Explozie staţie GPL Crevedia (VIDEO) – Doi morţi, zeci de răniţi. Tot ce trebuie să ştii despre ce s-a întâmplat în Dâmboviţa

Explozie staţie GPL Crevedia - Un mort, 58 de răniţi dintre care dintre care 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi, arată ultimul bilanţ al MAI, comunicat în jurul orei 3 a.m., duminică dimineaţă. Patru răniţi au fost transportaţi la Bruxelles şi Milano. Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul privind explozia care a avut loc sâmbătă în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. S-ar fi înregistrat patru explozii de fapt, potrivit televiziunilor de știri. Trei mii de locuitori au fost evacuați de pe o rază de 700 de metri. Depozitul de GPL ar aparține fiului primarului din Caracal. Depozitul ar fi fost de fapt pe amplasamentul unei stații GPL dezafectate.
AGERPRES - Dum, 27 aug. 2023, 07:43
Explozie staţie GPL Crevedia (VIDEO) - Doi morţi, zeci de răniţi. Tot ce trebuie să ştii despre ce s-a întâmplat în Dâmboviţa

UPDATE 12.15 – Al doilea mort în exploziile de la Crevedia, anunţat de autorităţi. O femeie, soţia persoanei care a fost declarată decedată sâmbătă seara.

UPDATE ORA 12.05 –  26 de pacienţi, dintre care trei intubaţi, sunt internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti

La Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti sunt internate, duminică, 26 de persoane rănite în exploziile de la Crevedia, dintre care trei sunt intubate, informează Ministerul Sănătăţii.

„În Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti au ajuns 31 de pacienţi (dintre care 5 intubaţi) ca urmare a exploziei care a avut loc la o staţie GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa. În acest moment, sunt internaţi 26 de pacienţi, dintre care 3 intubaţi. Toţi pacienţii au fost operaţi, cu toaletarea arsurilor, în cursul nopţii. O parte dintre ei au fost supuşi şi astăzi unor proceduri operatorii”, se arată într-o informare transmisă de Ministerul Sănătăţii.

Conform aceleiaşi surse, doi pacienţi au fost transferaţi la Bruxelles şi pentru alţi şase se fac demersuri pentru transferul lor în străinătate. Cei trei civili din explozia iniţială sunt în stare foarte gravă şi nu suportă transport în acest moment.

„Restul pacienţilor sunt stabili sau cu evoluţie uşor favorabilă”, precizează Ministerul Sănătăţii

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost 58 de răniţi.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 de pompieri, doi poliţişti şi doi jandarmi).

ora 8.45 – Parchetul preia ancheta. Cercetare pentru distrugere din culpă

Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul privind explozia care a avut loc sâmbătă în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

„În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului.

Ora 03.20 – Bilanţ MAI: Un mort, 58 de răniţi, dintre care 39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost 58 de răniţi.

Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni”), precizează reprezentanţii MAI, duminică, într-un comunicat de presă.

Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).

În jurul orei 2,00, mai erau internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare 54 de persoane, 10 dintre acestea fiind intubate.

Odată cu activarea Planului Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la faţa locului au fost angrenate următoarele forţe de intervenţie:

– ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanţe SMURD , 2 puncte medicale avansate.

– ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboţi, 1 autospecială de stingere cu pulbere şi azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanţe SMURD, 4 ambulanţe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.

– ISU PH – 3 autospeciale de stingere.

Au mai fost un elicopter SMURD, nouă echipaje SAJ Dâmboviţa, 29 de poliţişti, 30 de jandarmi.

„Totodată, pentru protecţia cetăţenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ 800 de metri faţă de locul intervenţiei şi au fost evacuaţi preventiv aproximativ 3.000 de locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT”, arată MAI.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu şi a ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

„Pe lângă aspectele operaţionale destinate gestionării optime a acestei situaţiei complexe, au fost operaţionalizate şi două linii TELVERDE, unde aparţinătorii victimelor exploziei din judeţul Dâmboviţa au putut afla informaţii despre starea celor afectaţi de acest nefericit eveniment. Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgenţă a transferului pacienţilor puternic afectaţi, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arşi. Astfel, primii pacienţi vor fi transferaţi cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze şi altele, în vederea efectuării intervenţiilor medicale de specialitate”, adaugă reprezentanţii MAI.

Patru răniţi, transportaţi la Bruxelles şi Milano

Ministerul Apărării a anunţat că o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a decolat duminică, în jurul orei 5,15, pentru transportarea la Bruxelles a doi pacienţi care au suferit arsuri în urma incendiului produs la depozitul de carburanţi din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

Cea de-a doua aeronavă C 27J Spartan a decolat la ora 8,00 cu destinaţia Milano, Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.

Misiunile s-au efectuat ca urmare a aprobării ministrului apărării naţionale, Angel Tîlvăr, la solicitarea secretarului de stat şi şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

Echipele medicale pentru monitorizarea pacienţilor pe timpul transportului sunt formate din specialişti ai UPU-SMURD Bucureşti şi ai Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca din Capitală.

 

UPDATE 27.08.2023 ORA 03.10 Explozie Dâmboviţa – Planul Roşu de Intervenţie la Crevedia a fost dezactivat

Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la Crevedia, unde au avut loc explozii la o staţie GPL, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa. Bogdan Popescu, de la ISU Dâmboviţa, a precizat la faţa locului că în total au fost trei explozii, iar pompierii care au fost răniţi de cea de a doua explozie, cea mai puternică, interveneau de la distanţă de 100 de metri.

Ora 02.24. Ciolacu: Primii pacienţi răniţi la Crevedia vor fi transferaţi la Bruxelles în această noapte, la ora 3,30

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că primii pacienţi răniţi în exploziile de la Crevedia vor fi transferaţi Bruxelles duminică noapte, la ora 3,30.

„Am fost la Spitalul de Urgenţă Floreasca să văd care este starea pacienţilor răniţi în exploziile de la Crevedia. Prioritatea acum este să salvăm viaţa oamenilor. De aceea am activat şi Mecanismul European de Protecţie Civilă, iar primii pacienţi vor fi transferaţi la Spitalul Militar din Bruxelles în această noapte, la ora 3,30. Rămân în contact permanent cu toţi cei responsabili”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Ora 1.33 – Incendiul a fost localizat; pericolul de extindere – eliminat

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa a anunţat că incendiul de la Crevedia provocat de exploziile de la o staţie GPL a fost localizat.

„La acest moment, incendiul a fost localizat, astfel că pericolul extinderii flăcărilor la vecinătăţi a fost eliminat. Echipajele operative acţionează pentru lichidarea ultimelor focare”, a precizat, duminică, ISU.

La faţa locului se intervine cu 10 autospeciale de stingere şi o autoscară.

Bogdan Popescu, de la ISU Dâmboviţa, a precizat la faţa locului că în total au fost trei explozii, iar pompierii care au fost răniţi de cea de a doua explozie, cea mai puternică, interveneau de la distanţă de 100 de metri.

Reprezentantul ISU Dâmboviţa a fost şi el rănit uşor în explozie, având arsuri de gradul I la mâna dreaptă.

Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Capitală a primit pentru acordarea de îngrijiri medicale 13 persoane rănite în exploziile de la Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

Conform unei informări a Guvernului, la „Bagdasar-Arseni”, unde a fost şi premierul Marcel Ciolacu, sunt cinci civili intubaţi la ATI. Restul sunt şapte pompieri şi un jandarm, în stare stabilă şi cu răni mai mici.

Medicii încă evaluează şi vor face eventualele recomandări de transfer în străinătate în această noapte, potrivit sursei citate.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că opt persoane rănite în urma exploziilor din Dâmboviţa ar urma să fie transferate în străinătate.

România a obţinut sprijin din Norvegia, Austria, Belgia şi Italia, a precizat Arafat.

Dacă se respecta legea, a doua explozie ar fi putut fi evitată – șeful INSEMEX

Şeful Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, George Găman, a precizat, referindu-se la cea de-a doua explozie de la Crevedia, că aceasta ar fi putut fi evitată, dacă se respecta legea, scrie agenția de presă News.ro.  Găman a afirmst că aşteaptă ca autorităţile să solicite expertiza Institutului pe care îl conduce pentru a stabili exact cum s-a întâmplat explozia.

”Ar fi fost evitată, dacă se respectau legile, adică dacă toate acele instalaţii erau în construcţie anti-explozivă. Dacă exista emis un raport de protecţie la explozie de către Institutul nostru care este autoritate naţională în acest domeniu. Nu am detalii la această oră. Dacă vom fi solicitaţi, cu siguranţă ajungem acolo. Nu ştiu denumirea societăţii de acolo. Dacă păstrau distanţa de securitate faţă de obiectivele civile… repet, datele nu sunt încă clare. Vom interveni, dacă suntem solicitaţi de către organele de anchetă, vom face cercetarea la faţa locului, după aceea o experiză tehnică în sine”, a spus Găman pentru News.ro.

–––––––––––––––

UPDATE: Depozitul de GPL ar aparține fiului primarului din Caracal. Depozitul ar fi fost de fapt pe amplasamentul unei stații GPL dezafectate.

–––––––––––––––

Apel pentru donarea de sânge pentru victime / Lista centrelor la care pot merge donatorii

Colegiul Medicilor Bucureşti face apel pentru donare de sânge în contextul în care mai multe persoane sunt internate în spitale din Capitală după exploziile care au avut loc în Dâmboviţa.

„Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti transmite condoleanţe familiei victimei, sănătate celor răniţi şi putere de muncă echipelor medicale care în această noapte se luptă pentru salvarea vieţilor! Apel pentru donarea de sânge de la coordonatoarea Centrului de Transfuzii Bucureşti în contextul exploziilor de la Crevedia şi a numărului mare de răniţi. CMMB susţine donarea de sânge!”, a transmis Colegiul Medicilor Bucureşti.

condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească donatorii, precum şi lista centrelor la care aceştia pot merge pentru a li se recolta sânge:
1. Vârsta cuprinsă între 18-65 de ani. Sunt menţiuni speciale pentru cei care donează pentru prima dată la peste 50 de ani.
2. Greutatea corporală minimă de 50 de kg.
3. Tensiunea arterială – peste 100/60 mmHg.
4. Puls regulat de 50-100/minut.
5. Temperatura mai mică de 37,5 grade Celsius.
6. Hemoglobina peste 12,5g% la femei şi peste 13,5g% la bărbaţi.
7. Nu au consumat alcool sau masă bogată în grăsimi cu 72 de ore înainte de a dona.
8. Nu au avut în ultimul timp intervenţii chirurgicale sau pierderi de sânge.
9. Nu au avut alte boli precum hepatită, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de piele, boli de inimă sau nu aveţi alte afecţiuni acute care să necesite tratament cu antibiotice.
10. Nu sunt persoane gravide, lehuze (nu potdona sânge timp de 18 luni după naştere) sau nu sunt în perioada menstruală.
11. Intervalul de timp între 2 donări succesive este de 8 săptămâni pentru donatorii de sânge, cu acceptare a maxim 5 donări pe an la bărbaţi şi 4 la femei.
12. Pe lângă beneficiile pentru sănătate cei ce donează sânge beneficiază de un set de analize gratuite şi primesc şapte tichete de masă, fiecare în valoare de 9,57 lei, la care se adaugă o zi liberă de la serviciu, decontarea transportului şi un abonament pe transportul în comun la jumătate de preţ.

Lista centrelor de donare

 

Numerele de telefon la care pot apela rudele celor afectaţi

Linie verde. Se pot folosi numerele 021/206.93.97 sau 021/206.93.98 de către rudele celor afectaţi de explozii pentru a afla informaţii despre victime.

Arafat: În jur de 26 de pompieri – răniţi după o a doua explozie; încă o cisternă cu risc

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat sâmbătă seară că circa 26 de pompieri au fost răniţi în urma unei a doua explozii care a avut loc la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, unul dintre ei fiind în stare gravă.

„Au fost 26 de pompieri până la acest moment, poate că mai sunt încă doi-trei, vor veni rapoartele de la spitale, unul singur intubat. (…) După care, au fost şapte răniţi când au ajuns echipajele SMURD şi ambulanţele, din care trei intubaţi la faţa locului şi alţii care au fost duşi la spitale, intubaţi la spitale. Plus un pacient care a făcut infarct aici şi a fost resuscitat de ambulanţă şi din nou a intrat în stop cardiac, din păcate. Nu este pacient ars. După ce se lichidează incendiul, pompierii vor căuta toată zona. (…) La acest moment, nu am fost anunţaţi de persoane care nu ştim unde sunt. Se va evalua din nou la lichidarea incendiului şi când zona este în siguranţă, va fi căutată metru cu metru să vadă dacă este ceva care a scăpat. Sunt trei cisterne acolo, din ce zic colegii de la pompieri. Mai este una cu risc de explozie. Din cauza asta, am evacuat zona şi s-a luat decizia să se îndepărteze lumea la peste 700 de metri de incendiu”, a spus Arafat.

El a afirmat că au fost folosiţi roboţi pentru a se evita rănirea unui număr mai mare de pompieri.

„Faptul că au fost folosiţi roboţi s-a evitat să fie un număr mare de pompieri. (…) Poate că am evitat chiar oameni să fie foarte aproape de cisternă. S-au dat mesaje RO-ALERT în zonă. A fost explicat populaţiei. Zona imediat limitrofă a fost populaţie evacuată. A fost greu de controlat populaţia. (…) Toată lumea voia să meargă în casele lor, în zona incendiului. Şi acest lucru a fost interzis din partea noastră. La acest moment, colegii vor continua să încerce să controleze situaţia. Întotdeauna, astfel de scenariu există. (…) La a doua explozie eram chiar pe stradă şi a fost în spatele meu explozia”, a susţinut Arafat.

Potrivit acestuia, la Bucureşti sunt patru locuri pentru pacienţi critici arşi.

„În cazul în care va trebui să evacuăm pacienţi în alte zone, în afara României, să putem să o facem dacă avem accepturile şi ştim că aici durează şi ştiţi că aici durează până la opt zile accepturile pentru ei, dar prima dată să vedem ce locuri sunt. Din ce am înţeles – patru locuri pentru pacienţi critici există, pentru arşi la nivel de Bucureşti. Şi vedem în restul ţării ce va fi şi care va fi decizia dacă transferăm afară”, a explicat secretarul de stat.

Reacția președintelui Iohannis:

„O nouă tragedie a zguduit în această seară România și sunt profund îndurerat că exploziile de la Crevedia s-au soldat cu victime. Transmit condoleanțe familiilor îndurerate și le urez însănătoșire grabnică celor răniți. În acest moment, prioritatea zero este să le oferim celor afectați tot sprijinul necesar și să le facilităm accesul la tratament în regim de urgență. De îndată ce situația din zona de risc va fi stabilizată, trebuie demarată rapid o anchetă pentru a afla dacă legea și regulile au fost încălcate. Solicit autorităților luarea de măsuri urgente pentru cei răniți astfel încât tragediile din trecut să nu se mai repete”. Reacția a apărut pe contul de facebook al Președinției.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor digitale și a producătorilor de gadgeturi
Cum poți cere despăgubiri în cazul achiziționării unor produse defecte. Comisia Europeană a clarificat situația platformelor ...
Din decembrie 2026 va fi în vigoare o nouă legislație care va susține demersurile consumatorilor care au achiziționat produse defecte și au suferit prejudicii din cauza aceasta. Sunt vizate de......
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor crește și a a ajuns la nivelul maxim al ultimului an pe piața românească. Posibile probleme cu plafonarea
Prețul gazelor pe piața spot a BRM a ajuns la cel mai mare nivel al ultimului an. Prețuile sunt în creștere în toată ...
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările ...
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...