Livrările au fost impulsionate în special de vânzările din Statele Unite ale Americii, cea mai importantă piaţă a sa, unde pe ansamblul anului trecut au crescut cu 35,1%. În schimb, exporturile spre China au scăzut cu 6,9%, chiar dacă a existat o uşoară revenire în ultima parte a anului.
În 2023, exporturile de ceasuri elveţiene au crescut puternic şi spre Hong Kong (15,2%), Japonia (26,8%) şi Emiratele Arabe Unite (11,8%). Pe lângă China, au fost înregistrate scăderi ale exporturilor şi spre Marea Britanie (minus 12,1%), Singapore (minus 7,4%), Germania (minus 2,3%) şi Coreea de Sud (minus 3%).
„Industria elveţiană de orologerie a profitat de cererea constantă pe piaţa produselor de lux” a apreciat Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie, care a avertizat însă că ritmul de creştere a exporturilor a încetinit până la 3,6% în a doua jumătate a anului trecut, de la un avans de 11,8% în prima jumătate a anului.
„2024 pare a fi un an mai calm atât pentru exporturi cât şi cu privire la numărul de persoane angajate în sector, iar rezultatele sunt aşteptate să rămână ridicate sau să crească doar uşor”, a adăugat Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie.
Exporturile de ceasuri elveţiene şi-au revenit rapid după pandemia de Covid-19, stabilind valori record în 2021 şi 2022. Vânzările au fost impulsionate de aşa-numitele „cheltuieli de răzbunare”, în cadrul cărora consumatorii şi-au cheltuit economiile pe produse de lux odată cu relaxarea restricţiilor din pandemie.
Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.