Oficiul Federal de Statistică (Destatis) a anunţat luni că cererea pentru bunurile „made in Germany” a urcat cu 1,2% în octombrie, după un avans de 1,5% luna precedentă, în timp ce analiştii estimau un declin de 0,3%.
De asemenea, importurile au stagnat în octombrie, astfel încât excedentul comercial al Germaniei s-a extins la 21,5 miliarde de euro, de la 21,2 miliarde de euro în septembrie.
Analiştii previzionau o scădere de 0,1% a importurilor în octombrie.
Creşterea exporturilor a fost determinată de cererea solidă venită din ţările din afara UE: vânzările către statele membre UE au urcat cu 0,1% în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2018, în timp ce valoarea bunurilor germane vândute ţărilor din afara UE a urcat cu 4,6%.
„După datele industriale dezamăgitoare de săptămâna trecută, datele comerciale publicate în această dimineaţă reprezintă o veste bună pentru economie. Dar, în continuare, nu sunt semne de optimism excesiv din cauza scăderii comenzilor industriale”, a apreciat Carsten Brzeski de la ING.
Gabriel Felbermayr, preşedintele Institutului Kiel, a subliniat recent că euro s-a depreciat cu 14% faţă de dolar, de la începutul lui 2018. Un euro mai slab face exporturile Germaniei mai puţin scumpe.
„Aprecierea dolarului este unul din efectele macroeconomice secundare ale politicii comerciale a SUA faţă de China şi duce la o diversiune comercială”, a declarat Felbermayr pentru Reuters.
Aceasta înseamnă că Statele Unite cumpără din ce în ce mai multe bunuri din UE (inclusiv Germania), deoarece taxele vamale fac importurile din China mai scumpe.
Cererea solidă din SUA şi Franţa pentru bunurile „made in Germany” în trimestrul trei din 2019 au ajutat la amortizarea unei încetiniri neobişnuite a exporturilor către China, care au reprezentat în ultimele aproape trei decenii o sursă importantă de creştere pentru industria germană.
Exporturile Germaniei către a doua economie mondială au crescut în ritm anual cu doar 0,3% în trimestrul trei din 2019. Comparativ, exporturile către China au urcat cu 1,8% în trimestrul doi din 2019 şi cu 6,3% în primele trei luni ale acestui an.
Datele sugerează că Germania nu se mai poate baza pe cererea din China pentru a stimula exporturile sale de utilaje, care sprijină pe plan intern locurile de muncă bine plătite şi veniturile din taxe.
Economiştii susţin că tensiunile comerciale globale, incertitudinile legate de Brexit şi cererea mai slabă pentru produse industriale afectează economiile din întreaga lume.