EXPLOZII la maratonul din Boston, SUA. Trei morţi şi peste 140 de răniţi

Economica.net
15 04. 2013
explozie_maraton_27928900_48138600
Cel puţin 17 dintre cele 144 de persoane rănite în exploziile produse luni la maratonul din Boston sunt în stare critică, iar 25 în stare gravă, în timp ce opt pacienţi sunt copii, potrivit datelor oferite de spitale, relatează CNN. Cel puţin zece persoane rănite au membrele amputate, potrivit unui expert în terorism.

Unii dintre pacienţii trataţi la Massachusetts General Hospital a suferit răni la membrele inferioare care necesită „operaţii multiple” în zilele următoare, a declarat chirurgul Peter Fagenholz.

Autorităţile federale au clasificat exploziile drept un atac terorist, dar nu se ştie dacă originea acestuia este internă sau externă, a recunoscut un oficial federal din cadrul investigaţiei.

Un alt oficial federal a declarat pentru CNN că bombele au fost mici şi că testele iniţiale arată că acestea nu conţineau explozibil militar de tip C4 sau alte materiale de grad înalt, sugerând că dispozitivele folosite în atac au fost unele neprelucrate.

Autorităţile din Boston au găsit cel puţin un alt dispozitiv exploziv pe care l-au dezamorsat, a declarat comisarul de poliţie din Boston Ed Davis. Congresmenul de Massachusetts Bill Keating a vorbit despre alte două dispotive, unul găsit la un hotel de pe strada Boylston, în apropierea locului atacului, iar altul într-un loc neprecizat. El a calificat atacul drept unul „sofisticat, coordonat şi planificat.

FBI consideră exploziile din Boston „atacuri teroriste” – CNN

Biroul Federal de Investigaţii din SUA consideră „atacuri teroriste” exploziile din Boston, afirmă surse oficiale, citate de CNN.

Anchetatorii FBI nu au stabilit încă dacă este vorba de un complot terorist intern sau de unul internaţional.

Preşedintele SUA, Barack Obama, este ţinut la curent în mod permanent în legătură cu situaţia securităţii SUA după atentatele din Boston, soldate cu cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi, relatează CNN.

Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitatea Internă, şi directorul FBI îl ţin la curent pe preşedinte în legătură cu evenimentele din Boston şi cu situaţia securităţii Statelor Unite.

Obama a cerut autorităţilor federale să ofere întregul sprijin autorităţilor statale după atentatele din Boston.

Deasupra oraşului Boston au fost instituite restricţii de trafic aerian ca urmare a exploziilor. De asemenea, autorităţile au sporit securitatea în New York şi Washington, DC.

Sistemul de telefonie mobilă a fost oprit temporar la Boston pentru a se evita detonarea vreunui dispozitiv exploziv prin telefon.

Un suspect în cazul atentatelor comise în Boston a fost reţinut, fiind un saudit în vârstă de 20 de ani care se află la un spital din oraş, afirmă surse citate de ziarul New York Post. Nu se ştie cu claritate dacă suspectul a fost rănit în atentate sau a suferit un şoc traumatic.

Un oficial de rang înalt de la Casa Albă, care a vorbit sub acoperirea anonimatului, s-a referit la un „act terorist”. „Orice eveniment cu mai multe dispozitive explozive – aşa cum se pare că este cazul acum – este clar un act terorist”, a declarat el. „Dar nu ştim cine l-a comis, o anchetă exhaustivă va trebui să stabilească dacă acesta a fost pregătit şi comis de un grup terorist străin sau nu”, a declarat el.

Aproximativ 26.000 de persoane participau la maratonul din Boston, cursa cea mai veche din Statele Unite, care atrage sportivi din lumea întreagă şi mii de spectatori. Aceştia au fost cu atât mai numeroşi cu cât luni a fost zi liberă în statul Massachusetts.

Cele două explozii s-au produs „simultan”, în apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 de metri distanţă, potrivit şefului poliţiei din Boston Ed Davis, care în cursul serii a anunţat că bilanţul a crescut de la doi la trei morţi.

Guvernatorul statului Deval Patrick a vorbit despre „peste 100 de răniţi dintre care unii sunt în stare gravă”. Un băiat în vârstă de opt ani ar fi una dintre cele trei victime, potrivit presei americane, iar mai mulţi răniţi sunt, de asemenea, copii.

Prima explozie a avut loc în partea traseului unde se aflau spectatorii, ridicând un enorm nor de praf. Oamenii au început să ţipe, iar unii au încercat cu disperare să fugă sărind peste bariere. A doua explozie a avut loc la câteva secunde la târziu.

Televiziunile au difuzat imagini cu persoane cuprinse de panică, sânge pe trotuare, vehicule de intervenţie şi tărgi.

Şeful poliţiei a îndemnat populaţia la prudenţă şi i-a recomandat să rămână la domiciliu, la fel ca guvernatorul statului Massachusetts, care le-a cerut locuitorilor din Boston să transmită poliţiei orice informaţie care ar contribui la avansarea anchetei, condusă în prezent de FBI.

Poliţia a reiterat în cursul serii că nu are pentru moment niciun suspect în arest preventiv.

Într-o primă conferinţă de presă, Ed Davis a anunţat că nu există în prealabil „nicio informaţie specifică” privind un risc de atentate.

„Am văzut oameni ale căror picioare au fost spulberate”, a povestit pentru AFP Mark Hagopian, proprietarul hotelului Mark, situat în apropiere de linia de sosire a maratonului.

„Unul dintre ei nu mai avea picioare de la genunchi în jos, dar era în viaţă”, a adăugat el, confirmând că a auzit două explozii. Una dintre ele a fost enormă. „I-am simţit suflul pe faţă”, a povestit el.

Majoritatea persoanelor au fost rănite la picioare, potrivit Boston Medical Center. Multe dintre ele şi-au văzut picioarele amputate.

Un alt martor ocular, Brian Walker, a povestit pentru CNN că una dintre explozii a fost aşa de puternică încât a crezut că îi va „exploda” capul. Era mult praf, fum, sticlă”, a povestit el.

Un alt martor ocular, Zara Bielkus, în vârstă de 30 de ani, a povestit pentru AFP că a văzut „membre umane, fragmente de corpuri”.

Poliţia a anunţat într-o primă fază o a treia explozie la Biblioteca JFK din Boston, dar a revenit asupra acestei informaţii, precizând ulterior că incidentul părea legat în realitate „de un incendiu”.

Mai multe oraşe, între care New York, Washington şi San Francisco, şi-au intensificat măsurile de securitate după aceste explozii.

„Sporim securitatea în faţa hotelurilor şi a altor locuri din oraş”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei din New York Paul Browne. „Sunt 1.000 de membri ai poliţiei din New York care se ocupă de lupta împotriva terorismului şi ei vor fi – alături de poliţia oraşului – mobilizaţi în proporţie de 100 la sută pentru protejarea oraşului nostru”, a precizat primarul New York-ului, Michael Bloomberg.

Senatul din Washington a respectat un minut de reculegere în cursul serii, în semn de solidaritate cu victimele.

Maratonul din Boston este organizat în capitala statului Massachusetts din 1897. El are loc în mod tradiţional în cea de-a treia luni din aprilie.

Barack Obama: Autorii atacurilor din Boston vor fi aduşi în faţa justiţiei

Administraţia federală a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare după atacurile din Boston, iar autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei, afirmă preşedintele Barack Obama.

„Încă nu ştim cine a făcut acest lucru. Nu trebuie să ne grăbim cu concluziile. Dar vom afla cine sunt autorii şi de ce au făcut asta; vor fi aduşi în faţa justiţiei”, a declarat Obama, precizând că Administraţia federală pune la dispoziţie toate resursele pentru ajutarea autorităţilor statale şi locale din Massachusetts.

„Eu şi Michelle suntem alături în rugăciuni de victimele acestor evenimente”, a precizat Obama.

Preşedintele SUA este ţinut la curent în mod permanent în legătură cu situaţia securităţii SUA după atentatele din Boston, soldate cu cel puţin doi morţi şi zeci de răniţi. Janet Napolitano, secretarul american pentru Securitatea Internă, şi directorul FBI îl ţin la curent pe preşedinte în legătură cu evenimentele din Boston şi cu situaţia securităţii Statelor Unite. Obama a cerut autorităţilor federale să ofere întregul sprijin autorităţilor statale după atentatele din Boston.