Exporturile din Germania au înregistrat în iulie cel mai semnificativ declin din ultimele 11 luni

Excedentul balanţei comerciale a Germaniei a scăzut în iulie, în condiţiile în care exporturile au înregistrat cel mai mare declin din ultimele 11 luni, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de Statistică (Destatis), un nou semn potrivit căruia cea mai mare economie europeană a încetinit în al doilea trimestru după un debut puternic în primele trei luni, transmit AP, Reuters şi DPA.
Economica.net - vin, 09 sept. 2016, 10:37
Exporturile din Germania au înregistrat în iulie cel mai semnificativ declin din ultimele 11 luni

Potrivit Destatis, ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, exporturile Germaniei au scăzut cu 2,6% în iulie (la 97,7 miliarde de euro) comparativ cu luna precedentă, când s-a înregistrat un avans modest, de 0,2%. Este cel mai semnificat declin din august 2015 şi sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere de 0,4%. De asemenea, importurile au scăzut cu 0,7% (la 77,7 miliarde de euro) comparativ cu luna precedentă, când au crescut cu 1,1%.

În aceste condiţii, balanţa comercială a Germaniei a înregistrat un excedent de 19,4 miliarde de euro (21,9 miliarde de dolari) în iulie, de la 21,4 miliarde de euro înregistrată în iunie.

Economiştii şi oamenii de afaceri au avertizat că prelungirea negocierilor privind ieşirea Marii Britanii din UE, precum şi înrăutăţirea perspectivei economiei britanice vor afecta schimburile comerciale şi investiţiile.

Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat în trimestrul doi din 2016 o creştere economică de 0,4%, faţă de un avans de 0,7% în precedentele trei luni, exporturile şi cheltuielile de consum compensând încetinirea investiţiilor în construcţii şi echipamente, arată datele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică.

Analiştii se aşteptau la o expansiune de 0,2% în perioada aprilie – iunie 2016.

În ritm anual, economia germană a crescut cu 3,1% în trimestrul doi din 2016, cel mai semnificativ avans din ultimii cinci ani, depăşind cu mult estimările analiştilor, de 1,5%.

Performanţa economiei a fost sprijinită de comerţul exterior, exporturile au crescut, în timp ce importurile au scăzut uşor. Consumul şi cheltuielile statului au crescut de asemenea în perioada aprilie – iunie 2016, dar investiţiile în construcţii şi echipamente au fost mai scăzute comparativ cu precedentele trei luni.

Economistul Carsten Brzeski, de la ING-DiBa, a avertizat că ‘pentru o extindere sustenabilă a actualei redresări sau iniţierea unui nou ciclu de creştere investiţiile vor trebui majorate’. Acesta a cerut Guvernului să stimuleze investiţiile, direct sau indirect, pe fondul sporirii incertitudinilor în urma votului privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit), a slăbiciunii structurale continue din multe state ale zonei euro şi a încetinirii economiei mondiale.

Jens Weidmann, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), a dat asigurări că votul privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) nu va schimba perspectivele de creştere ale economiei în trimestrul trei din acest an.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
Renault Rafale E-Tech 4×4: PHEV, 300 CP, 105 km autonomie electrică
După Rafale E-Tech full hybrid 200 CP, Renault a anunțat deschiderea comenzilor pentru versiunea E-Tech 4x4 de 300 CP. Primele vehicule vor fi livrate începând cu ianuarie 2025....
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără accize, o singură obligativitate: Să vinzi!
Un sistem inedit pentru impozitarea vinului a salvat Republica Moldova de la dezastrul economic. Fără impozite, fără ...
După atacul Filoxerei, introducerea legii antialcool din 1980 și a embargourilor privind exportul vinurilor moldovenești ...
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Joan Laporta a inaugurat academia de fotbal FC Barcelona din București
Preşedintele clubului spaniol FC Barcelona, Joan Laporta, a inaugurat, marţi seara, academia de fotbal a grupării catalane ...
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Fostul secretar general al NATO Jens Stoltenberg a fost numit la conducerea Conferinţei de Securitate de la Munchen
Jens Stoltenberg, fost până recent secretar general al NATO, a fost numit în mod oficial la conducerea Conferinţei de ...