Incendiu Colectiv – Bănicioiu: Mai sunt de identificat la INML trei persoane decedate

Economica.net
30 10. 2015
incendiu_03387300

Mai mulţi bucureşteni s-au mobilizat şi s-au prezentat la centrele de recoltare a sângelui. Iată mai lista unităţilor spitaliceşti unde puteţi dona sânge începând cu această dimineaţă.

Spitalul de Urgenţă, Spitalul de Arşi, Spitalul Bagdasar, Spitalul Elias, Spitalul Municipal

Centrul de transfuzie sanguină Bucureşti
Punct de recoltare al sângelui din Spitalul de Urgenţă Floreasca
Punct de recoltare al sângelui din Spitalul Fundeni

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, sâmbătă dimineaţa, că bilanţul victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Capitală este deocamdată neschimbat, însă numărul victimelor ar putea să crească din cauza gravităţii rănilor.

‘Având în vedere gravitatea victimelor este posibil (…) să apară şi alte decese. Acest lucru putem să îl spunem pentru că este un prognostic al unor pacienţi care este extrem de rezervat. Bilanţul poate să sufere modificări. În momentul de faţă, bilanţul este: 26 de decese în pre-spital, unul în spital, deci 27 în total, 184 prezentări în total în spitale dintre care 146 au rămas internate’, a spus Arafat, la Palatul Victoria, după reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Oficialul MAI a dat ca exemple situaţia mai multor victime internate în spitalele Floreasca şi Elias.

‘La Spitalul Floreasca, din cei 15 internaţi, dacă nu greşesc, 14 erau în stare critică, intubaţi-ventilaţi. (…) La spitalul Elias, cel puţin au primit trei intubaţi – ventilaţi, dar asta nu înseamnă că restul nu sunt în stare critică (…) Cei care au rămas internaţi totuşi sunt între stare medie şi stare gravă, rămânând un număr de critici, cei care sunt cu suprafaţă mare ( a arsurilor-n.r.) sau care sunt intubaţi şi lucrul acesta se schimbă pe parcurs’, a arătat Raed Arafat.

El a mai spus că, din totalul persoanelor decedate, 17 sunt neidentificate, iar din cei 146 de pacienţi internaţi în spitale, 5 au rămas de asemenea neidentificaţi până la această oră.

Un incendiu s-a produs, vineri, în jurul orei 23.10, în clubul Colectiv din sectorul 4 al Capitalei. În localul respectiv urma să aibă loc un concert al trupei Goodbye To Gravity, iar alături de aceasta urmau să urce pe scenă și artiști români.

Potrivit martorilor, un foc de artificii care au avut loc în cadrul clubului ar fi dus la un incendiu extins. Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album.

 Incendiul de vineri seară în urma căruia 27 de persoane şi-au pierdut viaţa reprezintă o tragedie fără precedent, care a generat o intervenţie fără precedent, fiind mobilizate 28 de maşini ale serviciului de ambulanţă, a declarat, sâmbătă dimineaţa, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din MAI, Raed Arafat, prezent la Spitalul Floreasca.

‘O tragedie de care cu toţi ne aducem aminte a fost Giuleşti. Dar aici, ca număr, ca forţe mobilizate, pentru că vorbim de 156 de oameni, personal ISU, de colegii care au venit de la Floreasca, zeci de persoane de la serviciul de ambulanţă, 28 de maşini de prim ajutor, două maşini de terapie intensivă mobilă, trei maşini de multiple victime de la nivelul SMURD, plus două unităţi mobile de primiri urgenţe, plus 11 maşini de pompieri, două maşini de descarcerare… Forţe majore au fost dislocate. E o tragedie fără precedent şi o intervenţie fără precedent, de care niciodată nu vrem să avem parte’, a spus Raed Arafat.

El a precizat că au fost puse la dispoziţie mai multe numere de telefon, unde pot suna rudele şi cunoştinţele persoanelor care ar fi putut fi afectate de incendiul care a avut loc vineri seară în clubul Colectiv din Capitală.

‘Lumea trebuie să aibă răbdare pentru că aceste numere sunt chiar asaltate, sunt oameni care vorbesc continuu la aceste numere. Nouă ne trebuie oameni care să ne spună că nu a ajuns copilul sau nu a ajuns cunoştinţa acasă, să ştim ce persoane sunt căutate, pentru că majoritatea decedaţilor şi victimelor din spitale încă sunt fără identificare, neavând la ei acte, neavând nimic. Aceste numere au fost puse din dispoziţia domnului ministru, pentru care centrul de coordonare al Ministerului de Interne, Centrul Naţional, a adus oameni care răspund la toate aceste telefoane. Este posibil să fie găsite liniile ocupate, trebuie insistat pentru că se vorbeşte încontinuu’, a mai precizat Raed Arafat.

El a menţionat că în acest moment se face o analiză asupra capacităţii spitalelor, pentru a se stabili dacă mai sunt necesare transferuri de pacienţi.

‘Decizia rămâne la nivelul spitalului, fiecare spital va decide dacă va solicita ca o parte din pacienţi să fie transferaţi şi atunci se pune la dispoziţie absolut orice trebuie pentru acest lucru’, a completat Raed Arafat.

Acesta a adăugat că, în urma dispoziţiilor Ministrului Sănătăţii, au fost mobilizate mai multe ventilatoare de la spitale care nu sunt de urgenţă către spitalele care au nevoie de această aparatură.

Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că 27 de persoane au decedat şi 162 de persoane au fost transportate la spital în urma incendiului de vineri seară de la clubul Colectiv din Capitală.

Conform unui comunicat al MAI remis AGERPRES, răniţii au ajuns la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arşi, Elias, Spitalul Militar, Sf. Pantelimon, Spitalul Judeţean Ilfov, Sf. Ioan, Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colţea, Budimex şi Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’.

Familiile victimelor pot obţine informaţii suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziţie de MAI: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547.

 Guvernul s-ar putea reuni într-o şedinţă specială, sâmbătă, la Palatul Victoria, pentru a declara zi de doliu naţional pentru victimele tragediei de vineri seara din Capitală, informează surse oficiale.

Şedinţa va avea loc în jurul prânzului, când se întoarce şi premierul Victor Ponta din Mexic.