a parteneriatului și de extindere a prezenței Carrefour în platformă”, mai spune Jagoda Gwardys-Zientara.
Jumătate de milion de lei investiții în 300 de magazine Profi, noi sau remodelări
Profi, al cincilea cel mai mare retailer alimentar după cifra de afaceri dar cel mai mare din punct de vedere al extinderii geografice, are în plan pentru 2023 investiții de 500 de milioane de lei, atât în noi deschideri cât și în remodelări. În total, planurile pentru acest an prevăd deschiderea sau remodelarea a aproximativ 300 de magazine în întraga țară. Aceasta după ce conceptul lor de magazin, testat încă din 2020, a adus încă de la nceput rezultate peste medie în vânzări.
În 2022, compania a deschis și remodelat peste 270 de magazine și a relocat 17.
„Având în vedere marea varietate a formelor în care se prezintă spațiile magazinelor noastre, facem în permanență teste pentru a determina felul optim în care să le adaptăm la noul format Profi cu accent pe convenience, format care se dovedește de mare succes. Trepat, magazinele noastre vor ajunge să fie administrate aproape exclusiv in sistem partener”, ne-au mai declarat reprezentanții companiei întrebați fiind dacă se gîndesc și la noi formate.
Plan de 40 de magazine Penny, noi. Investiții de 120 de milioane de euro
Planuri extrem de ambițioase are pe plan local și retailerul german REWE, operatorul lanțului tip discount PENNY. Compania și-a bugetat aproximativ 120 de milioane de euro, ca și anul trecut, pentru a pune pe hartă 35-40 de magazine noi în toată țara. Penny are deja 336 de unități la nivel național, după un 2022 în care a remodelat 81 de magazine, finalizând procesul de modernizare a tuturor magazinelor mai vechi și a adăugat rețelei alte 36 de unități – cele mai numeroase deschideri din istoria companiei.
„Am încheiat procesul de remodelare pentru toate magazinele din rețea. A fost un demers amplu pe care l-am început în 2020. În cei trei ani, am remodelat un total de 251 de magazine. De asemenea, începând cu 2020, toate magazinele noi din rețeaua PENNY au fost deschise direct sub formatul PENNY Punct. Așadar, în 2023 ne vom concentra eforturile pe extinderea rețelei de magazin”, au explicat pentru Economica reprezentanții companiei.
„Pe lângă faptul că toate magazinele din rețea respectă astăzi formatul PENNY Punct, acestea vor fi recertificate o dată la trei ani, conform politicii de monitorizare și îmbunătățire a sustenabilității magazinelor”, mai adaugă compania
Formatul Punct implică existența unei zone extinse pentru produse proaspete, mărci proprii conform preferințelor clienților români, dar și o semnalizare mai vizibilă a promoțiilor și a categoriilor principale de alimente. În plus, magazinele PENNY oferă produsele ready to eat, dar și cele semipreparate, refrigerate sau congelate.
„Lucrăm cu un plan de investiții ambițios care se întinde pe o perioadă de câțiva ani. Ne propunem să investim 1 miliard de euro până în 2029, în principal prin extinderea rețelei noastre la un total de 619 magazine și 6 depozite”, mai spune retailerul.
Potrivit acestuia, în perioada următoare, compania nu urmărește să testeze un alt format de magazine. Anul trecut, retailerul a închis un singur magazin, în Brașov.
Metro vrea să ajungă la peste 2.000 de magazine LaDoiPași
Și rețeaua de magazine de proximitate LaDoiPași s-a extins accelerat în 2022, înregistrând peste 300 de inaugurări, precum și 150 de remodelări. În prezent sunt operaționale, la nivel național, peste 1.900 de magazine LaDoiPași, astfel că Metro este cu acest format liderul pieței magazinelor de proximitate.
„Pentru anul 2023, ne-am propus obiectivul de a depăși pragul de 2.000 de magazine, păstrându-ne poziționarea de cea mai mare comunitate de antreprenori din țară”, au declarat pentru Economica oficialii companiei.
Menționăm că pentru reaizarea acestui articol, am solicitat opinii și din partea Mega Image, Auchan și cora. Până la publicarea acestui articol aceștia nu au răspuns însă solicitărilor noastre.