MAE: 40 de români au cerut sprijin consular după atacul din Istanbul; o singură persoană a fost rănită uşor
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite, miercuri, că aproximativ 40 de români au solicitat sprijin din partea Consulatului General al României la Istanbul, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului, însă aceştia nu au fost răniţi, cu excepţia unei persoane, care a suferit leziuni uşoare la picioare din cauza busculadei create în urma atacurilor soldate cu cel puţin 36 de morţi şi 147 de răniţi, informează News.ro.
„Consulatul General al României la Istanbul asigură în permanenţă asistenţa consulară unui număr de aproximativ 40 de cetăţeni români, care au solicitat sprijin, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului. Totodată, familiile din România a peste 20 de cetăţeni români aflaţi în aeroport în momentul deflagraţiilor au fost contactate de Consulatul General al României la Istanbul”, anunţă Ministerul Afacerilor Externe.
Ministerul precizează că nu există victime de cetăţenie română în urma atacului de la aeroportul Ataturk, însă o persoană a suferit leziuni uşoare în busculada provocată de panica de pe aeroport.
„Cetăţenii români aflaţi în atenţia Consulatului nu sunt răniţi, cu excepţia unei persoane care a precizat că prezintă echimoze la nivelul membrelor inferioare, survenite în urma aglomeraţiei provocate de panică. Viaţa persoanei nu este pusă în pericol, fiind evacuată şi cazată la hotel la puţin timp după producerea exploziilor”, mai precizează MAE.
Reprezentanţii MAE spun că, pe tot parcursul nopţii, echipele consulare constituite la nivelul Consulatului General al României la Istanbul s-au deplasat la spitalele din localitate pentru a verifica dacă printre victime se află şi cetăţeni români. Autorităţile continuă investigaţiile pentru a vedea dacă printre victime se află şi cetăţeni români. Mai mult, se caută şi soluţii cât mai rapide pentru repatrierea cetăţenilor români care se aflau în zona aeroportului pentru a reveni în ţară.
„Situaţia este monitorizată permanent de către Centrala Ministerului Afacerilor Externe, o echipă consulară din cadrul MAE fiind pregătită, în caz de necesitate, să se deplaseze la Istanbul pentru extinderea demersurilor de acordare a asistenţei consulare cetăţenilor români. (…) Precizăm că, pe parcursul nopţii precedente, Call Center-ul MAE a preluat operativ un număr de 10 apeluri telefonice din partea cetăţenilor aflaţi în aeroportul din Istanbul, asigurându-le asistenţa necesară”, adaugă MAE.
Într-o declaraţie făcută chiar la locul tragediei, transmisă în direct de NTV şi citată de EFE, prim-ministrul turc a indicat Dáesh ca responsabil probabil al atentatului, a negat existenţa unor falii de securitate şi a arătat că atacul a fost mai grav pentru că atentatorii au avut arme automate.
Potrivit AFP, Binali Yildirim a explicat că cei trei kamikaze, cărora nu le-a precizat nici identitatea, nici naţionalitatea, au deschis focul asupra pasagerilor cu pistoale-mitralieră înainte de a se arunca în aer.
El a precizat că atacatorii au sosit la bordul unui taxi la aeroport şi a dezminţit zvonul că unul dintre terorişti ar fi scăpat, adăugând însă că sunt investigate toate posibilităţile.
Premierul turc a adăugat că traficul aerian a fost reluat începând de la ora 03.00 locală (00H00 GMT).
Binali Yildirim a mai precizat că dintre victime doar un număr mic au suferit răni grave.
‘Există o ameninţare globală şi obiectivul este uciderea de oameni nevinovaţi. Lupta contra terorismului trebuie să fie asumată de toţi’, a spus el.
‘Este semnificativ că acest atac are loc exact când ne normalizăm relaţiile cu vecinii noştri’, a arătat Yildirim, aluzie la acordul cu Israel de restabilire a relaţiilor diplomatice, semnat marţi, şi la tentativele de reconciliere cu Rusia, mai notează EFE.
Martorii spun că au auzit focuri de armă în parcarea aeroportului. Taximetriştii aflaţi în parcare transportă răniţii la spitale.
Potrivit postului de televiziune turc NTV, patru bărbaţi ar fi fost văzuţi fugind în afara terminalului după explozii, anunţă rt.com.
Aproximativ 40 de persoane rănite în explozie au fost transportate la spital, a transmis postul tv Habertürk, citat de hotnews.ro.
Haberturk mai anunţă că martorii ar fi văzut grenade care ar fi fost aruncate şi că poliţiştii au deschis focul asupra atacatorilor. Una dintre explozii ar fi avut loc în terminalul de zboruri interne, iar cealaltă în terminalul de zboruri internaţionale, potrivit NTV.
Oficialii turci au spus postului CNN Turcia că cel puţin una dintre explozii a fost un atentat sinucigaş.
UPDATE 00:17 Numărul răniţilor a ajuns la 60 de persoane, dintre care şase în stare gravă, a informat agenţia oficială de presă Anadolu, citată de Agerpres. Surse guvernamentale turce citate de site-ul agenţiei Reuters spun că numărul morţilor a ajuns la 28.
UPDATE 00:15 Iolu: Grup de români blocaţi în zona liberă de pe Ataturk cu care echipa consulară ţine legătura telefonic
Purtătorul de cuvânt al Guvernului Liviu Iolu a declarat că există un mai mulţi cetăţeni români blocaţi în zona liberă a aeroportului Ataturk din Istanbul, iar o echipă de la Consulatul României s-a deplasat în zona aeroportului încercând să îi preia.
„O echipă de la Consulatul României s-a deplasat la aeroportul Ataturk, dar este în afara zonei protejate de autorităţile turce. Există un grup de români blocaţi în zona liberă, după controlul paşapoartelor, cu care echipa consulară ţine legătura telefonic. Sunt români care aşteptau să plece cu o cursă Turkish Airlines care nu a mai mai zburat. Echipa de la Consulat încearcă acum să îi preia şi să îi ajute’, a afirmat Iolu.
UPDATE 23:57 Purtătorul de cuvânt al Guvernului Liviu Iolu a declarat, marţi seara, că nu există la ora actuală date referitoare la cetăţeni români implicaţi în atentatul de la Istanbul.
‘Consulatul nostru General de la Istanbul este deja în legătură cu autorităţile turce. S-a organizat o celulă de criză la nivelul Consulatului. La ora actuală nu avem date referitor la cetăţeni romani implicaţi. Se verifică în permanenţă cu autorităţile locale. MAE a activat Call Centerul pentru orice eventualitate’, a declarat Iolu, pentru Agerpres.
UPDATE 23:04 Premierul Binali Yildirim a decis constituirea unei celule de criză în contextul atacului terorist.
UPDATE 23:00 Ministrul turc al Justiţiei anunţă că cel puţin 10 persoane şi-au pierdut viaţa în atentat. Suspecţii au detonat dispozitivele explozive înainte de a trece prin controlul de securitate cu raze X – a afirmat un oficial turc, potrivit Reuters.
UPDATE 22:58 Mai multe ambulanţe au fost trimise cu sirene în funcţiune spre terminalele zborurilor internaţionale, a făcut cunoscut canalul de informaţii CNN, potrivit Agerpres.
Potrivit unor martori citaţi de această televiziune, două explozii au zguduit terminalul, provocând o mişcare de panică printre pasageri.
Exploziile ar fi fost provocate de bombe detonate înainte de intrarea la punctele de control.
‘Au fost foarte puternice, toată lumea a intrat în panică şi a început să fugă în toate direcţiile’, a spus unul dintre aceştia la CNN-Türk.
Numeroşi poliţişti au stabilit un perimetru de securitate la locul incidentului, potrivit imaginilor prezentate la televizor.
Turcia a fost lovită cu începere de anul trecut de mai multe atentate sinucigaşe, atribuite rebelilor kurzi şi grupării jihadiste Statul islamic.
Ponta: Am plecat din aeroport
Fostul premier Victor Ponta, care urma să părăsească Istanbulul marţi seară, cu o cursă aeriană, a declarat pentru AGERPRES că a părăsit aeroportul Ataturk, unde a avut loc atentatul.
‘Am plecat din aeroport’, a afirmat Victor Ponta, răspunzând unei întrebări.
Fostul premier se află la Istanbul şi avea o cursă spre Bucureşti la miezul nopţii.
‘Eu am fost mai norocos decât alţi români în sensul în care eram în maşină aproape de intrarea la aeroport. Ne-au întors din drum şi am plecat, însă ar trebui să ştiţi că o cursă de la ora 21,54 de la Bucureşti a aterizat acum şi probabil că românii sunt blocaţi acolo. Sper să fie bine şi cu siguranţă foarte mulţi care erau cu mine la ora 12 noaptea şi care au ajuns mai din timp, nu în ultimul moment, probabil că sunt tot acolo. Sper doar că sunt foarte bine şi mai vreau să ştiţi că la aeroport, şi la toate aeroporturile din Istanbul, din Turcia, există un control suplimentar. Nu poţi să intri în aeroport înainte de a face controlul. Nu vreau să mă gândesc dacă acest atentat era la un aeroport european. Probabil că erau sute de victime, însă teroriştii au fost depistaţi la acest prim control şi, din păcate, au fost victime, dar cu siguranţă mult mai puţine decât ar fi fost altfel’, a susţinut Victor Ponta, la Digi 24.
El a precizat că Turcia are cele mai avansate măsuri de siguranţă.
‘Nu poţi să intri nici măcar să aştepţi pe cineva la aeroport fără să treci printr-un control, acela pe care îl ştim toţi atunci când te urci în avion. La fel, la plecări este un control iniţial de bagaj. (…) Oricum este o tragedie şi sper doar să înţelegem cu toţii că nimic nu e mai important pentru lumea civilizată decât să fie solidară în combaterea terorismului care iată loveşte la Bruxelles, la Istanbul, la Paris, oriunde’, a arătat fostul premier.
Ponta a explicat că probabil sunt peste 100 de români care urmau să fie în cursa cu care trebuia să se întoarcă el în România, subliniind că speră ca aceştia şi cei sosiţi la ora 21,45 să fie bine.
‘Am văzut că atentatul a fost la sosiri, nu la plecări. Sper doar să nu fie niciun român printre ceilalţi şi îmi exprim amărăciunea pentru victimele nevinovate. (…) Sper ca Romania să fie alături de Turcia aşa cum a fost alături de Belgia sau de Franţa în cazul atentatelor teroriste’, a adăugat el.
Fostul şef al Executivului a menţionat că nu a apucat să vorbească cu românii din aeroport şi a evitat să spună dacă se află şi alţi politicieni. ‘Nu contează, toţi sunt pasageri’, a spus el.
Anterior, Victor Ponta a afirmat, într-o postare pe pagina sa de socializare, că atentatul de marţi seara de la Istanbul reprezintă ‘încă un semnal că nimic nu e mai important azi în Europa decât colaborarea pentru combaterea terorismului’.
‘Condoleanţe celor apropiaţi de victime. Solidaritate cu poporul turc în lupta cu monştrii terorişti! Încă un semnal că nimic nu e mai important azi în Europa decât colaborarea pentru combaterea terorismului! Sper că toţi românii aflaţi acum în aeroport să fie în siguranţă!’, a spus Ponta, în postarea pe Facebook.