Experţii străini care vor evalua situaţia legată de vaccinarea anti-TBC au ajuns în România

Experţii Centrului European de Prevenire şi Control a Bolilor Transmisibile (ECDC) şi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) au ajuns în România şi, împreună cu specialiştii români, au început evaluarea situaţiei create în urma imunizării nou-născuţilor cu vaccinul antituberculos din Danemarca.
Economica.net - mar, 27 nov. 2012, 14:56
Experţii străini care vor evalua situaţia legată de vaccinarea anti-TBC au ajuns în România

Potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), experţii au avut deja o primă întâlnire pe această temă cu ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

Reprezentanţii organizaţiilor internaţionale sunt specialişti în domenii ca siguranţa vaccinului şi tratamentele anti-TBC, dar şi în cel al comunicării, precizează MS.

Comisia de experţi se va întâlni cu factori implicaţi în gestionarea imunizărilor din calendarul naţional al Ministerului Sănătăţii, cu medici şi specialişti cu responsabilităţi în această zonă.

Ulterior, experţii vor prezenta conducerii MS raportul de evaluare a situaţiei, care, împreună cu măsurile ce vor fi luate pe baza acestuia, vor fi prezentate într-o conferintă de presă, au mai spus reprezentanţii MS, care au precizat că specialiştii străini nu vor face declaraţii de presă.

„Nu vor face nicio declaraţie până nu terminăm analiza. Rugămintea este să-i lăsăm să-şi facă treaba. Nu vor face nicio declaraţie nici când ajung, nici când intră, nici când ies din minister. Cel mai probabil vor sosi săptămâna aceasta, vor lucra cu colegii noştri. O să fie schimb de informaţie, vor vizita probabil copii, vor analiza datele pe care le avem. Deja au cerut informaţii despre vaccin şi despre lotul respectiv”, a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Ministerul Sănătăţii a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

Ministerul Sănătăţii a solicitat o expertiză din partea ECDC şi OMS pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

„Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCC şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanţii comisiei de specialişti români care au avut o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar”, declara ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, după analiza făcută în 22 noiembrie de Comisia MS.

Comisia a analizat situaţiile din spitalele în care au fost internaţi bebeluşii cu reacţii adverse grave la acest vaccin. Totodată, au fost discutate reacţiile adverse semnalate de către medici. Până în prezent, informaţiile din teritoriu arată că ar fi vorba despre un singur lot de vaccin care a dat reacţiile adverse grave.

Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca au fost internaţi la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, unde în intervalul martie – noiembrie au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci. El a precizat că bebeluşii au fost operaţi, iar în prezent se află sub tratament.

Numai în spitalul bucureştean au fost trataţi, anul acesta, 50 de copii cu reacţii adverse la vaccinul BCG importat din Danemarca.

Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez.

Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.

Te-ar mai putea interesa și
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group deschide un centru Spaces în București, în clădirea Vastint Business Garden
International Workplace Group, cel mai mare furnizor de soluții de muncă hibridă din lume, cu mărci precum Spaces și Regus, deschide un spațiu de lucru flexibil de ultimă generație în......
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare și în anii următori
Record de gaze naturale exportate de Norvegia în 2024. Previziunile sunt că livrările vor rămâne la niveluri asemănătoare ...
Norvegia a exportat o cantitate record de gaze naturale anul trecut, iar volumele ar urma să rămână aproape de acest ...
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus rămâne cel mai mare constructor de avioane civile din lume, cu 766 de aeronave comerciale livrate anul trecut
Airbus a livrat 766 de aeronave comerciale în 2024 către 86 de clienţi din întreaga lume şi îşi va menţine pentru ...
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor din UE
Curtea de Conturi Europeană critică lipsa prevederilor clare privind intervenţiile asupra preţurilor de pe piața cardurilor ...
Abordarea UE în ceea ce priveşte plăţile digitale a făcut ca acestea să devină mai sigure, mai rapide şi mai puţin ...