Expert în accesarea fondurilor europene – o opţiune de carieră pentru absolvenţii de facultate. Salarii de 1.000 de euro lunar

26 04. 2015
futureahead_65548500

Profesia de expert accesare fonduri europene a devenit o oportunitate atractivă de carieră, în contextul noii perioade de programare (2014 – 2020), în care am intrat. România beneficiază de fonduri europene în valoare de 43 miliarde de euro, în exerciţiul financiar 2014-2020.

Profesia de expert în accesare fonduri europene e o opţiune interesantă pentru candidaţii care au urmat studii superioare şi pentru că este una dintre profesiile la care ai acces relativ uşor, şi care capitalizează experienţa şi cunoştinţele dobândite de-a lungul timpului.
Cu alte cuvinte, expertiza dobândită în domeniu îţi creşte valoarea pe piaţa muncii, pe măsură ce timpul trece.
Prin comparaţie, multe dintre locurile de muncă din piaţă, la care ai acces facil (nu se impun exigenţe mari referitoare la competenţe, cunoştinţe, studii absolvite) nu capitalizează experienţa acumulată, iar candidaţii sunt puşi în faţa acestei evidenţe când sunt nevoiţi să-şi caute alt loc de muncă în domeniu şi sunt refuzaţi sistematic la angajare. Pentru că, de obicei, recrutorul va prefera un candidat tânăr, deci mai disponibil, mai entuzist, mai flexibil şi adaptabil, în defavoarea celui care are experienţă în domeniu, dar are disponibilitate (spre compromis) mai mică. Candidaţii care au peste 45 de ani şi sunt în căutarea unui loc de muncă resimt şi mai acut (şi, din păcate, prea târziu) că expertiza dobândită de ei nu a capitalizat, deci nu are valoarea pe piaţa muncii, şi că pot şi sunt oricând înlocuibili cu oameni mai tineri, fără experienţă, dar proactivi şi dispuşi să răspundă fără discernământ la aşteptările angajatorului.

Primul pas spre o carieră în accesarea fondurilor europene

Absolvenţii de facultate care vor să lucreze ca experţi accesare fonduri europene vor urma un curs de profil, acreditat de Autoritatea Naţională pentru Calificare.
De regulă, cursurile de formare în ocupaţia de accesare fonduri europene durează, în medie, trei zile, şi sunt urmate de susţinerea examenului de verificare a cunoştinţelor şi competenţelor dodândite în cadrul cursului.
Candidaţii care promovează acest examen obţin un certificat de absolvire recunoscut de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţie, precum şi în UE, care are valabilitate pe viaţă, şi un supliment descriptiv în care sunt enumerate abilităţile profesionale dobândite de absolvent.
Printre competenţele dobândite în cadrul cursului de formare în ocupaţia de expert accesare fonduri europene se numără: documentarea necesară realizării proiectului, şi elaborarea proiectului finanţat prin fonduri europene.

Punctual, ce înveţi la cursul de formare în profesia de expert accesare fonduri europene

Cursanţii vor fi familiarizaţi cu fondurile structurale şi de coeziune, li se vor prezenta programele, axele şi domeniile pentru noua perioadă de programare (2014-2020), şi legislaţia în domeniul gestionării fondurilor structurale;
Care este cadrul instituţional în derularea proceselor de accesare a fondurilor structurale; ce tipuri de finanţări au la dispoziţie;
Ce oportunităţi de finanţare din fonduri europene nerambursabile sunt în România;
Care sunt paşii necesari pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile; (în ce constă Ghidul Solicitantului; cum elaborezi cererea de finanţare în cadrul programelor cu finanţare nerambursabilă – cum defineşti obiectivele şi grupul-ţintă ale proiectului, stabileşti şi planifici activităţile, stabileşti echipa de proiect, realizezi bugetul proiectului);

Vei şti să întocmeşti o cerere de finanţare după trei zile de curs, susţin trainerii

La absolvirea cursului fiecare cursant pregăteşte ca proiect individual schiţa unei cereri de finanţare, utilizând un complex model din sistemul fondurilor structurale, respectiv POS DRU (redenumit POCU). Tematica de curs acordă participantului cunoştinţele şi abilităţile necesare ca după absolvirea cursului să poată scrie o cerere de finanţare. În practică, evident, ca în orice profesie, experienţa îşi spune cuvântul. Ulterior, în funcţie de domeniul pe care doreşte să îl abordeze din sistemul fondurilor structurale şi de coeziune europene, urmează să studieze individual sutele de documente (Ghiduri ale solicitantului, legislaţie, instrucţiuni, decizii) care reglementează domeniul respectiv (pot fi proiecte pe resurse umane, achiziţii, investiţii etc), a spus trainer-ul Roxana Cozma pentru ECONOMICA.NET.

Ai absolvit cursul. Ce urmează

La început, expertul participă alături de echipa/departamentul firmei la redactarea cererilor de finanţare şi întocmirea documentaţiei specifice, cunoscând de la curs etapele parcurse de cerere, până la răspunsul final din partea finanţatorului (contract de finanţare sau respingerea cererii). Ulterior, se va descurca singur cu cererile de finanţare, în sensul că le poate redacta singur, parţial, în totalitate, poate conduce o echipă de proiect, a adăugat trainer-ul Roxana Cozma.

Experţii în accesare de fonduri europene pot fi angajaţi cu contract individual de muncă (de opt ore sau normă parţială), pentru redactarea unei cereri de finanţare sau pentru a contribui la mai multe, în lucru sau în perspectivă, sau pot lucra în baza unei convenţii de colaborare, ne-a mai spus Roxana Cozma.

Experţii în accesare de fonduri europene, prin ochii unui headhunter de top

Salariile cu care sunt ofertaţi experţii în accesare fonduri europene sunt cuprinse între 1.000 de euro şi 1.500 de euro net, pe lună, a spus pentru ECONOMICA.NET headhunter-ul Irina Vasile, referindu-se exclusiv la experienţa sa de recrutare în acest domeniu.

Profilul performerului în accesare de fonduri europene, ofertat cu salarii de până la 1.500 de euro net lunar

Indiferent că este inginer sau economist, dacă a lucrat doi-trei ani într-un astfel de proiect (n. red. finanţat din fonduri europene), cu rezultate livrabile din proiectul derulat, a fost candidatul ideal pentru rolul cerut, ne-a mai spus headhunter-ul Irina Vasile.
Candidaţii au nevoie de cel puţin doi ani de perfecţionare în această nişă până să ajungă profesionişti în accesarea fondurilor europene, capabili să se susţină exclusiv din această ocupaţie, a subliniat Irina Vasile.

Cât a oferit Guvernul experţilor în accesarea fondurilor europene, recrutaţi în 2013

Răspunsul scurt: până la 280 de euro pe zi, în perioada în care au lucrat la proiectul finanţat din bani europeni.
Acesta a fost tariful oferit de Guvern, în 2013, experţilor în fonduri europene angajaţi să verifice cererile de rambursare şi cererile de finanţare pe care Ministerul de resort nu le-a putut procesa, din cauza numărului insuficient de angajaţi.