Exporturile Germaniei în Rusia, la cel mai scăzut nivel din 2009, în urma sancţiunilor

Exporturile Germaniei în Rusia au scăzut în august cu peste 26% în ritm anual, cel mai semnificativ declin de la criza financiară din 2009, ceea ce arată impactul sancţiunilor impuse Moscovei asupra celei mai mari economii europene, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - mie, 29 oct. 2014, 12:53
Exporturile Germaniei în Rusia, la cel mai scăzut nivel din 2009, în urma sancţiunilor

Germania este cel mai mare partener comercial din Uniunea Europeană al Rusiei, dar, încă de anul trecut, exporturile sale pe piaţa rusă au înregistrat un declin de 5,2%, după rate ridicate de creştere în perioada 2010 – 2012.

Exporturile Germaniei în Rusia s-au situat la 2,3 miliarde de euro (2,93 miliarde de dolari), un declin de 26,3% faţă de august 2013, a anunţat, miercuri, Oficiul Federal de Statistică (Destatis). În primele opt luni din 2014, exporturile au scăzut cu 16,6%, la 20,3 miliarde de euro.

Anul trecut, Germania şi Rusia au avut schimburi comerciale de aproape 77 de miliarde de euro. Rusia furnizează petrol şi gaze naturale Germaniei, iar aceasta exportă produse de inginerie mecanică, medicamente, trenuri şi automobile în Rusia. De asemenea, peste 6.000 de companii germane sunt înregistrate în Rusia şi, împreună, ele au investit 20 de miliarde de euro în această ţară în ultimii ani.

‘Sancţiunile impuse Rusiei au avut un impact mult mai puternic asupra economiei noastre decât faţă de orice ţară europeană’, a afirmat ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, într-un interviu acordat publicaţiei ‘Bild’.

Declinul exporturilor şi al comenzilor din industrie au determinat înrăutăţirea estimărilor privind creşterea PIB-ului Germaniei în 2014 şi 2015, în timp ce încrederea companiilor germane în economie a scăzut în septembrie, pentru a cincea lună consecutiv, la cel mai redus nivel din ultimele 18 luni. Autorităţile de la Berlin se aşteaptă acum la o creştere a economiei de 1,2% anul acesta, faţă de un avans de 1,8% prognozat anterior.

Destatis a anunţat că, în primele opt luni din 2014, livrările de echipamente industriale au reprezentat 22,6% din totalul exporturilor, urmate de maşini şi componente auto (19%) şi produse chimice (10%).

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...