În zonele afectate de COVID-19 – provinciile Hubei si Zhejiang – se afla circa 100 de fabrici de materii prime pentru medicamente. În prezent nu se semnalează probleme de aprovizionare cu medicamente în nici o țară din UE, dar prelungirea crizei după data de 15 martie poate duce la afectarea producției anumitor tipuri de medicamente. Fabricile din Romania reunite în PRIMER monitorizează zilnic situația livrărilor materiilor prime din China pentru a lua măsuri de prevenire a unor sincope de aprovizionare, a spus Dragoș Damian, Directorul Executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).
Dragoș Damian a trimis redacției Economica.net o informare de la Organizația Mondială a Sănătății despre situația fabricilor de materie primă folosită la producția de medicamente din China, pe care v-o prezentăm în continuare:
Majoritatea producătorilor de materii prime (ingrediente active din medicamente – API) aveau deja stoc de cel puțin două luni din cauza sărbătorilor care acoperă lunile ianuarie și februarie, câteva și pentru luna martie.
Producătorii majori de ingrediente active din industria farmaceutică, precum Shanghai Desano, au continuat să lucreze în timpul vacanțelor sau au reluat lucrul săptămâna trecută.
În zona Shanghai, unii producători mari de ingrediente active pentru antibiotice au continuat să funcționeze, dar se așteaptă o scădere de 10% a producției directe și o scădere totală de 30% din cauza restricției de transport.
Problema majoră e la companiile mijlocii care fabrică produse intermediare care sunt foarte afectate de epidemia de coronavirus. Avem exemplul orașului Taizhou care găzduiește aproape 170 de producători intermediari, din care de la sfârșitul săptămânii trecute doar 70 de companii au reluat producția. Companiile mijlocii care produc produse intermediare ar putea fi complet operaționale la începutul lunii martie, dacă focarul nu se va extinde, estimează OMS.
Toata industria de medicamente se confruntă cu:
Reamintim ca China și India au 40% din producția globală de ingrediente active din medicamente si 70% din producția mondială de intermediari de materii prime pentru industria de medicamente; cel mai mare furnizor din Europa este Italia, dar în Europa se folosesc aproximativ de 1.000 de ingrediente active din medicamente și intermediari chinezi.
Coronavirus în Europa: cele mai noi evenimente despre virusul ucigaş