Potrivit evaluării experților, din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei și a ultimatumului Gazprom de anul trecut de a impune plata gazelor în ruble, exporturile sale au scăzut cu aproape jumătate – de la 206 miliarde de metri cubi anul anterior la 122 miliarde de metri cubi. Iar în acest an, exportul de gaze rusești prin conducte ar putea scădea de încă 1,5 ori – la doar 80 de miliarde de metri cubi.
Experții explică această scădere prin pierderea principalei piețe de export a Gazprom – țările UE.
„Reducerea forțată a producției în 2023, pe fondul pierderii principalei piețe de export a UE, poate ajunge la aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, iar reducerea totală a producției să fie de 120 de miliarde de metri cubi față de anul 2021”, se arată în raport.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), exporturile de gaze rusești prin conducte către UE au scăzut cu 75% în prima jumătate a anului 2023, adică cu circa 36 de miliarde de metri cubi. La sfârșitul lunii martie, comisia pentru energie a Dumei de Stat a Rusiei a prezis că în acest an exportul de gaze (fără a include livrările către țările CSI) ar putea scădea și mai mult, de la 100 mld. mc la 50 mld. mc.
Potrivit experților citați, prețurile record la gaze în Europa au permis Rusiei să își crească veniturile din exporturile de gaze la 138 miliarde de dolarim anul trecut. Dar în 2023, când prețurile au scăzut și volumele continuă să scadă, veniturile din exporturile de gaze vor scădea cu 68,8% – până la 43 de miliarde de dolari.
Experții companiei de consultanță Yakov and Partners sugerează că Rusia ar putea redirecționa parțial exporturile de gaze către țările asiatice, dar acest lucru nu va permite acoperirea pierderilor cauzate de scăderea exporturilor către țările UE.
Din cauza pierderii pieței UE, producția de gaze în Rusia în 2022 a scăzut cu 11,8% față de 2021 – la 672,57 miliarde de metri cubi. Acesta este cel mai scăzut nivel al producției de gaze din 2016 încoace cel puțin – atunci a fost de 640,2 miliarde de metri cubi.
În același timp, Gazprom a recunoscut că producția de gaze a companiei a scăzut cu 20% anul trecut, până la 412,6 miliarde de metri cubi din cauza unei scăderi puternice a exporturilor către Europa.