Analiştii se aşteptau la un declin de 4,1%, pe fondul reducerii cererii şi a scăderii preţurilor la materiile prime.
Importurile au scăzut în decembrie cu 4%, în timp ce analiştii previzionau un declin de 7,9%. În 2015, exporturile Chinei au înregistrat un recul de 1,8%, iar importurile un declin de 13,2%, comparativ cu 2014.
După publicarea datelor, indicele Shanghai Composite Index al Bursei de la Shanghai a urcat cu 0,7%, la 3.044,52 puncte.
Săptămâna aceasta, pieţele bursiere chineze au înregistrat scăderi semnificative, în urma deprecierii monedei chineze şi a temerilor privind perspectivele de creştere ale celei de-a doua economii mondiale.
‘Datele dezamăgitoare din China au creat şi mai multe incertitudini şi au sporit aversiunea faţă de risc pe pieţele bursiere şi valutare din statele emergente. De asemenea, cei mai mulţi investitori au dubii că pieţele financiare chineze se vor stabiliza curând. Ţinând cont de volatilitatea pieţelor financiare, cel mai bine este să rămâi pe margine şi să-ţi păstrezi lichidităţile’, a afirmat analistul Jonathan Ravelas, de la BDO Unibank Inc. în Manila.
FMI estimează o creştere de 6,8% a PIB-ului Chinei în 2015, în timp ce autorităţile de la Beijing se aşteaptă la un avans de aproximativ 7% – cel mai slab ritm de creştere din ultimii 25 de ani.
Guvernul de la Beijing a anunţat planuri de majorare a cheltuielilor pentru proiecte de infrastructură, pentru a compensa încetinirea sectorului industrial şi al pieţei imobiliare. De asemenea, economiştii se aşteaptă ca Banca Centrală a Chinei (PBOC) să reducă rata dobânzii până la sfârşitul anului, pentru a stimula economia şi majorarea consumului.