Update 4: Incendiul a fost lichidat. Fumul de incendiu se îndreaptă spre mare. Explozie urmată de un incendiu puternic la rafinăria Petromidia. Plan roşu activat – VIDEO
Update 3: Incendiul care a izbucnit miercuri la rafinăria Petromidia nu se mai manifestă cu flacără, dar poate exista riscul de reaprindere, a informat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, transmite Agerpres.
„Întrucât poate exista riscul de reaprindere a incendiului, personalul tehnic al obiectivului acţionează pentru golirea instalaţiei, iar forţele de intervenţie continuă acţiunile de răcire”, arată IGSU.
Garda de Mediu Constanţa anunţă că incendiul izbucnit, miercuri, la rafinăria Petromidia este localizat, iar la această oră nu mai sunt emisii de fum, ci arde local într-o instalaţie de prelucrare a ţiţeiului.
„În data de 21.06.2023, orele 15,15, s-a produs o explozie urmată de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalaţia de prelucrare ţiţei hidrocracare blândă MHC. Comisarii Gărzii de Mediu Constanţa care s-au deplasat pe amplasament au constatat că incendiul este localizat, arde în continuare cu flacără în instalaţia MHC. Produsul existent în instalaţie este distilatul de vid, motorină grea. Instalaţia MHC este oprită. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri. Nu sunt victime umane sau răniţi. Laboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa a efectuat analize pentru determinări de formaldehidă şi COV, la limita amplasamentului, urmând să emită buletinele de analiză. La această oră nu mai sunt emisii de fum, arde local”, arată sursa citată.
Update 2: Compania Rompetrol a trimis în această după-amiază o informare de presă în care anunță că incendiul produs astăzi la Rafinăria Petromidia a avut loc la instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanță specifice.
Rompetrol precizează că imediat angajații instalației au raportat incidentul către serviciul intern de situații de urgență și către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autoritățile, conform procedurilor in vigoare. Nu există victime, toți angajații instalației, dar și din celelalte secții ale rafinăriei au fost evacuati.
Până la sosirea autospecialelor ISU, primele intervenții au fost realizate de pompierii rafinăriei Petromidia, care au reușit să limiteze impactul.
Update 1: Direcţia vântului în zona Rafinăriei Petromidia va fi Est-Sud-Est, ceea ce înseamnă că fumul din incendiul de acolo se îndreaptă spre mare iar în momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri de particule în calitatea aerului, a declarat, miercuri, Mihai Drăgan, director de Comunicare în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), relatează Agerpres.
„Conform modelelor de prognoză de la Administraţia Naţională de Meteorologie, direcţia vântului va fi Est-Sud-Est. Asta înseamnă că fumul se îndreaptă către mare, ceea ce este un lucru foarte bun şi va da timp echipelor de intervenţie să stingă deflagraţia produsă fără să existe pagube. Noi monitorizăm în timp real calitatea aerului şi cetăţenii o pot face de pe aplicaţia Calitateaer, pe care o pot descărca şi vedea în timp real toate staţiile din judeţul Constanţa. Avem şi o staţie la Năvodari şi în Municipiul Constanţa. În momentul de faţă nu se înregistrează depăşiri ale particulelor şi asta înseamnă calitate a aerului în limitele normale, acolo. Important este ca cetăţenii să respecte toate instrucţiunile pe care colegii noştri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă le emit, mesajele Ro-Alert etc”, a explicat Drăgan la Digi24.
Reprezentantul Ministerului Mediului a adăugat că specialişti din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu se vor deplasa la Rafinăria Petromidia pentru a analiza situaţia.
„După stingerea incendiului, colegii de la Garda Naţională de Mediu vor merge la faţa locului şi vor constata eventuale pagube de mediu produse, dar în momentul de faţă important este să monitorizăm calitatea aerului şi să ştim foarte clar dacă există vreun pericol asupra populaţiei şi ca populaţia să respecte toate indicaţiile şi mesajul care a fost primit puţin mai devreme de cei din zonă de la Ro-Alert. Vă pot spune că nu există depăşiri pe staţiile de monitorizare. Staţiile astea sunt amplasate în zone populate tocmai pentru a determina care e exact locul unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea populaţia. Colegii noştri de la Garda Naţională de Mediu vor avea acces acolo în momentul în care incendiul va fi stins şi atunci ancheta va determina exact ce l-a produs”, a menţionat Mihai Drăgan.
Știrea inițială
Explozie urmată de incendiu la rafinăria Petromidia din judeţul Constanţa. A fost activat planul roşu de intervenţie. Locuitorii din zonă au fost avertizați despre incident prin mesaj Ro-Alert.
Sursă foto și video: Ziua de Constanţa
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța au fost solicitați în această dimineață la Rafinăria Petromidia Năvodari, informează Ziua de Constanţa.
Din primele informații un incendiu a izbucnit.
De la rafinărie pe plaja din Mamaia se poate observa un fum foarte dens.
Autoritățile din Năvodari au anunţat că a fost activat planul roșu de intervenţie.
Se intervine cu nouă autospeciale de stingere, cinci ambulanțe SMURD, trei ambulanțe SAJ, două autoscări şi alte cinci autospeciale de la Călărași, Ialomița și Tulcea, conform purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica.
Incendiul se manifestă cu degajări mari de fum, la instalația de distilare a motorinei, iar pentru gestionarea cu eficiență a misiunii de stingere, la nivelul județului a fost activat Planul Roșu de Intervenție, scrie Ziua de Constanţa.
Surse din cadrul Primăriei Năvodari au confirmat pentru Ziua de Constanţa că este vorba despre un incendiu foarte grav. Se pare că este vorba de o pompă de la Mhc.
Nu se știe momentan numărul victimelor.
Un laborator al Gărzii de Mediu a fost trimis în zonă pentru analize.
Ştirea se actualizează.
Citeşte şi
În primele trei luni ale anului, Rompetrol Rafinare, compania care grupează rafinăriile Petromidia și Vega, a atins o cifră de afaceri brută consolidată de circa 1,3 miliarde de dolari, în creștere cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut. Evoluția a fost determinată de cantitatea mai mare de materii prime procesate și produse obținute în rafinăria Petromidia, care a susținut creșterea volumului de vânzări, comparativ cu T1 2022.
Profitul operațional (EBITDA) înregistrat a fost de 100 de milioane de dolari, iar rezultatul net a fost unul pozitiv, de 14,5 milioane de dolari, în ciuda scăderii cotațiilor de pe piața internațională a țițeiului și produselor rafinate – scăderi de 20% la țiței, 10% pentru benzină și 8% pentru motorină, comparativ cu nivelurile din trimestrul 1 al anului trecut.
Rezultatele în creștere au fost obținute și în contextul în care, timp de aproximativ 10 zile, rafinăria Petromidia a funcționat la capacitate redusă, pentru lucrări de mentenanță, la începutul lunii februarie.