Expansiunea agresivă a retailerilor internaţionali, care au ajuns până şi în mediul rural cu magazine adaptate acestei pieţe, nu a stopat în întregime investiţiile companiilor cu capital românesc în acest domeniu. Mai sunt judeţe, precum Vâlcea (Annbella), Gorj (Succes Nic Com) Harghita (Merkur) sau Vaslui (Cleopatra Center) unde românii au încă un puternic cuvânt de spus pe această piaţă.
Dintre toate însă, cel mai mare din punct de vedere al cifrei de afaceri a ajuns un lanţ de magazine din secuime care şi-a axat business-ul pe produse marcă proprie la preţuri bune, dar şi pe marfă de brand pe care retailerii internaţionali nu o au în oferta lor. În 2015, Merkur, lanţul de magazine deţinut de familia Boros (Cecilia şi Gyorgy) din Harghita, a generat afaceri totale de 45,5 milioane de euro, devansând astfel Succes Nic Com, cel mai mare comerciant autohton dupa cifra de afaceri aferentă lui 2014, potrivit unui clasament realizat de ECONOMICA.NET cu ajutorul firme.info.
Retailerul a ajuns la 16 magazine în judeţele Harghita, Mureş şi Covasna, ultimele deschise fiind tip supermarket şi axându-se pe comercializarea produselor proaspete. ” În ultimii doi ani am deschis trei magazine noi. Unul în Odorheiu Secuiesc de 500 m2 şi două magazine la Târgu Mures, de 900 şi respectiv 1.450 m2 la sfârşitul anului trecut. Aceste sunt magazine de tip supermarket destinate clienţilor care doresc produse proaspete în fiecare zi şi pentru asta am pus accentul pe mai multe vitrine asistate şi lucrăm cu mai mulţi producători locali în ceea ce priveşte produsele lactate şi de panificatie. În total avem 16 magazine din care două sunt engross”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Komsa Csongor, director de marketing Elan-Trio SRL, compania care operează lanţul Merkur.
Potrivit acestuia, compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de aproximativ 45,5 milioane de euro, din care 95% au fost generaţi de activitatea de retail (aproximativ 43,2 milioane de euro), iar restul dintr-un restaurant de tip fast-food şi o carmangerie.
Cum au reuşit
În 2014, atunci când ECONOMICA.NET a stat de vorbă cu oficialii Merkur, retailerul comercializa între 20.000 şi 40.000 de produse, dintre care în jur de 60% erau articole care nu existau în magazinele marilor lanţuri de hipermarketuri din zonă (Lidl, Kaufland etc). De asemenea, retailerul vinde şi sub brandurile proprii Gobe şi Elan produse specifice gastronomiei ungureşti. „Am avut restructurări atât din punct de vedere al managementului cât şi al portfoliului de produse. Implementăm o nouă strategie de merchandising care ne ajută în expunerea mai eficientă produselor în magazine. Pe lângă acestea, ne dorim să întărim brandul nostru local Góbé cu mai multe produse şi cu implementarea unui proces de asigurare a calităţii totale”, povesteşte directorul Elan-Trio. Acesta crede că succesul companiei se datorează unui cumul de factori printre care activitatea carmangeriei, care îi ajută în aprovizionarea magazinelor cu carne proaspătă, dar şi gamei extinse de produse locale.
Potrivit datelor oferite de Ministerul Finanţelor Publice, Elan-Trio a raportat în perioada 2008-2014 o contină creştere a cifrei de afaceri. În urmă cu doi ani retailerul a rulat aproximativ 211,5 milioane de lei (aproximativ 47,5 de milioane de euro la un curs mediu de 4,45 de lei).
Vine puternic din urmă Annabella. Diferenţele sunt infime
La o diferenţă extrem de mică de Elan-Trio, vine puternic din urmă Annabella, liderul pieţei de retail alimentar din Vâlcea, care a intrat recent şi pe piaţa bucureşteană prin inaugurarea a trei unităţi în spaţii închiriate anterior de Mega Image. Potrivit datelor oferite de companie ECONOMICA.NET , cifra de afaceri a Annabella din activitatea de retail a fost în 2015 de 197,8 milioane de lei (aproximativ 44,5 milioane de euro la un curs mediu de 4,445 lei pentru un euro). Din datele Ministerului de Finanţe, cifra de afaceri a companiei în 2014 a fost de 175,9 milioane de lei.
Annabella este o reţea modernă de retail, prezentă pe piaţa românească din 1994. Reţeaua cuprinde în prezent 57 de magazine, în patru formate diferite: concept store-ul Annabella A-Z, Annabella Fresh – concept special destinat comerţului de fructe şi legume, supermarketul Annabella şi Annabella Expres – magazinul de proximitate.
Menţionăm că ar putea apărea diferenţe de poziţii în clasamentul retailerilor autohtoni, având în vedere că Merkur a furnizat ECONOMICA.NET informaţii referitoare la cifra de afaceri din 2015 în euro, în timp ce Annabella ne-a comunicat datele în lei. Transformările au fost făcute la un schimb mediu comunicat de BNR de 4,445 lei pentru un euro.
Ce s-a întâmplat cu Succes Nic Com
În funcţie de cifra de afaceri netă aferentă lui 2014, aşa cum a ordonat firme.info companiile cu cod CAEN „Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”, cel mai mare retailer autohton a fost Succes Nic Com, compania omului de afaceri gorjean Nicolae Sarcină. Acesta a raportat în 2014 o cifră de afaceri netă în valoare de 333,9 milioane de lei (75,1 milioane de euro), din care în jur de 80% a fost generată de activitatea de retail (aproximativ 267,1 milioane de lei sau aproximativ 60 de milioane de euro), iar restul din alte activităţi precum cea de benzinării, potrivit datelor publicate de administratorul judiciar în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă furnizat ECONOMICA.NET de către termene.ro.
„În Ianuarie 2015, pe fondul unui cumul de factori interni și externi, cifra de afaceri a înregistrat o scădere importantă raportat de media lunară a anilor precedenți, respectiv cu aproximativ 70%. În ianuarie 2015, compania avea o cifră de afaceri în valoare de 8,4 milioane de lei, faţă de 334,2 în decembrie 2014 şi 354,1 în decembrie 2013. De altfel, veniturile din reţeaua de magazine era în ianuarie anul trecut de 4,2 milioane de lei în prăbuşire faţă de luna anterioră când retailul a general companiei 237,1 milioane de lei”, potrivit raportului administratorului judiciar.
Succes Nic Com este în insolvenţă din 2015. Până la publicarea acestui articol, compania nu ne-a furnizat informaţiile solicitate despre cifra de afaceri din 2015.