România începe astăzi exporturile de gaze

Economica.net
26 08. 2014
iasi_ungheni_49865700

UPDATE 16.50: Ponta: Moldova nu va mai sta cu teama că rămâne fără energie/Leancă: Vom fi mai siguri că nimeni nu ne ameninţă!

„Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea şi aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar: Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie, aşa cum avem nevoie şi de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim cu adevărat respectaţi pentru asta şi acesta e mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor. Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu frica că rămâne fără energie”, a declarat premierul Ponta, prezent la ceremonia de inaugurare a gazoductului, citat de Mediafax.

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că prin acest proiect ţara sa va fi mai sigură că nimeni nu-i va crea probleme sau o va ameninţa, subliniind că în doi ani se va realiza şi interconectarea pentru energie electrică cu România. „Aceste proiecte nu sunt orientate împotriva altcuiva, ci sunt în interesul Republicii Moldova (…). Asta înseamnă că vom fi mult mai siguri că nimeni nu va putea să ne creeze probleme, să ne ameninţe, dar vom avea o relaţie absolut normală, absolut civilizată”, a afirmat Leancă, pentru Mediafax

Premierul Victor Ponta şi omologul său din Republica Moldova vor inaugura azi gazoductul Iaşi-Ungheni, în cadrul unei vizite oficiale pe care prim-ministrul României o face în Republica Moldova. Va fi pentru prima dată în istorie când România va exporta fizic gaze.

Conducta de gaze dintre România şi Republica Moldova va putea transporta, în următorii ani, între 1,5 şi 2 miliarde metri cubi pe an, peste nivelul actual al importurilor de gaze ruseşti ale Moldovei. România produce anual, în special prin OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze, şi importă anual din Federaţia Rusă alte 2,5-3 miliarde metri cubi de gaze.

Republica Moldova, fără regiunea separatistă Transnistria, importă anual din Rusia 1,1 miliarde metri cubi de gaze naturale. Importurile Transnistriei sunt de încă 1 miliard de metri cubi pe an.

Teoretic, orice producător sau trader poate exporta gaze prin conducta Iaşi-Ungheni, dar prima companie care va face acest lucru va fi producătorul de stat Romgaz, după cum a declarat directorul companiei. „Vom participa la licitaţia de rezervare de capacitate pe Iaşi-Ungheni şi vrem să exportăm gaze. Nu ştim încă la ce preţ o vom face, depinde şi de contrapartea din Republica Moldova. Ideal ar fi să fie un preţ de piaţă”, a declarat directorul general al Romgaz, Virgil Metea, acum o săptămână.

Lucrările la gazoductul dintre România şi Republica Moldova pe ruta Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 kilometri, au fost derulate în mai puţin un an. Circa o treime din costurile conductei, adică 7 milioane de euro, a fost suportată din fonduri europene.

România mai este legată de vecini prin alte două interconectoare: Giurgiu-Ruse, încă nefinalizat, către Bulgaria, şi Arad-Szeged, către Ungaria. Niciunul nu este, însă, funcţional pentru exporturi. Exporturi de gaze se fac doar prin Arad-Szeged, însă sunt în sistem backhaul, adică nu fizic, ci doar pe hârtie.