Pe 7 februarie acest an, din România a plecat primul transport de carne de porc către spaţiul comunitar, după mai bine de 9 ani de când ţara noastră a primit interdicţia Comisiei Europene de a vinde în statele membre, pe motiv că fermierii noşti vaccinau porcii pentru eradicarea pestei porcine clasice. Firma exportatoare este Smithfield Prod, parte a grupului american cu acelaşi nume şi singura din ţara noastră care are până în acest moment dreptul de a face comerţ intracomunitar.
Interdicţie
Teoretic, România nu este acceptată de Comisia Europeană să facă comerţ intracomunitar de carne de porc, din cauza focarelor de pestă porcină descoperite pe teritoriul ţării în anii anteriori. Din 2007 însă, în România nu a mai existat niciun focar de pestă porcină, iar din 2009 s-a oprit şi vaccinarea împotriva acestei boli, motiv pentru care CE a acceptat derogări de la această prevedere.
Primul pas spre liberalizarea pieţei-lohnul
Prima derogare, care a intrat în vigoare din ianuarie 2010, a permis producătorilor români să vândă în spaţiul comunitar carne şi preparate din carne de porc în sistem lohn. Cu alte cuvinte, de acum doi ani se poate face comerţ intracomunitar cu carne de porc doar de către acele unităţi autorizate care importă materie primă din Uniunea Europeană, urmând să vândă în UE produse procesate. Regula este ca respectivele unităţi să nu introducă pe liniile de producţie şi carne provenită de pe teritoriul României.
Apariţia Sistemului Canalizat
Începând cu 1 ianuarie 2012, Comisia Europeană a acceptat României o altă derogare, creând un sistem prin care să se poată face şi în alt mod comerţ intracomunitar de carne şi preparate de carne de porc. Astfel a apărut aşa numitul Sistem Canalizat care defineşte o subpopulaţie de animale cu un statut sanitar distinct şi sigur cu privire la pesta porcină clasică. Practic, introducerea acestui sistem, creat special pentru România, permite comerţul intracomunitar doar acelor ferme din România care respectă o multitudine de condiţii sanitar-veterinare şi care au fost acceptate de Autoritatea Sanitar Veterinară în Sistemul Canalizat. Mai mult, procesatorii autohtoni pot vinde în UE doar dacă folosesc materie primă exclusiv de la fermele româneşti aflate în Sistem Canalizat, adică de la Smithfield în momentul de faţă. Practic, aceştia nu au voie să amestece carnea din Sistemul Canalizat cu o materie primă de alte provenienţe.
Interes mare
„În cursul anului trecut, 42 de firme din România, membre ale Patronatului Român al Cărnii de Porc, şi-au manifestat dorinţa de a fi incluse în sistemul canalizat, dintre care aproximativ 10 firme sau grupuri de firme au trimis scrisoarea de intenţie şi doar 3 (printre care şi Smithfield) au aplicat efectiv cu toată documentaţia necesară, obţinând dreptul de a lucra în Sistemul canalizat format din 6 societăţi comerciale din regiunea Banatului, dintre care face parte şi grupul Smithfield”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii companiei.
Recent, din datele ANSVSA remise ECONOMICA.NET, alte două firme au aplicat pentru Sistemul Canalizat, urmând ca ANSVSA să facă evaluările necesare. Este vorba despre Premium Porc, o societate din Vrancea deţinută de fondul de investiţii danez DCH International A/S şi de SC Consinterfin, o firmă în care Premium Porc este acţionară.
O singură firmă exportatoare
Potrivit ANSVSA, anul trecut un număr de 12 solicitanţi au depus documentaţia în vederea includerii în sistemul ce permite României expedierea, către alte state membre, de carne proaspătă, precum şi de
preparate din carne şi produse din carne. Urmare a evaluării dosarelor, au obţinut rezultate favorabile
doar două holdinguri : Smithfield Ferme şi Marex, numai că după primirea acceptului de includere în sistemul canalizat societatea S.C. MAREX S.A. şi-a retras cererea de includere în acest sistem. De asemenea, Angst, una dintre cele mai mari firme autohtone din industria cărnii, va putea livra preparate din carne în spaţiul comunitar, în contextul în care cumpără carne de la Smithfield.
Probleme la Sistem
În ciuda interesului mare la începutul anului, se pare însă că pentru o parte din actorii din piaţă lohnul sau Sistemul Canalizat nu reprezintă încă o soluţie. Şi aceasta, în contextul în care reglementările Comisiei Europene nu permit procesatorilor să mixeze carnea provenită de la fermele româneşti aflate în Sistem Canalizat cu carnea adusă din celelalte state membre ale UE. Or acum, singura fermă din Sistem este Smithfield. „Problema nu este la abatoare, pentru că aproximativ toate sunt autorizate să vândă în UE. Problema este cu materia primă. Am putem exporta, dacă am face lohn, adică să lucrăm numai cu carne din UE, iar noi să facem doar procesarea. De asemenea, mai există varianta să luăm (materie primă n.red) de la Smithfield, pentru că este singura autorizată să exporte în UE. Problema este că, dacă lucrăm pentru export, nu avem voie să lucrăm şi cu fermele din România care nu au autorizaţie pentru comerţ intercomunitar. În consecinţă, trebuie să alegem-ori lucrăm cu ferme autorizate pentru comerţul intracomunitar, ori lucrăm doar cu ferme româneşti pentru a deservi piaţa internă. Toată aceasta poveste cu posibilitatea firmelor româneşti de a exporta porc în UE este o abureală şi o bună campanie de imagine pentru minister. Comerţul intracomunitar este zero barat”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Valentin Şoneriu, director general la CarmOlimp. La finele anului trecut, conducerea societăţii care deţine atât ferme cât şi abatoare şi unităţi de procesare declara că au în plan să vândă în spaţiul comunitar. CarmOlimp estima în decembrie 2011 că va începe exportul de carne proaspătă de porc către statele UE în prima jumătate a acestui an şi miza pe vânzări de aproximativ 9% din cifra de afaceri. Într-un final, compania nici măcar nu a aplicat pentru includerea în Sistemul Canalizat, potrivit ANSVSA.
Eroare de redactare?
De asemenea Angst, societate care lucrează lohn şi care a fost agreată de ANSVSA ca făcând parte din Sistemul Canalizat pentru că foloseşte materie primă de la Smithfield, va începe livrările intracomunitare după ce se va putea mixa carnea din România cu cea din UE. „A fost o eroare de redactare, astfel că nu se poate mixa carnea provenită din Sistemul Canalizat cu cea din import”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Sorin Minea, patronul Angst. Acesta susţine că doreşte să exporte în Germania, Spania, Italia, Ungaria sau Bulgaria. „Depinde ce mi se cere”, mai spune acesta.
Noi negocieri
Reprezentanţii ANSVSA vor începe o nouă rundă de negocieri cu Comisia Europeană pentru a rezolva această problemă. „Carnea din UE şi cea din România provenită din Sistemul Canalizat nu ar trebui separate. Am purtat deja discuţii cu reprezentanţii UE , care de principiu, sunt de acord să modifice textul deciziei astfel încât să existe posibilitatea ca din România să plece marfă în UE, materia primă putând fi şi carne din Sistemul Centralizat şi carne din UE”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Iulia Cohen, director general adjunct în cadrul ANSVSA, care susţine că nu a fost vorba de o eroare de redactare ci de condiţiile impuse de UE. Potrivit acesteia, luni va prezenta această solicitare tuturor membriloc CE, conform procedurilor.
Primele rezultate la export
Smithfield estimează pentru acest an că mai mult de 10 % din producţie va fi direcţionată către
comerţul intracomunitar. „Pe termen scurt, această măsură va influenţa volumul vânzărilor de carne proaspăta pusă în piaţă şi, de asemenea, va crea premisele necesare pentru o mai bună valorificare a unor produse pentru care nu există obiceiuri de consum foarte dezvoltate şi nici o cerere foarte mare pe piaţa internă, dar care sunt foarte apreciate pe piaţa europeană. Pe termen lung, posibilitatea de a participa la comerţul intracomunitar va crea recunoaşterea valorii pieţei de export şi cadrul potrivit pentru a continua dezvoltarea sectorului zootehnic şi industria alimentară din România. Noi concuram deja cu producători externi, din UE, dar şi din ţări din afara spaţiului comunitar, ca de exemplu Republica Moldova). În funcţie de volumele exportate, principalii noştri clienţi sunt din Ungaria, Bulgaria şi Olanda”, ne-au mai declarat oficialii Smithfield.
Potrivit datelor remise ECONOMICA.NET de către Ministerul Agriculturii, în primele 2 luni ale acestui an , România a vândut în spaţiul comun carne de porc proaspătă, congelată sau refrigerată în valoare de 1, 6 milioane de euro, principalele pieţe fiin Spania (551 tone), Bulgaria (341 tone), Ungaria (160 de tone).