Expansiunea kazahă continuă: Rompetrol vrea să intre pe piaţa carburanţilor din Turcia, printr-o achiziţie

Economica.net
22 10. 2013
benzinatie_rompetrol_3_62100900

Grupul Rompetrol, deţinut de compania petrolieră naţională a Kazahstanului, KazMunaiGas, vrea sa-si dezvolte in perioda urmatoare activitatile si operatiunile de profil in Turcia prin achizitia unui distribuitor local de produse petroliere, potrivit lui Talgat Chinikeev – directorul general al Rompetrol Turcia, citat de agentia de stiri Novosti.

Conform acestuia, strategia de extindere a Grupului in Turcia vizeaza in perioada urmatoare selectarea unei companii cu o buna infrastructura de distributie a produselor petroliere, evaluarea si preluarea acesteia, iar ulterior crearea unui plan de integrare si aliniere a activitatilor de retail in acord cu standardele Rompetrol.

«Prognoza privind intensificarea consumului mediu anual in Turcia indica nivelul de aproximativ 4 %, pentru anul 2025 consumul intern in aceasta tara va reprezenta conform previziunilor 50 milioane tone», – a mentionat reprezentantul Rompetrol.

Conform previziunilor consumul intern actual al Turciei se situeaza la 19,6 milioane tone produse petroliere pe an, inca 5,9 milioane tone producatorii turci exporta pe alte piete. «Astazi in Turcia exista un singur operator pe partea de prelucrare care detine patru Rafinarii», – a subliniat Cinikeyev.
«Pe piata din Turcia opereaza 61 de companii distribuitoare (cinci companii mari asigura circa 70% din necesarul pietei interne), reteaua de distributie din Turcia numarand 12.526 statii de distributie carburanti. in formula de prêt, 61% reprezinta impozitele, pretul produselor petroliere fiind unul din cele mai ridicate din lume – benzina 95 se vinde cu 2,41 USD/l, motorina cu 2,17 USD/l. Profitabilitatea desfacerii en-detail depaseste nivelul european», – a incheiat directorul general TRG Petrol Ticaret Rompetrol Group.

Rompetrol Turcia a incheiat recent la Astana un memorandum de cooperare cu DenizBank, subsidiara bancii Sberbank Rusia, pentru asigurarea suportului si a strategiei de dezvoltare a activitatilor si a operatiunilor in Turcia.

Rompetrol se extinde pe piaţa de retail din zonă

Grupul Rompetrol, deţinut de compania naţională petrolieră din Kazahstan, KazMunaiGas, îşi va spori prezenţa pe pieţele din zona Mării Negre în viitorul apropiat, prin extinderea numărului de puncte de alimentare. Strategia a fost anunţată de kazahi încă de anul trecut, când compania a anunţat finalizarea investiţiilor de 380 de milioane de dolari la rafinăria Petromidia, care a avut ca efect principal creşterea capacităţii de rafinare la cinci milioane de tone pe an.

Oficialii grupului au anunţat 350 de noi staţii de distribuţie în următorii trei-cinci ani, pieţele vizate fiind România, Georgia, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Turcia.

Strategia kazahilor este simplă. Au petrol, şi vor avea din ce în ce mai mult, dat fiind debutul exploatării de la Kashagan, unul dintre cele mai mari zăcăminte din zona Caspică. Şi, dacă tot au o rafinărie şi o reţea de retail, de ce să nu vândă carburanţi în propria reţea, decât să vândă petrolul către terţi?

Potrivit unei declaraţii recente a lui Daniyar Berlibayev-prim-vicepresedinte al Boardului KazMunayGas, livrările de ţiţei ale Kazakhstanului în Marea Neagră ar putea să ajungă la aproximativ 64 milioane de tone până in 2020, în timp ce rezervele de ţitei din regiunea Marii Caspice, inclusiv din perimetrul Kashagan, ar putea reprezenta aproximativ 10% din consumul mondial de petrol pentru urmatorii 35 de ani.

În zona Mării Negre, Rompetrol deţine şi operează cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, o reţea de peste 700 de benzinarii dar şi un terminal de descărcare a ţiţeiului cu o capacitate anuală de 24 milioane tone.
Pentru a asigura transportul titeiului între porturile Batumi (Georgia) si Novorossiysk (Rusia) şi rafinăria Petromidia, Rompetrol şi-a extins prezenţa în Marea Neagra prin construcţia/achiziţia a două tancuri petroliere de tip Aframax (115.000 tdw). Grupul are aşadar şi materia primă şi infraszructura necesară pentru a-şi creşte cota de piaţă în zona Mării Negre.