Exporturile de petrol ale Rusiei prin porturile occidentale au crescut ușor în august, în ciuda reducerilor anunțate de Moscova

Livrările de țiței din porturile vestice ale Rusiei în luna august sunt estimate în ușoară creștere față de iulie, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce exporturile de petrol cu 500.000 de barili pe zi, potrivit traderilor, datelor de transport maritim și calculelor Reuters.
Mihai Nicuţ - sâm, 26 aug. 2023, 14:15
Exporturile de petrol ale Rusiei prin porturile occidentale au crescut ușor în august, în ciuda reducerilor anunțate de Moscova

 

Încărcările rămân însă cu mult cel din luna mai, când s-a înregistrat maximumul ultimilor patru ani, arată datele.

Exporturile totale de țiței și tranzitul din porturile vestice ale Rusiei în luna august sunt estimate la aproximativ 7,7 milioane de tone metrice (1,8 milioane barili pe zi – bpd), comparativ cu 7,5 milioane de tone în iulie (1,77 milioane bpd), potrivit traderilor, datelor provizorii de transport maritim și calculelor Reuters.

„Exporturile din august au crescut (mai mult) decât se planificase inițial, deoarece au existat câteva (adăugiri) la program”, a declarat unul dintre comercianți, care a vorbit despre încărcături de petrol adăugate la planurile de încărcare din porturile baltice în această lună.

Moscova s-a angajat luna trecută să reducă exporturile cu 500.000 bpd în august, în tandem cu liderul OPEC, Arabia Saudită, care și-a extins reducerile de producție. OPEC și marii producători de petrol, inclusiv Rusia, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, au redus oferta din noiembrie pentru a susține prețurile.

Dar, cum Rusia nu a furnizat baza de referință pentru reducerea ofertei sale, creșterea livrărilor în august față de iulie nu înseamnă că Moscova nu își respectă angajamentul.

Ministerul rus al Energiei și biroul vicepremierului Alexander Novak, care se ocupă de petrol și gaze, nu au răspuns imediat la solicitările Reuters de comentarii.

Împreună, încărcările de țiței  tip Ural din Rusia și KEBCO din Kazahstan din porturile baltice Primorsk și Ust-Luga ar trebui să crească la 5,3-5,5 milioane de tone în august (1,25-1,3 milioane bpd) de la 5,1 milioane de tone (1,2 milioane bpd) în iulie.

Încărcările în portul Novorossiisk de la Marea Neagră sunt așteptate să rămână aproximativ neschimbate față de iulie, la 2,3-2,4 milioane de tone (aproximativ 550.000 bpd), incluzând volume de Ural, KEBCO și Siberian Light.

Încărcările de petrol din august de la Primorsk, Ust-Luga și Novorossiisk sunt încă cu aproximativ 0,6 milioane de bpd sub volumele înregistrate în luna mai, când exporturile Rusiei au atins un vârf de 2,4 milioane bpd, pe fondul reviziilor sezoniere la rafinăriile locale de petrol, arată datele Reuters.

Încărcările de tip ESPO Blend din portul Kozmino din Orientul Îndepărtat al Rusiei sunt așteptate să să se schombe foarte puțin în august față de iulie, la 3,8 milioane de tone.

Novak a declarat la începutul lunii august că Rusia va reduce exporturile cu 300.000 bpd în septembrie.

Între timp, pogramele de mentenanță sezonieră la rafinăriile rusești, planificate pentru luna septembrie, se extend, potrivit datelor din surse din industrie și calculelor Reuters, ceea ce sugerează creșrerea livrărilor de petrol. Planurile de încărcare din septembrie din porturile vestice nu au fost încă prezentate.

Datele de încărcare pentru porturile rusești pot fi incomplete, deoarece se bazează pe informații privind volumele disponibile pe piață. Rusia are acces limitat la datele sale oficiale privind exporturile de petrol din cauza sancțiunilor occidentale.

 

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...