Acest bloc, care este estimat că ar avea un potenţial semnificativ de resurse de hidrocarburi, va fi operat de o companie mixtă formată din Eni şi KMG. Operaţiunile acestei companii mixte vor demara imediat ce va fi finalizat transferul celor 50% din drepturi, cu condiţia aprobării tranzacţiei de către autorităţile kazahe.
De asemenea, Eni şi KazMunayGas EP, o subsidiară a KMG, au semnat un acord pentru a extinde cooperarea tehnologică în sectorul upstream şi a evalua posibilitatea dezvoltării în comun de noi proiecte. Acordul include de asemenea un program de pregătire tehnică şi managerială pentru personalul KMG EP.
Tot joi, Eni a semnat un acord de cooperare cu General Electric (GE) şi ministrul kazah al Energiei, Kanat Bozumbayev pentru a promova dezvoltarea unor proiecte de energie regenerabilă în Kazahstan. Potrivit acestui acord, Eni şi GE vor evalua posibilitatea construirii unui parc de centrale eoliene cu o capacitate de aproximativ 50MW şi vor identifica şi alte iniţiative care vor contribui la atingerea obiectivelor strategice ale Kazahstanului în domeniul dezvoltării sustenabile.
Toate acordurile semnate cu ocazia consiliului investitorilor străini de la Astana extind şi mai mult prezenţa Eni în Kazahstan şi consolidează alianţa strategică cu KazMunayGas în sectorul upstream.
Astana găzduieşte, până pe 10 septembrie, Expoziţia Internaţională EXPO Astana 2017, cu tema „Energia viitorului”, care ar urma să atragă, potrivit organizatorilor, peste cinci milioane de vizitatori din întreaga lume.
Astana a fost desemnată să găzduiască acest eveniment în 2012 de Biroul Internaţional pentru Expoziţii (BIE). La EXPO Astana 2017 participă 115 de ţări, printre care China, SUA şi Rusia.
Evenimentul, similar celui care a avut loc în oraşul spaniol Zaragoza în 2008, precede expoziţia universală pe care o va organiza Dubai în 2020, care va dura 6 luni, la fel care cele care au avut loc la Sevilla în 1992 sau la Milano în 2015.