Ţările europene, care se bazează pe Rusia pentru un sfert din necesarul lor de gaze naturale, au importat în perioada ianuarie-martie 2014 o cantitate de 43 de miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 2,4% sau un miliard de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
În pofida promisiunilor politicienilor europeni vizând reducerea dependenţei de gazul natural rusesc, Germania, principalul client al Gazprom, a importat o cantitate de 10,4 miliarde metri cubi de gaze naturale în primele trei luni, cu 15% mai mult decât cele 9,01 miliarde metri cubi importate în primul trimestru al anului trecut. Gazprom a informat că cea mai mare creştere procentuală s-a înregistrat în cazul exporturile sale spre Marea Britanie (care este relativ independentă de Gazprom) şi care au crescut cu peste 30% în ritm anual, până la 4,4 miliarde metri cubi.
De asemenea, Turcia a important a cantitate de gaze naturale ruseşti mai mare cu 4% în primul trimestru din 2014 comparativ cu primul trimestru din 2013, în timp ce importurile Italiei au crescut cu 6%.
Anul trecut, exporturile de gaze naturale ruseşti spre Europa au atinsa nivelul record de 162,7 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă că Gazprom a acoperit anul trecut 30% din necesarul de gaze naturale al Europei şi Turciei, comparativ cu 26% în 2012.
Gazprom, companie controlată de statul rus, se bazează pe piaţa UE pentru 80% din exporturile sale.