Exportul de energie al României a crescut cu 4%. Cât au produs eolienele, fotovoltaicele şi hidrocentralele

Consumul final de energie electrică în România a scăzut cu 1,4%, în prima lună a acestui an, la 4,46 miliarde kWh, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2024, în timp ce exportul de electricitate s-a majorat cu 43,1 milioane de kWh, ajungând la 1,113 miliarde kWh, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
AGERPRES - vin, 14 mart. 2025, 10:15
Exportul de energie al României a crescut cu 4%. Cât au produs eolienele, fotovoltaicele şi hidrocentralele

Potrivit INS, consumul final de energie electrică în economie a scăzut cu 4,8% în ianuarie 2025, raportat la prima lună a anului trecut, scrie Agerpres.

Statistica oficială relevă faptul că, în intervalul 1 – 31 ianuarie 2025, principalele resurse de energie primară au totalizat 2,725 milioane de tone, echivalent petrol (tep), în creştere cu 73.900 tep faţă de ianuarie 2024.

Totodată, producţia internă a însumat 1,431 milioane tep, în scădere cu 5,8%, de la un an la altul, iar importul a fost de 1,294 milioane tep, în creştere cu 14,3%.

Potrivit sursei citate, în perioada de referinţă, resursele de energie electrică au fost de 6,095 miliarde kWh, în scădere cu 80,8 milioane kWh.

În această marjă, producţia din termocentrale a fost de 1,900 miliarde kWh, în scădere cu 4,7%, producţia din hidrocentrale s-a ridicat la 871,6 milioane kWh (-42,6%), iar cea din centralele nuclearo-electrice s-a situat la 1,022 miliarde kWh (-0,2%).

De asemenea, producţia din centralele electrice eoliene, în ianuarie 2025, s-a ridicat la 498 milioane kWh, în scădere cu 307,3 milioane kWh, în comparaţie cu ianuarie 2024, în timp ce energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice a fost de 117,4 milioane kWh, mai mare cu 11,1 milioane kWh.

Datele INS subliniază că, în intervalul analizat, consumul final de energie electrică s-a situat la 4,459 miliarde kWh, cu 1,4% mai mic, consumul de energie al populaţiei a crescut cu 11,1%, iar iluminatul public a înregistrat o scădere cu 4,3%.

În ceea ce priveşte exportul de energie electrică, acesta a fost de 1,113 miliarde kWh, în creştere cu 43,1 milioane kWh, faţă de luna ianuarie a anului trecut.

Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii a înregistrat o scădere cu 59,7 milioane kWh, până la 522,6 milioane kWh.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan: În momentul de faţă suntem într-o situaţie echilibrată în privința producției de energie electrică, deşi avem cel mai mic debit pe Dunăre din ultimii 32 de ani
Ministrul Energiei, Bogdan Ivan: În momentul de faţă suntem într-o situaţie echilibrată în privința producției de ...
Situaţia actuală în materie de producţie de energie electrică în România este echilibrată, deşi avem cel mai mic debit pe Dunăre din ultimii 32 de ani, a declarat, joi, într-o conferinţă......
A6: Primul lot al autostrăzii Craiova – Filiași are constructor desemnat
A6: Primul lot al autostrăzii Craiova – Filiași are constructor desemnat
Asocierea turco-română OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S. (lider) - STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL – INFRAVIS S.R.L. (Turcia ...
Moscova a început naționalizarea unui mare producător de aur, deși patronul, Konstantin Strukov, e pe lista de sancțiuni occidentale pentru sprijinul acordat statului rus
Moscova a început naționalizarea unui mare producător de aur, deși patronul, Konstantin Strukov, e pe lista de sancțiuni ...
Biroul procurorului general al Rusiei a demarat o acţiune în justiţie prin care încearcă să naţionalizeze activele ...
Ce se întâmplă cu berea după creşterea accizelor şi a TVA – Avertismentul Asociaţiei Berarii României
Ce se întâmplă cu berea după creşterea accizelor şi a TVA – Avertismentul Asociaţiei Berarii României
Piaţa berii se poate contracta cu până la 10% în acest an, în condiţiile în care se află deja la minimumul ultimilor ...