Exporturile UE sprijină 36 de milioane de locuri de muncă la nivel european

Economica.net
27 11. 2018
jobs_26475300

Dintre acestea, 14 milioane sunt ocupate de femei. În plus, exporturile UE către exterior generează în Uniune o valoare adăugată de 2.300 de miliarde de euro, arată rezultatele unui studiu publicat marţi de Comisia Europeană.

Aceste date subliniază importanţa din ce în ce mai mare a exporturilor din UE în ceea ce priveşte posibilităţile de ocupare a unui loc de muncă în Europa şi în afara acesteia, se arată în comunicatul de presă al Executivului comunitar.

De la preluarea mandatului de către actuala Comisie, în 2014, numărul de locuri de muncă susţinute de exporturi a crescut cu 3,5 milioane. Aceste locuri de muncă sunt, în medie, cu 12% mai bine plătite decât locurile de muncă din restul economiei.

Comisarul pentru comerţ, Cecilia Malmström, a declarat: „Acest studiu arată cât se poate de clar că schimburile comerciale înseamnă locuri de muncă. Exporturile din UE către întreaga lume asigură mijloacele de trai ale unui număr considerabil şi din ce în ce mai mare de cetăţeni din fiecare colţ al Europei. Aproape 40% dintre persoanele ale căror locuri de muncă sunt susţinute de comerţ sunt femei. De asemenea, activitatea comercială a UE sprijină milioane de locuri de muncă dincolo de graniţele Uniunii, inclusiv în ţările în curs de dezvoltare. Iată încă o dovadă ca schimburile comerciale pot fi în egală măsură benefice pentru toate părţile: ceea ce este bun pentru noi este la fel de bun şi pentru partenerii noştri din întreaga lume”.

Raportul publicat marţi, cu ocazia Zilei politicii comerciale a UE, include fişe informative detaliate cu privire la rezultatele fiecărui stat membru al Uniunii. Exporturile creează şi susţin locuri de muncă în întreaga UE, iar numărul acestora este în creştere. Cele mai mari creşteri au fost observate, din 2000 încoace, în Bulgaria (312%), Slovacia (213%), Portugalia (172%), Lituania (153%), Irlanda (147%), Estonia (147%) şi Letonia (138%).

Cifrele scot în evidenţă efectele pozitive importante ale exporturilor către întreaga lume. Atunci când exportatorii UE dintr-un stat membru înregistrează rezultate bune, şi lucrătorii din alte state membre beneficiază. Acest lucru se datorează faptului că întreprinderile care furnizează bunuri şi servicii în cadrul lanţului de aprovizionare au de câştigat inclusiv atunci când clientul lor final vinde produsul finit în străinătate. Spre exemplu, exporturile Franţei către restul lumii stau la baza a aproximativ 627.000 de locuri de muncă în alte state membre ale UE.

De asemenea, exporturile UE către ţări din întreaga lume sprijină aproape 20 de milioane de locuri de muncă în afara Uniunii. Numărul acestor locuri de muncă s-a dublat, cel puţin, din 2000 încoace. De exemplu, peste un milion de locuri de muncă din Statele Unite sunt susţinute de producţia de bunuri şi servicii americane care sunt încorporate în exporturile UE prin intermediul lanţurilor de aprovizionare mondiale.

Studiul analizează, de asemenea, echilibrul de gen, concluzionând că aproape 14 milioane de femei ocupă locuri de muncă susţinute de comerţul din UE.