Exporturile de porumb ale României ar putea scădea cu 2 milioane de tone anul acesta, pe fondul producției afectate de secetă

18 08. 2022
porumb

Exporturile de porumb ale UE s-ar putea înjumătăți în acest an comercial urmare a secetei care a afectata Europa, dar mai ales România, cel mai mare exportator al blocului comunitar. În raportul din luna august, USDA a revizuit cu 2 milioane de tone în minus exporturile  de porumb. Analiștii estimează că statele membre vor reuși să livreze peste granițe doar 2,7 milioane de tone, față de 4,7 milioane de tone cât apreciau în iunie, din cauza „secetei din România”. În anul comercial 2021/2022 care s-a încheiat la final în data de 30 iunie, exporturile de porumb ale UE au totalizat 5,6 milioane de tone, potrivit USDA.

Comisia Europeană a raportat însă, pentru primele 11 luni ale anului comercial 2021/2022,  exporturi de aproximativ 6 milioane de tone (inclusiv produse pro esate), din care 4,2 milioane de tone au avut ca origine România. Altfel spus, în jur de 68% din exporturile de porumb ale UE au provenit din România care a livrat cu precădere către Iran, UK, Egipt și Coreea de Sud. România a produs anul trecut 14,4 milioane de tone de porumb.

Producție și exporturile în scădere 

Până acum, în primele șapte săptămâni ale anului comercial 2022/2023, România a exportat peste granițele UE aproximativ 67.880 tone de porumb, cu 18.200 de tone mai puțin decât în perioada similară a anului trecut. Rămânem însă lideri de piață, în contextul unor exporturi totale ale  UE de 158,9 mii de tone, anul acesta.
Cantitățile exportate acum sunt însă din producția anului trecut, însă producția din acest an va fi mult mai slabă.
Conform ultimelor date ale Ministerului Agriculturii, au fost afectate de secetă 65.322 de hectare de porumb, adică în jur de 2,6% din cele 2,46 de milioane de hectare cultivate.
Cât despre importuri, România nu aduce porumb de peste granițele UE, dar statele membre o fac. Iar anul acesta, din estimările USDA, cantitatea totală de porumb pe care o va importa UE se cifrează la 19 milioane de tone, cu 3 milioane de tone în plus față de estimările din luna iunie, urmare a producțiilor afectate de secetă.