În 2020, India a produs 1.255 de milioane de kilograme de ceai, cu 9,7% mai puţin decât în 2019, deoarece inundaţiile au afectat culturile de ceai din statul Assam, care este responsabil pentru mai mult de jumătate din producţia totală a Indiei. Pagubele provocate de inundaţii s-au adăugat restricţiilor impuse mişcării muncitorilor în contextul pandemiei de coronavirus.
Din cauza diminuării producţiei, preţul mediu al kilogramului de ceai a crescut cu 31% în 2020 comparativ cu 2019, până la un nivel record de 184,69 de rupi (2,53 de dolari) per kilogram, arată datele analizate de Tea Board. Majorarea preţurilor a fost suportată de industria de ceai din India, care s-a confruntat cu o creştere a costurilor de producţie şi o diminuare a exporturilor.
Potrivit unui exportator de ceai din oraşul Calcutta, preţurile ridicate au afectat exporturile de ceai ale Indiei. „Preţurile în India au crescut semnificativ însă în Sri Lanka şi Kenya nu au crescut. Cumpărătorii s-au reorientat spre aceste două ţări”, a spus exportatorul care a dorit să rămână anonim. Acesta a estimat că în primele 11 luni ale anului trecut, exporturile de ceai ale Indiei au scăzut cu 18,2% în ritm anual până la 187,92 milioane kilograme.
India, al doilea mare exportator mondial de ceai, exportă ceai prelucrat prin metoda CTC în principal în Egipt şi Marea Britanie în timp ce sortimentul de ceai prelucrat prin metoda standard de fabricare este livrat spre Irak, Iran şi Rusia.