Experienţa României în combaterea corupţiei, evidenţiată la un eveniment găzduit de Secretarul Trezoreriei SUA

29 03. 2023
338124372_528022312816435_3750016215847969802_n

”Poate cea mai importantă lecţie învăţată pe parcursul acestui drum sinuos, dar consecvent, este aceea că cele mai eficiente căi de contracarare a corupţiei rezidă în creşterea conştientizării societăţii asupra fenomenului şi în împuternicirea cetăţenilor, societăţii civile, mass-mediei şi experţilor din domeniu pentru a monitoriza şi preîntâmpina posibila apariţie a unor cazuri de corupţie”, a menţionat ambasadorul Muraru, scrie Agerpres.

În opinia sa, există numeroşi politicieni români care ar dori ca lupta anticorupţie să înceteze, însă trei obstacole majore le stau în cale acestora: opinia publică românească ce este de partea judecătorilor şi a procurorilor, Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu SUA.

Ambasadorul României s-a referit şi la protestele masive din România, din 2017, şi la referendumul pe tema justiţiei din urmă cu patru ani. ”Am avut două momente definitorii în România, care ne-au întărit convingerea că societatea românească a dezvoltat un sentiment consolidat de cultură democratică şi a trecut de punctul de a ignora sau accepta corupţia ca pe o ‘fatalitate’ – aşa cum obişnuiam să vedem corupţia în timpul comunismului”, a spus Andrei Muraru.

În intervenţia sa, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a transmis un mesaj clar: corupţia este un fenomen coroziv, care subminează democraţia şi statul de drept şi împiedică accesul cetăţenilor la serviciile guvernamentale, consolidează autocraţiile şi alimentează tulburările politice.