Exporturile digitale ale României aproape s-au dublat în ultimii cinci ani, pe o piață globală de 4.000 miliarde USD

În prezent, aproximativ jumătate din exporturile de servicii din lume sunt realizate pe platforme digitale, iar România demonstrează o creștere semnificativă în acest sector. Evoluția exporturilor de servicii digitale ale țării, care aproape s-au dublat din 2019 până în 2023, an în care am ocupat locul 29 între principalii exportatori de servicii digitale din lume.
Lidia Neagu - lun, 16 dec. 2024, 21:58
Exporturile digitale ale României aproape s-au dublat în ultimii cinci ani, pe o piață globală de 4.000 miliarde USD

În 2019, România a înregistrat exporturi de servicii digitale în valoare de 11 miliarde de dolari, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Până în 2023, această valoare a crescut semnificativ, ajungând la 20 de miliarde dolari, o creștere de aproape 82% pe parcursul a cinci ani.

În 2021, România a înregistrat un avans anual de 19% a exporturilor digitale (16 mld. dolari) , urmat de o creștere de 13% în 2022 (18 mld. dolari) și 14% în 2023 (20 mld. dolari), un ritm de expansiune susținut, ceea ce sugerează că serviciile digitale românești devin tot mai competitive pe piața globală.

Cât privește ponderea în exporturile mondiale, în 2019, România reprezenta 0,4% din exporturile mondiale de servicii digitale, păstrând aceeași pondere și în 2023.

Serviciile digitale sunt definite ca fiind cele care sunt comercializate prin intermediul rețelelor electronice, cum ar fi aplicațiile sau platformele digitale. Acestea pot cuprinde o gamă largă de activități, inclusiv asistență IT, streaming media, cercetare și dezvoltare și servicii financiare.

Principalele țări exportatoare de servicii digitale

Conform datelor, totalul exporturilor digitale realizate a primelor 30 de țări a crescut cu aproximativ 50% pe parcursul a cinci ani, de la 2.574 miliarde de dolari în 2019 la 3.866 miliarde de dolari în 2023. În ansamblu, aceste 30 de țări au fost responsabile pentru 90,9% din exporturile globale de servicii digitale în 2023.

Cu 649 de miliarde de dolari în exporturi, SUA este principala țară pentru serviciile furnizate digital, cu 15,3% din totalul mondial în 2023.

Aproximativ două treimi din exporturile de servicii din America sunt realizate digital. Serviciile financiare reprezintă principalul sector, în timp ce serviciile cloud sunt printre cele cu cea mai rapidă creștere generală. În plus, se preconizează că progresele în domeniul inteligenței artificiale vor stimula exporturile digitale în viitor, pe fondul cererii puternice, al economiilor de costuri și al potențialului sporit de inovare, scrie visualcapitalist.com pe baza datelor OMC.

Pe locul al doilea se situează Regatul Unit, unde peste 80% din exporturile de servicii sunt furnizate prin canale digitale.

Urmează Irlanda, una dintre principalele țări exportatoare de servicii informatice. Datorită politicilor fiscale favorabile ale țării, multe firme mari de tehnologie precum Google, Facebook și Apple își au sediul european în această țară.

Top 5 este completat de India și Germania. În timp ce principalele țări exportatoare de servicii digitale sunt în mare parte concentrate în țările dezvoltate, piețele de export din India și China (locul 6) sunt în creștere semnificativă. În 2023, exporturile de servicii digitale ale Indiei au depășit 257 de miliarde de dolari, crescând cu 17% anual. Între timp, valoarea exporturilor de servicii digitale ale Chinei a crescut de aproape două ori între 2019 și 2023, ajungând la 207 miliarde de dolari.

Top 30 este încheiat de Finlanda și Brazilia, ambele cu exporturi de 23 miliarde dolari fiecare, urmează România și apoi Australia, cu 19 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă costă 1,9 miliarde de euro. Contractul urmează să fie aprobat în ianuarie
Retehnologizarea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă costă 1,9 miliarde de euro. Contractul urmează să ...
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, supune atenției acționarilor aprobarea contractului de retehnogizare a Unității 1 a centralei e la Cernavodă, în valoare de 1,9......
Liderii alianței pro-europene s-au întâlnit din nou în această seară
Liderii alianței pro-europene s-au întâlnit din nou în această seară
Liderii alianţei pro-europene s-au întâlnit în această seară şi au continuat discuţiile pe tema realizării unui ...
Nicușor Dan spune că va candida independent la președinție, dar este deschis în a discuta cu partidele pro-europene
Nicușor Dan spune că va candida independent la președinție, dar este deschis în a discuta cu partidele pro-europene
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a anunţat luni intenţia de a candida independent la alegerile prezidenţiale din ...
Donald Trump spune că va discuta cu Putin și Zelenski despre soluții prin care cei doi ar putea pune capăt războiului
Donald Trump spune că va discuta cu Putin și Zelenski despre soluții prin care cei doi ar putea pune capăt războiului
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat luni că a văzut imagini cumplite cu moarte şi distrugeri de pe frontul ...