Exporturile Germaniei către Rusia ajung la cel mai redus nivel din ultimii zece ani
În 2015, exporturile germane spre Rusia au înregistrat un recul de 25,5%, pe fondul deprecierii rublei şi a recesiunii cu care se confruntă economia rusă, arată datele publicate de Comitetul pentru relaţii economice cu Europa de Est.
‘Comparativ cu nivelul record din 2012, exporturile Germaniei către Rusia au scăzut în ultimii trei ani cu aproape 50%, de la 38 miliarde de euro (42 miliarde de dolari) la 21 miliarde de euro. Şi conform estimărilor noastre, exporturile vor scădea cu aproximativ 10% în acest an, ajungând pentru prima dată din 2006 sub nivelul de 20 miliarde de euro’, a afirmat Wolfgang Buechele, care este şi directorul general al grupului Linde.
‘În acest moment, comerţul extern al Germaniei este în plin avânt, ceea ce compensează dificultăţile din Rusia’. Dar situaţia s-ar putea schimba, deoarece perspectivele privind unele economii emergente se înrăutăţesc, a afirmat Rainer Seele, preşedintele Camerei Comerţ germano-rusă.
Oamenii de afaceri din Germania au criticat sancţiunile economice impuse Rusiei de UE dar acum speră la o schimbare în acest an.
‘Partenerii noştri ruşi insistă că o legăturile de cooperare cu Europa sunt de o calitate diferită faţă de cele cu alţi parteneri’ a adăugat Seele, care este şi şeful grupului austriac OMV, prezent şi pe piaţa din România..
Buechele şi Seele au făcut parte din delegaţia oamenilor de afaceri din Germania care s-a întâlnit săptămâna trecută cu premierul rus Dmitry Medvedev, care a participat la lucrările Conferinţei Internaţionale de Securitate de la Munchen. La conferinţă, Medvedev a declarat că Rusia şi Occidentul au intrat într-un ‘nou Război Rece’.
Dar simplul fapt că Medvedev a participat la conferinţa de la Munchen a fost un semn bun, a sugerat Buechele, care a adăugat că Rusia ‘întinde o mână’ Europei.
Miercuri, Rainer Seele a afirmat că OMV trebuie să analizeze posibilitatea reducerilor de personal şi a vânzărilor de active şi să se îndrepte spre ţările unde este mai ieftin să produci ţiţei, cum ar fi Rusia.
În septembrie, OMV a acceptat să preia o participaţie de 24,98% în uriaşul zăcământ Achimov deţinut de Gazprom în Siberia, unde gazul este pompat la suprafaţă de la o adâncime de patru kilometri. Încheierea acordului depinde de o decizie în urma căreia Gazprom va primi la schimb active OMV.
De asemenea, grupul austriac a semnat un acord pentru o participaţie de 10% în gazoductul Nord Stream 2, care face legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică. Sunt planificate noi discuţii privind schimbul de active şi Seele se aşteaptă ca negocierile să dureze până în a doua jumătate a anului.