La ora redactării acestei știri (12.10) , pe linia de interconexiune cu Republica Moldova Isaccea-Vulcănești trecerea energie electrică la o putere de 1.100 MW, care, în teorie, ar trebui să asigure integral consumul vecinilor noștri de peste Prut.
Situația este favorabilă, în condițiile în care azi, România, care exportă energie și în rețeaua ucraineană (importă din Bulgaria) era, dimineață, pe sold pozitiv al schimbului, adică mai mult exporta decât importa. Asta pentru că, pe lângă generarea susținută din sursele clasice – hidrocentralele la peste 2.000 MW, cărbunele la peste 1.200 MW, gazul la 1.600 MW și ambele reactoare nucleare la capacitate, sistemul beneficiază și de un aport semnificativ al energiei eoliene, la 1.200 MW la această oră, dar au fost și peste 1.600 de dimineață.
Amintim că, azi, Republica Moldova are asigurat pe contracte comerciale, doar un sfert din consumul de energie electrică, pentru că nu a putut semna contracte pentru diferența de consum. Vecinii noștri importă energie electrică din România, în regim de ajutor de urgență.
Energocom, furnizorul de stat care se ocupă de achizițiile de energie, nu a putut cumpăra ieri tot necesarul Moldovei, pentru că prețul de pe piața spot de la București a crescut enorm, la peste 360 de euro/MWh.
“Î.S. Moldelectrica informează opinia publică despre faptul că a a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74 %.
Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență. Confirmarea disponibilității fiind primită deja de la OST a statului vecin”, a anunțat Moldelectrica ieri seară.
“Astăzi am avut un fenomen care încă nu este clar, o creștere semnificativă a prețului pe piețele europene, inclusiv în România. Practic, am avut creșteri de 30-40%. Energocomul a licitat pe această bursă (OPCOM din România – n.r.) un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul de transmisie din România. Vom vedea care este prețul. Cu energia de avarie, din păcate nu putem ști din timp care este″, a declarat aseară vicepremierul și ministrul Infrastructurii din Republicii Moldova, Andrei Spînu, la Pro TV Chișinău.