Update: Explozie la un magazin Dedeman din Botoşani. 15 răniţi, două persoane sunt în stare critică – VIDEO

Explozie la Dedeman Botoşani. O persoană este grav rănită şi este intubată. În total, 13 persoane au fost rănite în explozia de la un magazin Dedeman din Botoşani.
AGERPRES - vin, 07 iun. 2024, 11:17
Update: Explozie la un magazin Dedeman din Botoşani. 15 răniţi, două persoane sunt în stare critică - VIDEO

Sursa foto: INFOBT.ro

Update ora 19.11

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au preluat ancheta penală în cazul exploziei de vineri dimineaţă de la magazinul Dedeman.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, Valeriu Chihaia, a declarat, pentru AGERPRES, că în acest moment cercetările se desfăşoară sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă în formă agravată.

Acesta admite că ancheta s-ar putea extinde şi pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

„Deocamdată nu avem informaţii medicale pentru a putea stabili o încadrare, numărul de victime”, a precizat Chihaia.

Cincisprezece persoane au fost rănite, vineri, în urma unei explozii urmate de un incendiu la magazinul Dedeman. Deflagraţia s-a produs în timp ce o firmă autorizată executa lucrări la instalaţia de gaze din interiorul magazinului.

Update ora 18.31

Starea celor doi pacienţi răniţi în urma exploziei care a avut loc vineri la un magazin din municipiul Botoşani şi care au fost aduşi la Spitalul de Urgenţă Floreasca este „critică, dar stabilă”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Bogdan Opriţa.

Potrivit acestuia, cei doi pacienţi vor fi internaţi în unitatea de arşi după ce le-au fost efectuate toate investigaţiile.

„Cei doi pacienţi vor merge în unitatea de arşi. Au fost făcute toate investigaţiile. Starea lor este critică, dar stabilă”, a precizat medicul.

Update ora 18.00

Cinci pacienţi care au fost răniţi în urma exploziei de la magazinul Dedeman din Botoşani au fost transferaţi la spitale din Iaşi şi Bucureşti, a declarat, vineri, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati Botoşani, Ştefan Bercea.

Potrivit acestuia, patru din cei cinci pacienţi transferaţi la clinici de specialitate sunt angajaţi ai Dedeman, iar unul este colaborator al companiei.

„În urma discuţiei cu reprezentanţii Dedeman, din cele 15 persoane implicate opt pacienţi sunt angajaţi Dedeman, un pacient este colaborator Dedeman, iar şase pacienţi au fost clienţi. Au fost transferaţi patru angajaţi Dedeman şi un colaborator Dedeman către spitalele de arşi din Iaşi şi Bucureşti”, a precizat Ştefan Bercea.

De asemenea, doi angajaţi Dedeman au rămas internaţi în cadrul Secţiei de chirurgie plastică şi reparatorie – Compartiment arşi.

În acelaşi timp, din cei şase clienţi ai magazinului, unul este încă în curs de evaluare în Unitatea de Primiri Urgenţe.

Printre persoanele rănite este şi un minor.

Update ora 16.42

Încă două dintre victimele exploziei care a avut loc vineri la magazinul Dedeman din Botoşani vor ajunge la Spitalul „Sf Spiridon” din Iaşi, conform declaraţiilor coordonatorului SMURD Iaşi, prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu.

Potrivit sursei citate, cele două persoane sunt în stare critică.

„Sunt pacienţi critici, intubaţi orotraheal, care în acest moment sunt preluaţi de elicopterul SMURD Bucureşti, care are posibilitate de transport a mai mulţi pacienţi deodată. Pacienţii vor ajunge la Iaşi, îi vom prelua şi îi vom duce în Clinica de Chirurgie Plastică – Terapie Intensivă, unul având arsură pe 15% din corp, celălalt 23% cu afectarea căilor aeriene superioare”, a declarat presei prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu.

O altă victimă a exploziei de la magazinul din Botoşani a fost adusă deja la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi. Aceasta a fost preluată de un echipaj SMURD cu maşină de terapie intensivă de la un loc de întâlnire cu echipajul care l-a adus de la Botoşani.

„Este un pacient de 40 de ani, conştient, stabil hemodinamic, cu arsură pe 12% din suprafaţa corporală, localizată la nivelul capului, toracelui anterior şi membrelor superioare bilateral. Va fi internat în clinica de Chirurgie Plastică şi Arşi”, a precizat dr Cimpoeşu.

Aceeaşi sursă a explicat că alte două victime aflate în stare critică, cu arsuri de peste 20% din corp, vor ajunge la Centrul de Arşi din Bucureşti.

„Doi pacienţi critici, de asemenea, cu arsuri peste 20% din suprafaţa corporală, au fost transferaţi cu elicopterele SMURD Iaşi şi Galaţi la avionul SMURD Bucureşti, şi ajung în Centrul de Arşi de la Bucureşti. Sunt intubaţi, ventilaţi mecanic, sedaţi cu anestezie generală”, a explicat dr. Diana Cimpoeşu.

Potrivit acesteia, două dintre victime sunt internate într-un spital din Botoşani, restul victimelor fiind lăsate să plece acasă după ce au fost evaluate şi au primit îngrijiri medicale.

Update ora 12.20

Zece bărbaţi şi trei femei au fost răniţi în explozia produsă vineri la magazinul Dedeman din Botoşani, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

Potrivit acestora, victimele au vârstele cuprinse între 32 şi 63 de ani. Un bărbat se află în stare gravă, acesta fiind intubat şi ventilat mecanic.

„Este vorba de 13 victime, 12 salvate de echipajele de pompieri, una s-a prezentat singură în UPU SMURD. Dintre acestea, 10 bărbaţi şi trei femei, cu vârste cuprinse între 32 şi 63 de ani. Un bărbat a fost intubat, ventilat mecanic, a fost preluat de elicopterul SMURD şi transportat la un spital de arşi din ţară. Celelalte victime prezintă arsuri şi traumatisme”, susţin oficialii ISU.

Un număr de 12 victime au fost transportate la spital în urma exploziei care s-a produs, vineri, la un magazin de materiale de construcţii din Botoşani, informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Conform sursei citate, una dintre victime este în stare gravă, fiind intubată.

„Elicopterul SMURD BlackHawk urmează să decoleze de la Bucureşti spre Botoşani”, precizează IGSU.

Din primele informaţii, la acest moment, nu ar fi persoane decedate.

Incendiul este lichidat.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat, într-o intervenţie la Antena 3, că a luat legătura cu managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” de la Iaşi şi rămâne de văzut câţi dintre pacienţii de la Botoşani vor fi transferaţi la Iaşi.

Potrivit acestuia, patru victime ar fi cu cod roşu.

Ştirea iniţială

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a declarat, vineri, că zece persoane au fost rănite în urma exploziei produse la un magazin de bricolaj, scrie Agerpres.

„Din informaţiile pe care mi le-au transmis colegii, este vorba despre zece victime, care au fost transportate la spital. Nu avem nicio persoană decedată. Au arsuri de diverse grade”, a spus primarul într-o intervenţie la Antena 3.

El a arătat că deflagraţia s-ar fi produs din cauza unei defecţiuni la reţeaua de alimentare cu gaze din interiorul acestui magazin, iar victimele ar fi angajaţi.

„Înţeleg că a fost o defecţiune la reţeaua de alimentare cu gaze din interiorul acestui magazin. Aceste victime înţeleg că sunt angajaţi pentru că explozia s-a produs în partea de birouri a magazinului”, a adăugat edilul.

O explozie urmată de incendiu s-a produs, vineri, într-un magazin de materiale de construcţii de la intrarea în municipiul Botoşani, dinspre Suceava.

La faţa locului s-au deplasat 12 echipaje din cadrul Detaşamentului Botoşani, cu patru autospeciale de stingere, trei ambulanţe SMURD şi două ambulanţe aparţinând Serviciului Judeţean de Ambulanţă.

Alte 30 de persoane au ieşit singure din magazin.

Se intervine pentru căutarea altor persoane surprinse în magazin şi pentru stingerea incendiului şi înlăturarea efectelor.

A fost activat planul roşu de intervenţie.

Te-ar mai putea interesa și
Federaţia Sindicatelor Libere din România avertizează că industria textilă este amenințată de creșterea costului salarial și cere Guvernului sprijinirea acestui sector economic
Federaţia Sindicatelor Libere din România avertizează că industria textilă este amenințată de creșterea costului ...
Industria textilă este afectată, printre altele, de costul salarial în creştere şi de lipsa lichidităţilor, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din România (FSLR),......
Deficitul balanţei comerciale a SUA a atins în mai cel mai ridicat nivel din octombrie 2022
Deficitul balanţei comerciale a SUA a atins în mai cel mai ridicat nivel din octombrie 2022
Deficitul balanţei comerciale a Statelor Unite ale Americii a crescut în luna mai, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul ...
Moscova este dispusă să livreze gaze naturale Europei prin Ucraina și după 31 decembrie 2024, când îi expiră acordul de tranzit cu Kievul
Moscova este dispusă să livreze gaze naturale Europei prin Ucraina și după 31 decembrie 2024, când îi expiră acordul ...
Rusia este gata să continue să livreze gaze Europei via Ucraina şi după 31 decembrie 2024, când expiră actualul acord ...
Vameșii constănțeni au confiscat pantofi sport în valoare de 16 milioane de lei
Vameșii constănțeni au confiscat pantofi sport în valoare de 16 milioane de lei
Vameşii de la Constanţa Sud au confiscat aproximativ 7.000 de perechi de pantofi sport susceptibile a fi contrafăcute, ...