Datele vor întări probabil aşteptările că Beijingul va fi nevoit să adopte noi măsuri de stimulare pentru a evita o încetinire puternică a activităţilor economice, în pofida unor semne de atenuare a tensiunilor comerciale între cele mai mari două economii ale lumii.
În urma discuţiilor de săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a prezentat prima fază a unui acord care trebuie să pună capăt războiului comercial şi a suspendat riscul majorării tarifelor pe 15 octombrie, Dar tarifele existente rămân, iar oficialii ambelor părţi au spus că mai sunt multe de făcut înainte ca acordul să fie convenit.
Luna septembrie a marcat o nouă escaladare majoră a disputei, Washingtonul impunând, de la 1 septembrie, tarife de 15% pentru importuri din China în valoare de peste 125 de miliarde de dolari, iar Beijingul răspunzând cu tarife de retorsiune.
Exporturile chineze au scăzut cu 3,2% faţă de anul anterior, cel mai mare declin consemnat din luna februarie, potrivit datelor vamale publicate luni. Analiştii anticipau un declin de 3%, potrivit unui sondaj realizat de Reuters, după o scădere de 1% consemnată în luna august, potrivit News.ro.
„Datele sugerează încetinirea cererii la nivel global, care s-a adăugat presiunii tarifelor americane intrate în vigoare în septembrie”, potrivit analiştilor firmei Capital Economics.
Importurile totale au scăzut în septembrie cu 8,5%, după un declin de 5,6% în august, evoluţia fiind cea mai slabă consemnată după luna mai. Analiştii anticipau un declin al importurilor de 5,2%.