Exporturile Germaniei au crescut în luna iunie în pofida problemelor de aprovizionare
Conform cifrelor publicate luni de Oficiul federal de statistică, exporturile ajustate sezonier au crescut cu 1,3% în luna iunie comparativ cu luna anterioară, după o creştere de 0,4% în luna mai. De asemenea, importurile au crescut cu 0,6% în luna iunie comparativ cu luna anterioară după un avans de 3,4% în luna mai. Creşterea puternică a exporturilor a permis majorarea surplusului balanţei comerciale până la 13,6 miliarde euro în luna iunie, de la un nivel de 12,8 miliarde euro în luna mai, scrie Agerpres.
Datele oficiale sunt superioare estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 0,4% a exporturilor, un avans de 0,5% al importurilor şi un excedent al balanţei comerciale de 13,4 miliarde euro.
„Exporturile au crescut pentru a 14-a lună la rând. Ce serie!”, subliniază analistul VP Bank, Thomas Gitzel.
În ritm anual, exporturile Germaniei au crescut cu 23,6% iar importurile s-au majorat cu 27%, în principal graţie afacerilor cu SUA şi China, cei mai importanţi parteneri comerciali ai Germaniei din afara pieţei Uniunii Europene. Exporturile de bunuri „Made in Germany” spre SUA au crescut cu aproape 40% în ritm anual în luna iunie iar exporturile spre China au crescut cu 16%.
Datele privind creşterea peste aşteptări a exporturilor în luna iunie au adus o gură de oxigen după ce alte date publicate anterior au arătat că blocajele în aprovizionare şi deficitul de semiconductori au afectat producţia industrială a Germaniei în iunie.
Cu toate acestea, analistul VP Bank, Thomas Gitzel a avertizat că există riscul ca problemele de aprovizionare cu produse intermediare în sectorul manufacturier să se reflecte în curând mai clar asupra exporturilor. „Problema lipsurilor în aprovizionarea cu materiale se va face resimţită de-a lungul întregului lanţ al economiei”, a apreciat Thomas Gitzel.
Luna trecută, Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) estima că Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere solidă în al doilea trimestru şi ar urma să accelereze în trimestrul al treilea. „Cu condiţia să nu existe regrese semnificative cu privire la pandemie iar blocajele de aprovizionare în sectorul manufacturier să se reducă, cel puţin gradual, ritmul expansiunii economice ar urma să fie mai rapid în timpul verii iar Produsul Intern Brut ar putea reveni la nivelul de dinainte de criză în trimestrul al treilea”, a informat Bundesbank.
Conform celor mai recente previziuni de creştere pentru acest an ale Guvernului de la Berlin, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze un avans de 3,5%.
Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.