Experienţa României în combaterea corupţiei, evidenţiată la un eveniment găzduit de Secretarul Trezoreriei SUA
”Poate cea mai importantă lecţie învăţată pe parcursul acestui drum sinuos, dar consecvent, este aceea că cele mai eficiente căi de contracarare a corupţiei rezidă în creşterea conştientizării societăţii asupra fenomenului şi în împuternicirea cetăţenilor, societăţii civile, mass-mediei şi experţilor din domeniu pentru a monitoriza şi preîntâmpina posibila apariţie a unor cazuri de corupţie”, a menţionat ambasadorul Muraru, scrie Agerpres.
În opinia sa, există numeroşi politicieni români care ar dori ca lupta anticorupţie să înceteze, însă trei obstacole majore le stau în cale acestora: opinia publică românească ce este de partea judecătorilor şi a procurorilor, Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu SUA.
Ambasadorul României s-a referit şi la protestele masive din România, din 2017, şi la referendumul pe tema justiţiei din urmă cu patru ani. ”Am avut două momente definitorii în România, care ne-au întărit convingerea că societatea românească a dezvoltat un sentiment consolidat de cultură democratică şi a trecut de punctul de a ignora sau accepta corupţia ca pe o ‘fatalitate’ – aşa cum obişnuiam să vedem corupţia în timpul comunismului”, a spus Andrei Muraru.
În intervenţia sa, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a transmis un mesaj clar: corupţia este un fenomen coroziv, care subminează democraţia şi statul de drept şi împiedică accesul cetăţenilor la serviciile guvernamentale, consolidează autocraţiile şi alimentează tulburările politice.