Exporturile de grâu ale SUA au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani
Problemele fermierilor sunt determinate şi de inundaţiile care au afectat culturile de grâu din întreaga lume, după doi ani de recolte record. În săptămâna care s-a încheiat la 19 martie exporturile de grâu ale SUA au scăzut la cel mai redus nivel din 1990, conform datelor oficiale.
‘Aprecierea dolarului va continua să afecteze exporturile SUA şi majorarea fermierilor se aşteaptă să înregistreze pierderi’, a avertizat Sterling Liddel, analist în cadrul Rabobank International.
În 2014, Uniunea Europeană a stabilit un nou record în ceea ce priveşte exporturile de grâu, pentru al doilea sezon la rând, în condiţiile în care cursul de schimb favorabil şi problemele economice din Rusia oferă statelor membre UE şansa de a-şi vinde la export cea mai mare recoltă de grâu din istorie. Decalajul dintre UE şi SUA se va accentua din cauza tendinţei de apreciere înregistrată de dolarul american şi a nivelului record al recoltei de grâu, a avertizat Departamentul Agriculturii din SUA. Şi producătorii de oţel din SUA suferă din cauza aprecierii dolarului.
Euro s-a depreciat luna aceasta faţă de dolar, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii 12 ani.
În săptămâna care s-a încheiat la 19 martie exporturile de grâu ale SUA au scăzut cu 74% faţă de perioada similară din 2014, la 102.341 tone metrice, a anunţat Departamentul Agriculturii din SUA. Este cel mai redus nivel din ultimii 25 de ani.
Joi, la Chicago Board of Trade, preţul grâului a scăzut cu 3,8%, la 4,9925 dolari per bushel, după publicarea datelor privind scăderea exporturilor.
În perioada 31 mai 2013-31 mai 2014, SUA au livrat 31,497 milioane de tone de grâu, făină şi produse din grâu, în timp ce exporturile UE au ajuns la 31,925 milioane de tone. Pentru 2015, sunt estimate în SUA vânzări de 25 milioane de tone şi în UE de 31,5 milioane de tone