Exporturile UE de produse de înaltă tehnologie au crescut în 2023 – date Eurostat

Uniunea Europeană a importat anul trecut produse de înaltă tehnologie în valoare de 478 miliarde de euro, un uşor declin, de 1%, faţă de 2022, în timp ce exporturile au ajuns la 461 miliarde de euro, un avans de 3% faţă de 2022, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
AGERPRES - vin, 04 oct. 2024, 15:32
Exporturile UE de produse de înaltă tehnologie au crescut în 2023 - date Eurostat

Peste jumătate din importurile UE de produse de înaltă tehnologie în 2023 au venit din China (32%; 155 miliarde de euro) şi SUA (23%; 108 miliarde de euro), alţi parteneri importanţi fiind Elveţia (7%; 31 miliarde de euro), Taiwan (6%; 28 miliarde de euro), Marea Britanie şi Vietnam (fiecare cu 4%; 20 miliarde de euro şi, respectiv, 19 miliarde de euro), scrie Agerpres.

Telecomunicaţiile şi electronica au reprezentat cea mai ridicată pondere a importurilor de produse de înaltă tehnologie din afara blocului comunitar (39%), cel mai mare partener fiind China. Segmentul „Calculatoare – birotică” şi sectorul farmaceutic au fost ambele pentru 15% din importurile de produse de înaltă tehnologie, majoritatea venind din China şi SUA.

Telecomunicaţiile şi electronica au reprezentat cea mai ridicată pondere a importurilor din Vietnam (73% din importurile de produse de înaltă tehnologie din Vietnam, 14 miliarde de euro), Taiwan şi China (fiecare 58%; 16 miliarde de euro şi, respectiv, 89 miliarde de euro). Cea mai ridicată pondere a importurilor din Elveţia a fost înregistrată în sectorul farmaceutic (70% din importurile de produse de înaltă tehnologie din Elveţia; 22 miliarde de euro) iar sectorul aerospaţial a reprezentat cea mai ridicată pondere a importurilor din SUA (35%; 37 miliarde de euro) şi din Marea Britanie (30%; 6 miliarde de euro).

În 2023, SUA au fost cel mai mare partener comercial (28%; 128 miliarde de euro) pentru exporturile de produse de înaltă tehnologie către ţări din afara blocului comunitar. Urmează China (11%; 49 miliarde de euro), Marea Britanie (10%; 44 miliarde de euro), Elveţia (6%; 28 miliarde de euro), Japonia şi Turcia (fiecare cu 3%; 15 miliarde de euro şi, respectiv, 14 miliarde de euro).

Sectorul farmaceutic a avut cea mai ridicată pondere (30%) a exporturilor de produse de înaltă tehnologie către ţări din afara blocului comunitar, principalul partener fiind SUA. Urmează „telecomunicaţiile şi electronica” (20%) şi sectorul aerospaţial (18%), unde China şi SUA sunt principalii parteneri.

Sectorul farmaceutic a fost cea mai extinsă categorie de export pentru Elveţia şi SUA (ambele cu 48% din exporturile de produse de înaltă tehnologie; 14 miliarde de euro şi, respectiv, 61 miliarde de euro), şi Japonia (39%; şase miliarde de euro).

Cea mai extinsă categorie pentru China (31% din exporturile de produse de înaltă tehnologie către China; 15 miliarde de euro) şi Marea Britanie (22%; 10 miliarde de euro) a fost sectorul „telecomunicaţiile şi electronica” iar pentru Turcia a fost sectorul aerospaţial (35%; cinci miliarde de euro).

Te-ar mai putea interesa și
Rata șomajului în SUA a scăzut ușor până la 4,1% în luna septembrie
Rata șomajului în SUA a scăzut ușor până la 4,1% în luna septembrie
Numărul locurilor de muncă create de angajatorii americani a crescut în septembrie, iar rata şomajului a scăzut până la 4,1%, ceea ce sugerează că nu există motive pentru o reducere......
Investitorii, tot mai atenți la conflictul din Orientul Mijlociu. Ce sectoare pot reacționa în cazul escaladării războiului?
Investitorii, tot mai atenți la conflictul din Orientul Mijlociu. Ce sectoare pot reacționa în cazul escaladării războiului?
Intensificarea luptelor în Orientul Mijlociu aduce noi scenarii în prim-plan, cu un risc suplimentar de escaladare și ...
Autostrada Moldovei A7: Mega-podul peste râul Buzău va fi dat în circulație anul viitor – șeful CNAIR
Autostrada Moldovei A7: Mega-podul peste râul Buzău va fi dat în circulație anul viitor – șeful CNAIR
Podul peste râul Buzău construit de UMB urmează să fie dat în circulație anul viitor și va face legătura cu lotul ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni
FAO: Preţurile mondiale la alimente au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni
Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut luna trecută, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie ...