Exporturile de produse agroalimentare ale UE au atins o valoare record, de 130,7 miliarde de euro în 2016
Cea mai mare creştere anuală a exporturilor de produse agroalimentare a fost către SUA, de 1,26 miliarde de euro, şi, de asemenea, către China, 1,06 miliarde de euro. Anul trecut, cele mai importante destinaţii pentru exporturile de produse agroalimentare ale UE au fost, în ordine: SUA, China, Elveţia, Japonia şi Rusia.
În paralel, importurile de produse agroalimentare în UE au scăzut cu 1,5% în 2016, până la 112 miliarde de euro, în principal ca urmare a scăderii cu 1,4 miliarde de euro a importurilor din Brazilia şi a scăderii cu 700 de milioane de euro a importurilor din SUA. Cele mai importante surse pentru importurile de produse agroalimentare ale UE au fost: Brazilia, SUA, Argentina şi China, urmate de Elveţia, Turcia, Indonezia, Ucraina şi Coasta de Fildeş.
Ca urmare, surplusul balanţei comerciale a UE în domeniul comerţului cu produse agroalimentare a crescut până la 18,8 miliarde euro în 2016, de la 15,3 miliarde euro în 2015.
Sectorul agroalimentar a fost responsabil pentru 7,5% din exporturile totale de bunuri ale UE în 2016, în timp ce 6,6% din totalul bunurilor importate în UE au fost produse agroalimentare.
De asemenea, cu un surplus de 18,8 miliarde euro, sectorul agroalimentar a avut o contribuţie semnificativă la surplusul general înregistrat de UE de pe urma comerţului cu bunuri, care în 2016 s-a situat la 39,3 miliarde de euro.
Pe categorii de produse, anul 2016 a fost marcat de creşterea cu 32% a valorii exporturilor UE de carne de porc precum şi de creştere cu 19% a exporturilor de ulei de măsline. Pe de altă parte, 2016 a fost marcat de scăderea valorii exporturilor de piei şi blănuri, cu 41%, precum şi de o scădere cu 36% a valorii exporturilor de cereale, altele decât grâul şi orezul. În concluzie, anul trecut producătorii UE şi-au majorat cu succes exporturile de produse primare de genul carne de porc şi vegetale.