Update: Conducerea MADR le cere crescătorilor de ovine să oprească mișcarea animalelor timp de trei săptămâni. Exporturile de oi și capre, în pericol din cauza pestei micilor rumegătoare. ANSVSA spune că renegociază condițiile cu țările terțe
Ministrul de resort şi preşedintele ANSVSA s-au întâlnit joi, la sediul MADR, cu reprezentanţii federaţiilor şi asociaţiilor de creştere a ovinelor pentru a identifica soluţii în vederea stopării răspândirii pestei micilor rumegătoare. Alături de ministru s-au aflat secretarul de stat Violeta Muşat, directorul general adjunct al Direcţiei Generale Politici Agricole din cadrul MADR, Mia Toma, şi directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie, Florinel Bîrcă.
„Cei doi oficiali le-au solicitat crescătorilor de ovine să ia toate măsurile care se impun, respectiv oprirea mişcării animalelor pentru următoarele trei săptămâni în vederea eradicării pestei micilor rumegătoare. La rândul lor, crescătorii de ovine au adus asigurări că vor face tot posibilul sa izoleze focarele şi să oprească transportul intern de animale”, se arată într-un comunicat postat de MADR pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Agriculturii a subliniat necesitatea unei colaborări strânse între fermieri şi autorităţi şi a amintit eforturile derulate de MADR pentru deschiderea de noi pieţe pentru exportul de ovine.
„Avem pârghiile necesare să protejăm fermierii români, există soluţii pentru toată lumea, însă trebuie să ţinem cont de faptul că boala evoluează pe o anumită perioadă de timp”, a declarat ministrul Agriculturii.
Știrea inițială
ANSVSA renegociază cu țările terțe condițiile de export pentru oi și capre și face teste suplimentare pentru loturile destinate exportului, în condițiile în care pe teritoriul țări sunt 37 de focare active de pesta micilor rumegătoare.
Din data de 17 iulie, de la confirmarea primului focar de pesta micilor rumegătoate (PMR), România a exportat 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Arabia Saudită și 34.820 în Regatul Hașemit al Iordaniei însă controalele sunt mai stricte urmare a condițiilor epidemiologice actuale.
Potrivit instituției, sunt necesare renegocieri ale condițiile cu țările terțe și efectuarea de teste suplimentare pentru loturile destinate exportului.
România a redeschis de curând exportul de ovine și caprine către Turcia, spre exemplu.
„ANSVSA implementează o strategie de introducere a unor noi laboratoare din rețeaua serviciilor veterinare pentru a susține aceste activități fără a afecta fluxul de export”, anunță instituția potrivit căreia fluxurile comerciale sunt amenințate de activități ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale.
Un risc major de introducere și răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare.
În prezent, în România există 37 de focare active de PMR (8 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 17 gospodării ale populației), cu un total de 218.756 animale afectate:
Județul Tulcea: 34 focare (7 exploatații comerciale, 12 exploatații comerciale de tip A și 15 exploatații non-profesionale) – 205.271 animale afectate.
Județul Constanța: 2 focare în exploatații non-profesionale – 985 animale afectate.
Județul Timiș: 1 focar într-o exploatație comercială – 12.500 animale afectate.